До вашої уваги огляд матчів другого туру чоловічої Суперліги України 2017\18.

У першому матчі очного протистояння в Харкові підопічні Угіса Крастіньша «на зубах» реабілітувалися за поразку «Локомотиву» в Суперкубку.

20 жовтня, П’ятниця

Локомотив - Барком-Кажани

2:3 (27:25, 21:25, 20:25, 25:20, 19:21)

ВІДЕО МАТЧУ

Як ми і передбачували, після «сухого» фіаско тижневої давнини у поєдинку за перший авторитетний трофей нинішнього сезону, волейболісти львівської команди провели серйозний розбір невдалого «польоту» у Черкасах і зробили дійсно корисні висновки. Принаймні, їхні дії у звітному матчі нерідко ставали для суперників несподіваними і приносили важливі очки. Ну, а завершилося все захопливим п’ятим сетом, сюжет якого вийшов на заздрість найкращим режисерам Голлівуду…

За всіма ознаками, Угіс Крастіньш чітко звернув увагу своїх підопічних на покращенні техніки виконання подач та застосування блоку, що в них відверто кульгало у поєдинку Суперкубка. І ті дослухалися до зауважень наставника з максимальною відповідальністю, оскільки нині грубих помилок у цих компонентах майже не припускалися. Разом із тим львів’яни віднайшли дієву зброю проти непробивного блоку суперників, об який, образно кажучи, обламували собі зуби в кінцівках кожної суперкубкової партії. А саме – холоднокровно перекидали його в зони, куди руки страхуючих виконавців «Локомотива» елементарно не дотягувалися. Саме таким трюком «Кажани» записали собі до активу чимало результативних атак. Були й інші цікаві «домашні заготовки», завдяки яким гості якраз і збиралися посприяти можливості взяття переконливого реваншу. Щоправда, переконливим він таки не вийшов, однак бойовим – однозначно!

У першій партії господарі майданчику, ніби й досі переварюючи у пам’яті власну гру в Суперкубку, спробували все повторити тією ж самою зброєю – ризикованими потужними подачами, надійним блоком і бомбардирським натхненням Олега Плотницького та Максима Дрозда. І хоча у того ж Дрозда із завидною результативністю нині не склалося, харків’яни все одно брали своє на куражі. Проте львів’яни справо відповідали, так би мовити, тією ж монетою, і сет, що проходив фактично очко в очко, очікувано розтягнувся на додаткові розіграші. Угіс Крастіньш двічі поспіль брав тайм-аути за рахунку 24:25 і 25:26, проте вирішальний удар усе ж залишився за суперниками.

Натомість у другому й третьому сетах, віднайшовши в обороні «Локомотива» найслабкішу складову «колективного ланцюга» в особі молодого Юрія Синиці, гравці у чорно-помаранчевій формі частенько користувалися його помилками, тим самим змушуючи нервувати партнерів малодосвідченого зв’язуючого. Наставник «залізничників» Ігор Зяблицев спробував міняти Синицю на більш звиклого до гарячих протистоянь Сергія Євстратова, проте очікуваного і від нього не дочекався. А ось візаві двох останніх – Владислав Діденко – розпасовував м’ячі значно розважливіше, що й дозволяло Євгену Кисилюку, Володимиру Тевкуну та Міколаю Шевчику наносити разючі удари або ж перекидати блоки. Тому кінцівки обох партій залишалися за «Баркомом-Кажани».

Четвертий сет гості також розпочали на куражі й повели – 7:3. Однак цього разу тайм-аут Ігора Зяблицева спрацював позитивно. Підтягнувши якість прийому завдяки самовідданості Дениса Фоміна і значно точніше відправляючи передачі під удари Олега Плотницького та Юрія Томина, харків’яни незабаром вирівняли становище, а кінцівку партії вже впевнено залишили за собою.

Проте віддавати своє гості однозначно не збиралися. Знову включивши «підвищені оберти» й додавши у концентрації уваги, вирішальний сет львівські волейболісти розпочали з шокуючого штурму – 6:1, 9:3… Здавалося, цього разу «залізничників» уже нічого не врятує. Однак тим взялися допомогти… самі «кажани». Чи то зарано повіривши в загальний успіх, чи то просто притомившись, але вони припустилися цілої серії помилок і дозволили опонентам наблизитися впритул. Щоправда, за рахунку 14:13 Володимир Тевкун мав чудову нагоду все ж не доводити справу до з’ясування стосунків на «більше - менше», та після його удару м’яч полетів в аут…

Ну, а далі ціла серія матч-болів була в обох команд. Але чекати довелося аж до того моменту, коли «кажани», продемонструвавши сталевий характер, хоч і дещо несподівано, спромоглися двічі поспіль вдало зіграли на блоках. І, таким чином, усе ж вирвали дорогоцінну перемогу в напрочуд запеклому й інтригуючому поєдинку!

Отже, такий собі міні-реванш за болюче фіаско в Суперкубку колектив Угіса Крастіньша вже зробив.

loko vs barkom

Завдяки націленості головного бомбардира, у повторному матчі в Харкові «Локомотив» таки здолав принципового суперника.

Після п’ятисетового напруженішого «бойовика» в першому матчі «Локомотив» і «Барком-Кажани» видали не менш захопливе видовище і в повторному. Тільки цього разу у підопічних Ігора Зяблицева гра склалася дещо краще, а львів’янам у четвертій партії очевидно не вистачило сил…

21 жовтня, Субота

Локомотив - Барком-Кажани

3:1 (25:20, 23:25, 25:22, 25:16)

ВІДЕО МАТЧУ

ФОТО МАТЧУ

З усього видно, поразка на тай-брейку у п’ятницю добряче зачепила за живе одного з лідерів «Локо» Олега Плотницького. Адже тоді в кульмінаційний момент усього протистояння суперники двічі вдало заблокували саме його удари, тим самим остаточно схиливши шальки терезів на свій бік. Тож нині головний бомбардир харків’ян, що називається, не відчував втоми, намагаючись реабілітуватися за вчорашній прокол. Проте цього разу діяв дещо розважливіше, сподіваючись насамперед не на потужність «пострілів», а на влучність. І, як наслідок, обводив блоки суперників значно вправніше.

Оскільки ж у звітному матчі власні блоки господарі майданчику підстраховували обачніше, як і старалися на прийомах, то «кажанам» довелося непереливки. І, зробивши надійний відрив у середині стартового сету, зберегли його до кінця.

Проте під час першої технічної перерви другої партії наставнику «Баркома-Кажани» Угісу Крастіньшу вдалося внести до дій своїх підопічних належні корективи, і хоча втілювати їх у життя ті почали дещо пізніше, вони все одно спромоглися, висловлюючись шаховою термінологією, провальний дебют – 1:6 перетворити на багатообіцяючий етюд – 17:14. Цьому посприяла, зокрема, креативніша розпасовка Владислава Діденка, яка дозволила Володимиру Тевкуну продуктивно розрядити свою «гармату», що називається, на повну. І хоча Плотницький справно відповідав тим же, останній «залп» залишився за львів’янами.

loko vs barkom

Третя ж партія також цілком могла залишитися за гостями. Скориставшись серією помилок опонентів на подачах та прийомах, вони вирвалися на комфортну відстань – 14:10. Однак Ігор Зяблицев дуже вчасно взяв-тайм-аут, і незабаром рахунок зрівнявся. Ну, а в кінцівці двічі поспіль неоковирно зіграли вже «кажани».

Четвертий сет став останнім. У «залізничників», збадьорених успіхом у попередньому відрізку матчу, наче друге дихання відкрилося, тоді як на діях їхніх принципових суперників помітно почала позначатися втома. Тож у той час, коли Плотницькому взялися рішуче допомагати Юрій Томин і Максим Дрозд, Тевкуну вже не стали опорою навіть відчайдушні заміни Угіса Крастіньша.

Отже, «Локомотив» упевнено довів справу до загальної перемоги, проте сценарій обох поєдинків у Харкові показав, що легкої прогулянки до чергового чемпіонського титулу у нього точно не буде.

loko vs barkom

В усіх поєдинках у Чернігові та Вінниці нелегкі перемоги все ж святкували фаворити обох пар.

Як відомо, у міжсезоння «Буревісника-ШВСМ» зазнав солідних кадрових втрат, тож «Новатор» очевидно вирушив до Чернігова за повноцінними шістьма очками. Утім, легкої прогулянки в них не вийшло.

20 жовтня, П’ятниця

Буревісник-ШВСМ - Новатор

1:3 (28:26, 20:25, 13:25, 19:25)

ВІДЕО МАТЧУ

21 жовтня, Субота

Буревісник-ШВСМ - Новатор

1:3 (15:25, 20:25, 27:25, 23:25)

ВІДЕО МАТЧУ

ФОТО МАТЧУ

У перший ігровий день хмельничани розпочали з того, що поступилися в стартовій партії – 26:28.

«Так, мали вигравати, – резюмував головний тренер «Новатора» Роман Ковальчук. – Але, скажу відверто, «Буревісник-ШВСМ» виявився доволі гідним суперником. Це, так би мовити, домашня команда, яка, переконаний, у рідних стінах ще неодмінно набере очки».

Утім, незважаючи на стартовий катаклізм, надалі гості впевнено перехопили ініціативу і в наступних трьох сетах без жодних проблем доводили свою перевагу. Про це красномовно свідчать їхні рахунки.

burevestnik vs novator

Цікаво, що в обох командах найкращими виконавцями було визнано їхніх капітанів – граючого тренера «Буревісника-ШВСМ» Володимира Борисенка та, що ще більш цікавіше, його колишнього партнера у чернігівському колективі – Богдана Татаренка. Як бачимо, торік наставник Микола Благодарний підготував якраз для «Новатора» вправного виконавця…

У цьому протистоянні, незважаючи на аналогічний рахунок, перемога хмельничанам далася важче. Втім, склалося враження, що вони, насамперед, самі в цьому винні, оскільки після двох виграних партій помітно розслабилися й в тратили концентрацію. А Володимир Борисенко, помітивши це, випустив на майданчик Калібірду і Дем’янського, та ще й змінив тактичну схему гри. І в «Новатора» одразу виникли проблеми.

Щоправда, навіть за такого розвитку подій, хмельничани мали чудову нагоду все завершити у третьому сеті. Проте свій матчбол усе ж не використали і дозволили «Буревіснику-ШВСМ» набрати переможне очко. А в четвертій партії чернігівчани заграли вже на куражі та повели – 15:10.

І все ж сенсації не сталося, хоча місцева команда наблизилася до нього впритул. Завдяки більшому досвіду та кращій індивідуальній майстерності окремих вихованців, підопічні Романа Ковальчука все ж «видряпали» переможний сет.

burevestnik vs novator

 

Таким чином, набравши після двох турів у Суперлізі максимум очок, турнірну таблицю поки очолює саме «Новатор». Щоправда, якщо ВК «МХП-Вінниця» здолає КП ВК «Дніпро», то наздожене хмельницьку команду.

burevestnik vs novator

Цей матч повністю нагадав стартовий поєдинок попередньої пари. Вінничани, певно, просто не очікували, що «юристи» зможуть дати їм гідний бій. Але ті так не вважали і, азартно діючи на чолі з капітаном Віктором Шаповалом, котрий вилікував травму, змусили «сердечок» у першому сеті капітулювати.

20 жовтня, П’ятниця

Серце Поділля - Юракадемія

3:1 (20:25, 25:18, 25:16, 25:15)

ВІДЕО МАТЧУ

21 жовтня, Субота

Серце Поділля - Юракадемія

3:0 (25:22, 26:24, 25:22)

ВІДЕО МАТЧУ

ФОТО МАТЧІВ

Щоправда, підопічних Валерія Копилова це не на жарт «зачепило», і надалі вони запрацювали з максимальною віддачею та концентрацією. Звісно, кардинально змінився й хід протистояння. Ну, а капітан «Серця Поділля» Володимир Сидоренко своєю «гарматою» вміло приборкував відчайдушні спроби харків’ян відігратися. Хоча в заключному сеті, здається, вони вже не дуже й намагалися. Натомість, наставник «Юракадемії» Володимир Романцов дав можливість награтися кільком резервістам…

«Сухий» рахунок запросто може ввести в оману, ніби цього разу господарі майданчику довели свою перевагу без жодних проблем. Насправді ж сталося абсолютно навпаки. «Юристи», попри нестаток індивідуальної майстерності, виявили надзвичайну спритність немилосердно карати опонентів за кожну навіть невеличку оплошність. Погано подали – отримуйте, не встигли на блоці – отримуйте, начудили при прийомі – отримуйте! І так – у всіх трьох партіях. На щастя для «сердечок» кінцівки кожної з них їм вдавалися безпомилково. Тож вінницька команда, в принципі, взяла своє по ділу.

Але й «Юридична академія» переконливо довела, що протягом сезону може значно додати в усіх компонентах гри і, відповідно, відібрати в конкурентів чимало очок.

eco-dim vs urakademiyaeco-dim vs urakademiya

У протистоянні з цією командою потужний нині ВК «МХП-Вінниця» здобув дві перемоги лише ціною надзусиль.

21 жовтня, Субота

ВСК МХП-Вінниця - КП ВК Дніпро

3:0 (25:23, 25:17, 25:21)

ВІДЕО МАТЧУ

22 жовтня, Неділя

ВСК МХП-Вінниця - КП ВК Дніпро

3:0 (25:14, 25:23, 25:23)

ВІДЕО МАТЧУ

ФОТО МАТЧІВ

Як ми вже повідомляли, через фінансові труднощі КП ВК «Дніпро» нинішнього сезону принаймні до Нового року не зможе проводити домашні зустрічі в рідному місті. На жаль, ця інформація підтвердилася, і нині дніпряни вирушили на «домашні» ігри до Вінниці. Звичайно. Цей візит на майданчик дуже потужного колективу нічого оптимістичного їм не сулив апріорі. Проте підопічні Віталія Стаднікова «відбувати номер» не збиралися, і дали грізним суперникам цілком гідний бій…

Скоріше за все, вінничани просто не очікували, що їхні опоненти, котрі через фінансові негаразди готувалися до сезону так собі та ще й втратили чергову низку вправних виконавців, вийдуть на паркет із палаючими очима. Але ж саме так і сталося. Розуміючи, що втрачати особливо нічого, дніпровські волейболісти одразу ж заграли впевнено і розкуто, аж ніяк не пасуючи психологічно перед об’єктивно сильнішими суперниками. Тож боротьба точилася фактично м’яч у м’яч, що змушувало підопічних Васифа Талібова помітно нервувати. Вони ж бо очікували, що ось-ось гра нарешті піде виключно на їхню користь, а тут – аж ніяк!

Зрештою, у кінцівку стартової партії команди зайшли з абсолютно рівними шансами на успіх. Однак у кульмінаційний момент важливіший розіграш вінничани відіграли краще – 24:23. Віталій Стадніков тут же взяв тайм-аут. І хоча розписав можливі дії суперників, як кажуть, по нотах, до коварної подачі суперників його гравці виявилися неготовими.

Дещо знітившись після прикрої невдачі, дніпряни втратили ініціативу у другому сеті – 4:8, 6:14 і т.д. Однак у третьому зібралися та знову нав’язали опонентам запеклу боротьбу. Їхній капітан Андрій Коновалов власним прикладом підбадьорював молодих партнерів. Та ба – у кінцівці Фортуна знову повернулася обличчям до волейболістів Вінниці…

Здавалося, невдача у першому матчі позначиться на настрої дніпрян негативно. І стартова партія повторної зустрічі це ніби підтвердила. Однак надалі підопічні Віталія Стаднікова дещо несподівано «завелися» й інтрига у протистоянні спалахнула ще та! Знову – м’яч у м’яч, очко в очко, обмін вдалими прийомами, блоками, передачами і ударами… Це справді було захопливе протистояння і, здається, все ж дещо несправедливо, що у підсумку в кульмінаційні моменти Фортуна знову двічі одвернулися від гравців «Дніпра». Утім, певно, таки недарма стверджують, що вона любить сильніших…

vinnitsa vs dniprovinnitsa vs dnipro