Всупереч очікуванням, звітний тур виявився зовсім непрогнозованим, бо принаймні два матчі в ньому завершилися досить несподіваними результатами.

ДНІПРО – ЛОКОМОТИВ – 1:3, 3:1

«Дніпро» - «Локомотив» - 1:3 (26:24, 20:25, 21:25, 23:25)

«Дніпро»: Терещук, Колпаков, Жуков, Маринченко, Курлапов, Остроумов (к); Зуй (л), Лиходід, Коновалов. Тренер – Віталій СТАДНІКОВ.

«Локомотив»: Плотницький, Дрозд, Вієцький, Полуян, Остапенко, Осадца (к); Кучер (л), Євстратов, Ковальов. Тренер – Ігор ЗЯБЛИЦЕВ.

Тривалість матчу: 96 хв. (25+22+22+27).

Судді: Козловський (Ровно), Баранюк (Київ).

20 січня. Дніпро. СК ДАСА. 150 глядачів.

ФОТО МАТЧУ

«Локомотив» здобув першу перемогу під керівництвом «старого-нового» наставника харківської команди Ігоря Зяблицева в цьому сезоні. Та вона вийшла непростою. По-перше, «Дніпро», не дивлячись на те, що посідає п’яте місце, є на сьогодні чинним віце-чемпіоном країни, і веде боротьбу за потрапляння до четвірки. По-друге, як і раніше не пустує лазарет «залізничників», до якого в останній момент потрапив і досвідчений Іван Слинчук.

Натомість, у гостей варто відзначити Дмитра Вієцького, який вийшов в старті і прекрасно зіграв на позиції діагональника. Чудово проявили себе і центральні блокуючі «Локомотива» Максим Дрозд та Володимир Остапенко, причому як у захисті, так і в нападі. Також «зіграли» заміни по ходу гри –  Ілля Ковальов та Сергій Євстратов підсилили гру команди в потрібний час.

У першому сеті «Дніпро» зі старту вийшов вперед, але «Локомотиву» вдалася погоня, а після серії вдалих подач Віталія Осадци він уже попереду – 12:9. Та господарі майданчику швидко відігралися, і коли повели 22:20, здавалося – все. Однак блок-аут Іллі Ковальова в кінцівці партії робить рахунок 24:24 - «більше-менше». І все ж в двох наступних розіграшах «Дніпро» дотиснув - 26:24.

Друга партія була розпочата «Локомотивом» впевнено і потужно – 8:3, 16:12. Але «Дніпро» згодом підтягнувся за рахунком – 19:20. Саме тоді наставник харків’ян узяв тайм-аут, після якого його підопічні впевнено відновили паритет у матчі - 1:1.

Третій сет почався з точністю до навпаки. Уже «Дніпро» перехопив ініціативу і повів гру. Та незабаром блок харків’ян вирівняв становище –  11:11, а в кінцівці завдяки ньому ж «Локомотив» вирвався вперед – 23:20. Тайм-аут Віталія Стаднікова не допоміг.

Четверта партія почалася в рівній боротьбі. Знову команди до середини сету діяли з перемінним успіхом, та потім «Дніпру» вдався ривок - 14:9. Але «Локомотив» продовжив планомірно працювати над тим, щоби знайти можливості спочатку скоротити відставання, а надалі й самому повести в рахунку. І це йому вдалося.  21:19, 22:20 і, нарешті, 25:23 після блок-ауту Плотницького. Є перша перемога Ігоря Зяблицева!

«Дніпро» - «Локомотив» - 3:1 (25:22, 16:25, 25:21, 25:21)

«Дніпро»: Колпаков, Жуков, Маринченко, Курлапов, Остроумов (к), Терещук; Зуй (л), Лиходід, Коновалов, Чорний. Тренер – Віталій СТАДНІКОВ.

«Локомотив»: Плотницький, Дрозд, Вієцький, Полуян, Остапенко, Осадца (к); Кучер (л), Євстратов, Ковальов. Тренер – Ігор ЗЯБЛИЦЕВ.

Тривалість матчу: 85 хв. (24+18+22+21).

Судді: Баранюк (Київ), Козловський (Ровно).

21 січня. Дніпро. СК ДАСА. 100 глядачів.

ФОТО МАТЧУ

У другій грі «Дніпро» почав з того, що спробував на початку партії зробити ривок. Але «Локомотив» не пустив суперника вперед і вирівняв становище. У рівній боротьбі команди проводять середину сету, і в кінцівку виходять з рівним рахунком 21:21. Та розв’язка залишилася за дніпрянами: у вирішальному розіграші вони закрили атаку Олега Плотницького блоком - 25:22.

Другий сет почався вже під диктовку «Локомотива». Віталій Осадца вибив  суперників із прийому – 10:6, а далі відмінно працював харківський блок. Тож довести справу до успіху в сеті було питанням техніки – 25:16.

Третя партія почалася в дещо нервовому ключі. Обидві команди грішили власними помилками і ніхто не міг заволодіти ігровою перевагою хоча б в два очка. Першими з нервами впоралися харків’яни, які до середини сету повели – 12:9. Але «Дніпро» не залишився в боргу і вирівняв становище, взявши у «Локомотива» три м’ячі в одній розстановці – 12:12. А після тайм-ауту «Локо», хоч як дивно, ще чотири – 16:12.

Знову тайм-аут, і цього разу харків’яни кинулися в погоню успішніше –  18:20. Та дніпряни втрачати свого не збиралися. І не втратили – 25:21.

На початку четвертої партії «Локомотиву» вдався непоганий ривок на подачі Віталія Осадци – 5:1. Проте ранній тайм-аут і відповідні коригування «Дніпра» допомогли господарям майданчику зробити камбек – 5:5. Далі ж гра знову перейшла у русло «волейбольних гойдалок», коли жодна з команд не могла заволодіти перевагою в рахунку. Але ось у другій половині партії в грі «Локомотива» стався провал, і «Дніпро» цей момент не втратив – 20:15. І хоча незабаром гості підібралися майже впритул – 21:23, дві чергові помилки залишили їх ні з чим.

Ось так, якщо в першому колі «Локомотив» пройшовся по «Дніпру» крейсерською ходою – 3:0, 3:0, то тепер у другому матчі сів на мілину…

Ігор ЗЯБЛИЦЕВ, головний тренер «Локомотива»:

- «Дніпро» добре підготувався до зустрічей з нами. Все ж потрібно врахувати, що ми грали з віце-чемпіоном країни, який завжди грає добре на своєму майданчику. Та першого дня дуже добре проявили себе наші молоді гравці, тож нам вдалося зломити опір суперника і довести зустріч до перемоги.

У другій же грі «Дніпро» діяв зібраніше, а от наших молодих гравців не вистачило. Не вистачало і досвіду тих наших волейболістів, які сьогодні знаходяться з різних причин в лазареті команди. Також відзначу досить холодний зал в Дніпрі. Це заважало волейболістам швидко входити в гру, що не могло не впливати на результат. І якщо змінив гравця, то він потім, після того як охолов на лавці, важко входив у гру. У такому холодному залі завжди є ризик отримати травму. Тому доводилося дуже акуратно варіювати складом.

У цілому ж те, що привезли три очки з виїзду – непогано. Будемо працювати далі. Сьогодні у нас на порядку денному ігри з «Юракадемією», адже харківське дербі пройде на нашому майданчику в наступні п’ятницю і суботу.

За матеріалами офіційного сайту «Локомотива»

ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ – НОВАТОР – 3:2, 1:3

 «Юракадемія» - «Новатор» - 3:2 (20:25, 25:21, 20:25, 25:22, 15:12)

«Юракадемія»: Жолоб, Мельник, Єфименко, Рогожин, Шаповал (к), Романцов; Тимець (л), Мірошник (л), Русін, Столбунов, Титаренко, Доценко, Лойтаренко. Тренер – Володимир РОМАНЦОВ.

«Новатор»: Федоренко (к), Паласюк, Онищук, Заїка, Главчук, Білан; Попов (л), Ковальчук, Ємільянчик, Середа, Денін. Тренер – Роман КОВАЛЬЧУК.

Тривалість матчу: 113 хв. (22+22+27+27+15).

Судді: Босенко, Овчарук.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Рогожин – Попов.

20 січня. Харків. СК НЮУ. 370 глядачів.

Коли ще на початку сезону головний тренер «Юракадемії» Володимир Романцов зробив припущення, що після Нового року цікавих і непередбачуваних за результатами поєдинків стане значно більше, він таки знав, що говорив. Бо одразу ж після Водохрещення це його припущення почало підкріплюватися реальними подіями, до яких, до речі, приклали руку і його підопічні. Не знаємо, чи дозволили собі господарі майданчику напередодні першого матчу з «Новатором» оздоровчо-охолоджувальні водні процедури (так само, як і суперники), але їхня гра нарешті набула певних рис тієї, яка дозволила команді стати бронзовим призером минулого чемпіонату.

Хмельничани апріорі вважалися фаворитами, бо мають на сьогодні значно потужніший склад виконавців. Недарма ж вони впевнено посідають нині третю сходинку у турнірній таблиці. Та, здається, доволі спокійно виграна перша партія розхолодила їх до неприйнятного. А виявилося, що харків’яни в ній лише розігрівалися. І в другій, після невеличкої паузи, раптово запропонували суперникам такий собі задорно-розкутий волейбол, який, хоч як дивно, чомусь значно додав колективу Володимира Романцова впевненості у власних силах.

Наприкінці минулого року наставник зізнався, що очікує скорого прогресу від своїх молодих вихованців, адже насправді вони дуже талановиті. І ось, наприклад, 19-річний Андрій Рогожин того дня відчайдушно доводив справедливість «авансу» від Володимира Романцова, намагаючись встигати буквально скрізь. Вдавалося йому це непогано, оскільки загальний ККД виявився досить високим. Не відставали й інші, особливо вже досвідчений капітан Віктор Шаповал. Тож невдовзі харків’яни спромоглися зробити триочковий відрив, який наприкінці сету ще й збільшили. Отже, 1:1!

Втім, гостей такий розвиток подій аж ніяк не влаштовував, тож вони, поступаючись у третій партії - 2:5, знайшли в собі сили знову заграти агресивно і відповідально. Тим більше, кілька важких м’ячів, піднятих майже з паркету їхнім ліберо Сергієм Поповим, додали їм куражу, і в підсумку вони зуміли переламати хід подій. Кінцівка сету виявилася точнісінько такою ж, як і попереднього, тільки команди ніби помінялися ролями.

А далі знову настала черга господарів майданчику. Відчувши, що гра в них, у принципі, періодично вдається, вони не «зламалися» після неприємних 0:4 на початку наступної партії і «вчепилися» в суперників, нещадно караючи тих за кожну помилку. Хмельничанам це не подобалося, проте вони вперто йшли до перемоги аж до того моменту, коли рахунок на табло став 17:13 на їхню користь. А далі харків’ян просто прорвало, чому сприяла й поява з лави запасних Дмитра Мельника. Вигравши кілька очок поспіль, вони переломили хід подій настільки потужно, що за кілька хвилин і тай-брейк провели на єдиному переможному диханні.

Ось так «Юракадемія» стала автором другого у турі сюрпризу…

«Юракадемія» - «Новатор» - 1:3 (14:25, 26:24, 24:26, 20:25)

«Юракадемія»: Жолоб, Мельник, Титаренко, Рогожин, Шаповал (к), Романцов; Тимець (л), Мірошник (л), Русін, Єфименко, Столбунов, Лойтаренко, Кривобок. Тренер – Володимир РОМАНЦОВ.

«Новатор»: Главчук, Середа, Федоренко (к), Паласюк, Заїка, Денін; Попов (л), Онищук, Ковальчук, Турик, Ємільянчик, Білан. Тренер – Роман КОВАЛЬЧУК.

Тривалість матчу: 96 хв. (22+25+27+22).

Судді: Овчарук – Босенко.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Шаповал – Попов.

21 січня. Харків. СК НЮУ. 170 глядачів.

А ось наступного дня розлючені на самих себе хмельничани зіграли вже без грубих «проколів» та взяли реванш. Щоправда, аж ніяк не скажеш, що він дався їм, так би мовити, малою кров’ю, про що красномовно свідчить рахунок другої і третьої партії. Та все, вирвавши останню з них буквально за зубах, надалі команда Романа Ковальчука свого вже не втратила.

Таким чином, «Новатор» продовжив впевнено посідати в таблиці третю сходинку.

ВК ВІННИЦЯ – ФАВОРИТ – 3:0, 3:0

ВК «Вінниця» - «Фаворит» - 3:0 (25:15, 25:23, 25:17)

ВК «Вінниця»: Руденко, Поліщук, Скороход, Клепко, Горбенко, Передрій (к); Патратій (л), Краєвський (л), Тищенко, Лизанець. Тренер – Олександр БОНДАРЕНКО.

«Фаворит»: Ковальов, Півень (к), Політько, Оніпко, Косиця, Волков; Хлівненко (л), Туровський (л), Земляний, Ведашенко. Тренер – Олександр ТКАЧУК.

Тривалість матчу: 62 хв. (21+22+19).

Судді: Гулька, Хвас (обидва – Тернопіль).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Передрій – Косиця.

20 січня. Вінниця. СК ВДПУ. 119 глядачів.

ВIДЕО МАТЧУ

ВК «Вінниця» - «Фаворит» - 3:0 (25:16, 25:11, 25:17)

ВК «Вінниця»: Головень, Передрій (к), Клепко, Горбенко, Наложний, Руденко; Патратій (л), Краєвський (л), Тищенко. Тренер – Олександр БОНДАРЕНКО.

«Фаворит»: Політько, Ковальов, Півень (к), Волков, Оніпко, Косиця; Хлівненко (л), Туровський (л), Земляний, Ведашенко, Мигаль. Тренер – Олександр ТКАЧУК.

Тривалість матчу: 53 хв. (18+16+19).

Судді: Хвас, Гулька (обидва – Тернопіль).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Передрій – Косиця.

21 січня. Вінниця. СК ВДПУ. 109 глядачів.

ВIДЕО МАТЧУ

Ну, а ось у цій парі все пройшло, так би мовити, за передбачуваним сценарієм. «Вінниця» мала без особливих клопотів брати під «нуль» обидва матчі – і взяла їх. Хоча першого дня у другій партії підопічним Олександра Бондаренка довелося добряче попотіти. Та то були лише локальні складнощі…

В останніх матчах звітного туру команда Угіса Крастіньша без особливих труднощів двічі здолала «Буревісник-ШВСМ».

БАРКОМ-КАЖАНИ – БУРЕВІСНИК-ШВСМ - 3:0, 3:1

 «Барком-Кажани» - «Буревісник-ШВСМ» - 3:0 (25:20, 25:13, 25:16)

«Барком-Кажани»: Семенюк, Діденко (к), Кисилюк, Гладенко, Тевкун, Богатирьов; Брова (л), Бокшан (л). Тренер – Угіс КРАСТІНЬШ.

«Буревісник-ШВСМ»: Борисенко (к), Татаренко, Николайчук, Дикун, Чмирьов, Данилов; Каліберда (л), Азаров, Копач, Добржанський. Тренер – Микола БЛАГОДАРНИЙ.

Тривалість матчу: 65 хв. (23+19+23).

Судді: Омельченко (Одеса), Хвас (Тернопіль).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Гладенко – Татаренко.

22 січня. Львів. ДС «Галичина». 147 глядачів.

ВIДЕО МАТЧУ

ФОТО МАТЧУ

«Барком-Кажани» - «Буревісник-ШВСМ» - 3:1 (25:15, 25:19, 21:25, 25:19)

«Барком-Кажани»: Грюк, Діденко (к), Бігун, Гладенко, Тевкун, Капаєв;

Брова (л), Бокшан (л), Плясецький, Богарирьов. Тренер – Угіс КРАСТІНЬШ.

«Буревісник-ШВСМ»: Борисенко (к), Татаренко, Николайчук, Дикун, Чмирьов, Данилов; Каліберда (л), Старченко (л), Добржанський. Тренер – Микола БЛАГОДАРНИЙ.

Тривалість матчу: 79 хв. (17+19+23+20).

Судді: Хвас (Тернопіль), Омельченко (Одеса).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Тевкун – Борисенко.

23 січня. Львів. ДС «Галичина». 60 глядачів.

ВIДЕО МАТЧУ

Вiдеоогляд матчу

Як і очікувалося, на своєму майданчику локальний лідер поточної національної першості втрачати очки не збирався. Тому в першому матчі тренер «Баркома-Кажани» Угіс Крастіньш задіяв на паркеті лише тих, хто і без того у нинішньому сезоні отримує найбільше ігрового часу.

Щоправда, львів’яни почали, гірше не придумаєш – 1:7, 2:8. Проте це були тимчасові труднощі. Невдовзі вони перебудували свої дії та почали швидко відіграватися. Ну, а наприкінці сету вже й лідирували, як кажуть, без варіантів. І надалі розслабленості собі не дозволяли.

Традиційно відзначилися Тевкун (11 очок), Гладенко (9 очок, 3 блоки), Діденко (6 очок, 4 блоки), Богатирьов (9 очок) та Семенюк (9 очок, 1 блок).

У другому поєдинку Угіс Крастіньш вдався до багатьох замін, і це дозволило «Буревіснику» скласти супернику гіднішу конкуренцію та навіть виграти одну партію. Але й тільки. Бо в цілому перевага львів’ян була беззаперечною.

Найефективнішим знову виявився Тевкун, який «настріляв» 24 очки та поставив 2 блоки. Також варто виділити Гладенка (12 очок, 5 блоків) та Капаєва (14 очок).

Таким чином, за 5 турів до завершення регулярного чемпіонату «Кажани» збільшили відрив від «Локомотива» і навряд чи у наступних поєдинках втратять своє лідерство в турнірній таблиці.