Відбулися чергові матчі 8-го туру жіночої Суперліги, котрий, як відомо, розтягнувся на чотири дні. Відзначимо принципову перемогу «Орбіти» у принциповому матчі в Рівному.

«Білозгар-Медуніверситет» - «Сєвєродончанка»

«Білозгар-Медуніверситет» - «Сєвєродончанка» - 3:0 (25:22, 25:17, 25:14)

«Білозгар»: Якушева (к), Житовоз, Расточило, Машковська, Коваль, Франкевич; Косяк (л), Власова. Тренер - Юлія Якушева.

«Сєвєродончанка»: Нoдиршоєва, Луханіна, Ляпка (к), Тетенко, М.Лісєєнкова, Юрченко; Петренко (л), Гавриленко. Тренер – Гарій Єгіазаров.

Судді: О.Скібіцький (Львів), М.Елькін (Одеса).

Тривалість матчу: 61 хв. (23+18+20).

Кращі гравці (версія ФВУ): Франкевич - Ляпка.

20 січня. Вінниця. Спорткомплекс ВНМУ. 105 глядачів. 

В заявці «Сєвєродончанки» на восьмий тур ми не побачили ані Нюхалову, ані Аксамит, ані Суліми, і таким чином, сєвєродонецька команда не зуміла чинити опір вінницькому «Білозгару». Таким чином, підопічні Юлії Якушевої перемогли суперника і в третій особистій зустрічі цього сезону.

«Білозгар-Медуніверситет» - «Сєвєродончанка» - 3:0 (25:21, 25:19, 25:12)

«Білозгар»: Якушева (к), Житовоз, Расточило, Машковська, Коваль, Франкевич; Косяк (л), Лужецька. Тренер - Юлія Якушева.

«Сєвєродончанка»: Надиршоєва, Луханіна, Ляпка (к), Тетенко, М.Лісєєнкова, Юрченко; Петренко (л), Гавриленко, Рау. Тренер – Гарій Єгіазаров.

Судді: М.Елькін (Одеса), О.Скібіцький (Львів).

Тривалість матчу: 59 хв. (23+19+17).

Кращі гравці (версія ФВУ): Якушева - Юрченко.

21 січня. Вінниця. Спорткомплекс ВНМУ. 130 глядачів. 

У другому матч у Вінниці співвідношення  сил не змінилося у порівнянні з першим. Таким чином, «Білозгар-Медуніверситет» після дев’яти поразок в 12-ти матчах здобув вже четверту перемогу поспіль і вийшов на п’яту позицію. Відставання від «Орбіти», яка йде четвертою, чотири пункти. Ось такі щасливі четвірки для вінничанок. У «Сєвєродончанки», навпаки, все зовсім сумно. Восьме місце та вісім очок з відставанням від четвертої сходинки в 12 балів. До сьомої позиції, де знаходиться «Регіна», втричі менше. 

«Регіна-МЕГУ-ОШВСМ» - «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ»

«Регіна-МЕГУ-ОШВСМ» - «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» – 0:3 (23:25, 22:25, 23:25)

«Регіна»: Михальчук, Овезгельдієва, Скорохід, Лозинська, Грицуняк (к), Басанова; Вікторчук (л), Завала, Кара Тренер – Ігор Тартаковський.

«Орбіта»: Олійник, Савченко, Пасс, Козиряцька-Середа (к), Яструб, Лучко; Кутнякова (л), Лапікова, Дударенко. Тренер – Ірина Комісарова.

Судді: А.Льопа  (Івано-Франківськ), О.Осадчий (Чернігів).

Тривалість матчу: 75 хв. (27+23+25).

20 січня. Рівне. Спорткомплекс НВК№26. 97 глядачів.

ВIДЕО МАТЧУ

Під час новорічної перерви в чемпіонаті «Регіну» очолив Ігор Тартаковський, змінивши на цій посаді Валерія Пархоменка, який залишився в клубі на посаді другого тренера. Упродовж попередніх двох турів поточного чемпіонату Тартаковський виконував у «Регіні» команді роль другого тренера. У свій час виступав за професійну рівненську команду, грав та тренував луцький «Підшипник», працював тренером у львівському ВК «Барком». Окрім цього Тартаковський близько п’яти років тому був другим тренером «Регіни», коли команду очолював Валерій Слєпцов.

Інших кадрових змін у «Регіні» не відбулося, тож зберіглося співвідношення сил команд-суперниць. Тим більше, що і «Орбіта» на перший матч 2017-го вийшла в тому ж складі, що і в своєму останньому поєдинку 2016-го.

Матч вийшов напруженим і цілком міг завершитися на користь господарок. Якщо б, наприклад, вони виграли першу партію. На долі гри позначився більший досвід запорізьких волейболісток, зокрема Лідії Лучко та Олени Козиряцької-Середи. Позначився зокрема в кінцівках, коли треба було вирішувати, адже упродовж всіх партій на майданчику точилася в цілому рівна боротьба. В першій партії до перемоги ближче були підопічні Ірини Комісарової, які вели 19:15. Але без інтриги не обійшлося. 21:20 – попереду вже рівненські волейболістки.  Лучко коронним пострілом із «двійки» не дозволила «Регіні» відірватися. 22:22, 23:23. В наступному розіграші напевно вирішальний, дуже важкий, м’яч в партії потягнула Вікторія Савченко, а партнерки довели справу до точного удару. Переможна точка в партія була поставлена блоком.

Друга партія проходила зі змінним успіхом. Потужний старт «Орбіти» - 5:0. Відповідь «Регіни» - 5:5. «+3» у господарок - 16:13. А тепер у запорізької команди – 18:21 після ейсу Козиряцької-Середи.  Кінцівка знову за «Орбітою».  Партію завершила Поліна Пасс – 22:25.

В третій партії спочатку лідирувала «Регіна» - 6:3, 9:7. А потім на подачі тієї ж Пасс, запорізькі волейболістки, здавалось би забезпечили собі вирішальний відрив – 17:13. Далі – 20:14 і 24:19. В цей момент рівненські волейболістки провели просто фантастичний відрізок у захисті – ніяк підопічні Ірина Комісарової не могли добити м’яча до підлоги. Але все ж таки довели гру до перемоги – 25:23.

3:0 – перемога «Орбіта», але це явно не гарантує легкого життя у повторному матчі.

«Регіна-МЕГУ-ОШВСМ» - «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» – 1:3 (16:25, 25:23, 19:25, 23:25)

«Регіна»: Михальчук, Овезгельдієва, Скорохід, Лозинська, Грицуняк (к), Басанова; Вікторчук (л), Завала, Кара. Тренер – Ігор Тартаковський.

«Орбіта»: Олійник, Савченко, Пасс, Козиряцька-Середа (к), Яструб, Лучко; Кутнякова (л), Лапікова, Є.Перепич. Тренер – Ірина Комісарова.

Судді: О.Осадчий (Чернігів), А.Льопа  (Івано-Франківськ).

Тривалість матчу: 83 хв. (21+21+20+21).

21 січня. Рівне. Спорткомплекс НВК№26. 85 глядачів. 

ВIДЕО МАТЧУ

В Рівному картина гри у порівнянні з першим ігровим днем теж не змінилася. Все та ж напружена, самовіддана боротьба, де доля партій вирішувалася у кінцівках. Стартові склади, і навіть розстановка в них, також залишилися незмінними.

В одній з кінцівок більш надійно діяли рівненські волейболістки, а ось у вирішальній, четвертій, підопічні Ірини Комісарової. Шість очок з шести взяли вони в принциповій виїзній дуелі та суттєво підвищили свої шанси на потрапляння в першу четвірку. Втім, тут вся боротьба попереду.

«Педуніверситет-ШВСМ» - «Хімік»

«Педуніверситет-ШВСМ» - «Хімік» - 0:3 (18:25, 15:25 12:25)

«Педуніверситет»: А.Жула, Литвинова, Калабура (к), Українець, Коленко, Кравчук; Кімейчук (л), Сергєєва, Соцька, Булавчик. Тренер - Володимир Жула.

«Хімік»: Дудник, Карпець, Дрозд, Політанська, Сильченкова, Микитюк; Степанчук (л), Нємцева (л), Чернуха, Напалкова, Бойко, Степановська (к). Тренер - Андрій Романович.

Судді: В.Самодай (Суми), С.Лемещук (Київ).

Тривалість матчу: 64 хв. (22+20+22).

Кращі гравці (версія ФВУ): А.Жула - Дрозд.

19 січня. Чернігів. Спорткомплекс ЧНПУ. 126 глядачів. 

ВIДЕО МАТЧУ

Чернігівські волейболістки на правах господарок майданчика перший удар залишили за собою - 2:0 після ейсу Тетяни Калабури. 5:3 - перевага збереглася. І хоч на першу перерву «Хімік», ведучи в рахунку (8:7), відносна рівність на майданчику зберігалося до позначки «12», поки на подачі не виявилася Діана Карпець. У суперника посипалися помилки, якими вміло скористалися волейболістки «Хіміка». 16:12 - до другої перерви. Доля сету була визначена наперед. Наблизитися до чемпіонкам України, а значить, створити хоч якусь серйозну інтригу, підопічні Володимира Жули не змогли. 25:18 - партія за «Хіміком».

Як виявилося, ця партія опинилася найвпертішою в матчі. У другому сеті южненські волейболістки відразу ж позначили свою перевагу. Почалася партія зі скидання Алли Політанською, продовжилася атакою Діани Карпець. Після подвійного блоку Катерина Дудник-Дар’я Дрозд рахунок став 4:1. До першої перерви 8:3. Після цієї ігрової паузи чернігівські волейболістки зробили спробу наздогнати конкурента, на подачі Калабури скоротивши відставання до трьох очок - 6:9. Потім ще одну - 6: 12-9:12. Потім в одній розстановці, на подачі зв’язуючих - спочатку Алли Політанською, потім Олени Напалкова, яка ії замінила, «Хімік», вибачте за каламбур, розставив всі крапки над «i». 21:9. Підсумок - 25:15. Сетбол чітко реалізувала основна діагональна команди в цьому матчі Юлія Микитюк.

У третій партії, де з самого старту пасувала Олена Напалкова, більш-менш рівна боротьба протікала лише до першого технічної перерви. Потім на подачі все тієї ж Напалкова «Хімік» прискорився - 11:7, і без видимого ​​клопоту довів партію, а з нею і матч до логічного закінчення. 25:12 - точку поставила Катерина Сильченкове, прошивши блок ударом з четвертої зони.

«Хімік» переміг чернігівський «Педуніверситет-ШВСМ» у другому матчі 8-го туру чемпіонату України. Але господарки майданчику стали першою українською командою, кому в цьому сезоні вдалося відібрати партію у діючого чемпіона.

«Педуніверситет-ШВСМ» - «Хімік» - 1:3 (19:25, 25:20, 21:25, 21:25)

«Педуніверситет»: Г.Жула, Литвинова, Калабура (к), Українець, Коленко, Кравчук; Кімейчук (л), Сергєєва, Соцька, Власова. Тренер - Володимир Жула.

«Хімік»: Карпець, Дрозд, Напалкова, Сильченкова, Чернуха, Микитюк; Нємцева (л), Дудник, Степановська (к), Політанська. Тренер - Андрій Романович.

Судді: С.Лемещук (Київ), В.Самодай (Суми).

Тривалість матчу: 88 хв. (20+22+22+24).

Кращі гравці (версія ФВУ): Кімейчук - Дрозд.

20 січня. Чернігів. Спорткомплекс ЧНПУ. 92 глядача.

ВIДЕО МАТЧУ

ФОТО МАТЧУ

Другий матч із чернігівським «Педуніверситетом», останній перед єврокубковою грою з «Тирговіште», «Хімік» почав майже в тому ж складі, що і напередодні. «Майже» - в старті вийшла Олена Напалкова, а «ліберіла» від початку до кінця в цей день Христина Нємцева. Напалкова лише в кінці четвертої партії поступилася місцем на майданчику Аллі Політанській.

Початок першої партії вийшов щільним. Але тільки до рахунку «4», поки на передню лінію не вийшла Дар’я Дрозд. Чотири очки поспіль в активі южненської центральної. Двічі вона успішно зблокувала, додала одну атаку по лінії та реалізувала м’яча, що переходить. Ось такий комплект подарунків супернику - 8:4. Хотів, було, додати «до першої технічної перерви», але в цей день їх не було. Згідно з доповненням до Регламенту, вони стали обов'язковими тільки на другому етапі, в даному випадку, жіночого чемпіонату України. «+4» стало тим фундаментом, на якому «Хімік» побудував перемогу в першій партії. 16:9, 20:12 і 25:19.

Друга партія вийшла набагато цікавішою в плані боротьби, навіть не беручи до уваги її результат. Після короткого спурту 3:0, що завершився ударом Катерини Дудник, здавалося, «Хімік» визначив свій успіх і в цій партії, повівши 18:15. Але ж ні. Серія помилок на прийомі, яку не зупинив навіть тайм-аут Андрія Романовича, дозволив уже «Педуніверситету» стати лідером гонки - 19:18. Дві помилки від Катерини Сильченкової і вже «-3» у «Хіміка» - 19:22. Та череда помилок не закінчилася. І ось уже чотири сетболи у суперника. Чернігівська команда отримала чотири шанси стати першою українською командою, яка виграла в «Хіміка» партію. Шанс був використаний уже в першій спробі. Знову помилка южненок на прийомі - і 20:25.

Наступні дві партії волейболістки «Хіміка» провели вже більш зібрано і домоглися прогнозованих перемог, хоча не можна сказати, що підопічні Володимира Жули задовільнилися однією виграною партією. У третьому сеті «Хімік» відірвався від суперника на позначці «11». На подачі Катерини Дудник южненська команда добилася семиочкової переваги - 18:11. Кінцівка, щоправда, вийшла трохи змазаною, і тому перевага на фініші була вдвічі меншою - 25:21.

Результат четвертої партії вийшов таким же, але був вирішений лише в кінцівці. За рахунку 22:20, завдяки кращим діям на сітці - і блочних, і атакуючих - «Хімік» дотиснув непоступливого опонента. Крапку в двохматчевій дуелі у Чернігові поставила Дар’я Дрозд - 25:21.

Ця перемога стала 23-ю поспіль для южненської команди в чемпіонаті України. Це другий результат в історії «Хіміка». Рівно така ж серія була зафіксована в період з 6 квітня 2014 року по 30 січня 2015-го. 

«Хімік» відправився до Южного і після планового вихідного приступить до завершального циклу підготовки до матчу-відповіді 1/16 фіналу Кубка ЄКВ з румунським «Тирговіште». Він, нагадаємо, відбудеться в Южному 26 січня о 18.00

«Волинь-Університет-ОДЮСШ» - «Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ»

«Волинь-Університет-ОДЮСШ» - «Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ»  0:3 (28:30, 18:25, 22:25)

«Волинь»: Осачук, Скрипник, Тищенко, Собчук, Рудик (к), Яцків; Карасьова (л), Даньчак. Тренер – Богуслав Галицький.

«Галичанка»: Міленко, Туркула (к), Мірчева, Яковчук, Мадзар, Єфременко; Тофан, Стасівська. Тренер – Віктор Туркула.

Тривалість матчу: 73 хв. (29+20+24).

Судді: В.Паршин (Рівне), М.Медвідь (Запоріжжя).

Кращі гравці (версія ФВУ): Скрипник - Міленко.

21 січня. Луцьк. Спорткомплекс ОДЮСШ. 417 глядачів.

ФОТО МАТЧУ

Вирішальною, за думкою обох тренерів стала тут перша партія. «Волинь» мала вигравати, маючи подвійний сетбол (24:22), але партія перейшла в затяжний ендшпіль, де сильнішими виявилися підопічними Віктора Туркули. В другій – для господарок варіантів майже не було – 9:12, 11:19. А ось в третій партії – тернопільські волейболістки виглядали більш потужно та надійно в кінцівці. При рахунку 17:16, вони довели перевагу до трьох (20:17), а потім і до чотирьох очок (24:20), зумовивши перемогу в матчі. 

«Волинь-Університет-ОДЮСШ» - «Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ»  1:3 (25:20, 17:25, 15:25, 18:25)

«Волинь»: Осачук, Скрипник, Тищенко, Собчук, Рудик (к), Яцків; Карасьова (л), Даньчак,  Гас. Тренер – Богуслав Галицький.

«Галичанка»: Міленко, Туркула (к), Мірчева, Яковчук, Мадзар, Єфременко; Тофан, Стасівська, Арділан. Тренер – Віктор Туркула.

Тривалість матчу: 83 хв. (23+20+19+21).

Судді: М.Медвідь (Запоріжжя), В.Паршин (Рівне).

Кращі гравці (версія ФВУ): Осачук - Яковчук.

22 січня. Луцьк. Спорткомплекс ОДЮСШ. 273 глядача. 

У другому матчі, як розповів Віктор Туркула, його підопічні порахували справу зробленою, та налаштувалися на першу партію належним чином. Потім, як говорять, взялися за голову, і, за словами Богуслава Галицького показали свою найкращу гру в сезоні та заслужено займає друг сходинку в чемпіонаті. Також спеціаліст відзначив неймовірну гру досвідченої Олени Туркули, яка була справжнім лідером команди.

Отже «Галичанка» реваншувалася за поразки в двох попередніх матчах з «Волинню» і, якщо не відбудеться ніяких сенсацій, прийме один з фінальних турів, адже відрив від луцького колективу дорівнює вже 12-ти очок.