4-6 листопада у Хмельницькому відбудуться стартові матчі національної першості за участю місцевого "Новатора", чернівецької "Буковини-ЧТЕІ-КНТЕУ" та запорізького клубу ЗІЕІТ. Про підготовку до них та про загальні завдання на сезон розповідає головний тренер "Новатора" Олексій КОЛІСЕЦЬКИЙ.

З усіх дев'яти учасників нинішнього жіночого турніру вищої ліги принаймні більша половина розраховує поборотися за путівку до Суперліги. "Новатор" - не виняток. Хоча його головний тренер Олексій Колісецький поки що говорить про це з певною обережністю. І зрозуміти його на данному етапі, в принципі, не важко...

- Пане Олексію, які завдання стоять перед "Новатором" у стартуючому сезоні і в першим матчах зокрема?

- Відверто кажучи, на сьогодні навіть спражні можливості моєї команди є для мене загадкою! Адже вона значно оновилася, і тренуватися ми почали тільки в середині вересня. Поки можу сказати лише те, що наш колектив являє собою сплав молодих та вікових гравців, і знайти продуктивну спільну мову на майданчику їм поки важкувато.

- Про суперників вам також нічого не відомо?

- Де там! Адже останні два роки я працював за кордоном, тому не знаю навіть потенціал команд Суперліги, не те що вищої. Хоча з іншого боку це і добре, бо і наш "Новатор" для всіх інших - така ж "темна конячка". Отже, знайомитися будемо безпосередньо на ігровому майданчику, а чия зрештою візьме - багато в чому буде залежати і від тренерської майстерності та інтуїції. Як бачите, на даний момент інтрига панує в усьому і, зізнатися, мені це навіть подобається!

- У складі "Новатора" є досвідчена Тетяна Хилюк (Мандражеєва). Чи можна її назвати справжнім лідером команди?

- Насамперед, Тетяна - наша єдина розпасовщиця, тож, звичайно, від її кваліфікаційної роботи залежатиме, щонайменше, 50 відсотків успіху. Адже не треба пояснювати, яку справжню роль відіграє виконавець її амплуа. З іншого боку, протягом минулого сезону Хилюк ніде не виступала, а досягання своїх найліпших ігрових кондицій - справа не одного дня і навіть місяця. Ось наші стартові поєдинки й мають визначити її справжню нинішню готовність.

- І, все ж таки, які ваші головні завдання в нинішньому сезоні?

- Найголовніше - створити по-справжньому боєздатну команду! У технічному плані ми забезпечені всім необхідним - зал, форма, м'ячі, харчування - усе на рівні! Тож завдання дівчат - плідно працювати. Звичайно, вигравати хочуть всі, але у волейболі немає непереможних. Тому на даний момент ставлю ціль пробитися до провідної четвірки. Проте, можливо, вже за місяць ми захочемо стати чемпіонами - чому б ні? Головне - вірити у власні сили і дійсно прагнути досягти великих успіхів. Психологія переможців - велика справа! Тому працюю над її прищепленням дівчатам також.

- Дівчата "Новатора" мають у Хмельницькому, так би мовити, власного уболівальника, чи всі місцеві любителі волейболу переживають лише за результати однойменної чоловічої команди Суперліги?

- В нас уболівальникі ті ж самі! Головне для них - перемоги "Новатора", а чоловічого чи жіночого - не так важливо. Краще, звичайно, коли перемагатимуть обидва представники Хмельницького. Тоді для міста це буде справжнє свято! 

КАЛЕНДАР ІГОР

4 листопада. 18.00. "Новатор" - ЗІЕІТ

5 листопада. 12.00. ЗІЕІТ - "Буковина-ЧТЕІ-КНТЕУ"

6 листопада. 12.00. "Новатор" - "Буковина-ЧТЕІ-КНТЕУ"