Поступившись у двох домашніх матчах «Орбіті-ЗНУ», команда Ігора Тартаковського фактично позбулася шансу пробитися до провідного квартету.

Перші матчі звітного туру повністю виправдали наші прогнози. Лучанки справді гідно боролися в гостях проти южненок, однак діючі чемпіонки України вчергове довели свою перевагу і відсвяткували перемогу, яка в чемпіонатах Суперліги стала для них 60-ю поспіль – вражаюче досягнення! А поразкою «Волинь-Університету-ОДЮСШ» миттєво скористалася «Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ», яка впевнено обіграла «Сєвєродончанку» і дуже близька до того, щоби потіснити волинську команду з другого місця в таблиці.

Серед других матчів туру окремо слід виділити протистояння у Сєвєродонецьку, де підопічні Віктора Туркули добряче отримали на горіхи за недостатню повагу до суперника. Певно, вони не сумнівалися, що, як і напередодні, переможуть без особливих проблем. Однак команда Гарія Єгіазарова вважала інакше, і досягла знакового успіху на тай-брейку, що називається, на характері.

ХІМІК – ВОЛИНЬ-УНІВЕРСИТЕТ-ОДЮСШ – 3:0

(25:22, 25:18, 25:21)

ФОТО МАТЧУ

«Хімік»: Напалкова, Дудник, Карпець, Крайдуба, Бойко, Дрозд; Нємцева (л), Микитюк, Степановська (к). Тренер – Андрій РОМАНОВИЧ.

«Волинь-Університет-ОДЮСШ»: Ужва, Скрипник, Собчук, Осачук, Рудик (к), Даньчак; Карасьова (л). Тренер – Богуслав ГАЛИЦЬКИЙ.

Судді: Скібицький, Іванов.

Тривалість матчу: 63 хв. (20+19+24).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Бойко – Осачук.

2 лютого. Южний. ФСК «Олімп». 100 глядачів. 

Щоби відсвяткувати черговий переможний ювілей, підопічним Андрія Романовича довелося таки добряче постаратися. Адже їхні суперниці, склалося враження, абсолютно не цікавилися рахунком на табло, а відчайдушно боролися за кожен м’яч. І такий настрій їм справді допомагав. В усякому разі, не знітив після локального провалу – 2:5, бо незабаром Марина Скрипник ефектним «ейсом» вирівняла становище – 10:10. Далі на черговий ривок «Хіміка», якому посприяли точні удари Юлії Бойко, «Волинь-Університет-ОДЮСШ» відповіла вдалими атаками Людмили Осачук. І в кінцівку сету суперники зайшли з приблизно рівними шансами. Та все ж вирішальні розіграші краще провели господарки майданчику, а підбила підсумок партії все та ж Бойко.

Другий сет також розпочався з відриву южненок – 7:2, проте невдовзі гості змусили їх наробити кілька помилок у нападі і майже зрівняли рахунок – 13:14. Та своєчасний «втикач» від наставника і новий бомбардирський спалах Бойко, яка того дня явно була в ударі, наблизили «Хімік» до перемоги ще на крок.

Зрештою, кінцівку третьої партії южненські волейболістки також провели розважливіше. І 60-та перемога поспіль у чемпіонатах Суперліги таки стала реальністю!

ХІМІК – ВОЛИНЬ-УНІВЕРСИТЕТ-ОДЮСШ – 3:0

(25:21, 25:8, 25:18)

ФОТО МАТЧУ

«Хімік»: Дрозд, Напалкова, Дудник, Карпець, Крайдуба, Бойко; Нємцева (л),  Степановська (к), Маєвська, Хобер, Микитюк. Тренер – Андрій РОМАНОВИЧ.

«Волинь-Університет-ОДЮСШ»: Ужва, Скрипник, Собчук, Осачук, Рудик (к), Даньчак; Карасьова (л). Тренер – Богуслав ГАЛИЦЬКИЙ.

Судді: Іванов, Скібицький.

Тривалість матчу: 58 хв. (23+16+19).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Бойко – Рудик.

3 лютого. Южний. ФСК «Олімп». 110 глядачів. 

Фактично, більш-менш рівна боротьба точилася лише в першому сеті. Щоправда, і в ньому гра проходила за схемою: «Хімік» відривався, «Волинь» наздоганяла. Зокрема, коли господарки майданчику повели – 3:0, свою «гармату» вище блоків включила Людмила Осачук, А коли Діана Карпець і Дар’я Дрозд знову забезпечили южненкам комфортну перевагу, у гостей на всю запрацювала зв’язка Олена Рудик – Марина Скрипник. У свою чергу, кілька разів на блоках вдало зіграла Вікторія Даньчак. І, в принципі, лучанки заходили в кінцівку з непоганими шансами – 18:21. Однак, як і днем раніше, після тайм-ауту у кульмінаційні моменти підопічні Андрія Романовича видали на гора серію вдалих атак.

А ось у другій партії на прийомі лучанок стався справжній провал, і за рахунку 5:6 на подачі Юлії Бойко помилками суперниць найвправніше скористалася Дар’я Дрозд – 13:5. Далі, вже саме на подачі останньої, розгром «Волинь-Університету-ОДЮСШ» продовжився – 22:6. І, звісно, Андрій Романович випустив пограти молодий резерв. Анастасія Маєвська свій шанс використала на совість, принісши команді два вирішальних очка.

У третьому сеті підопічні Богуслава Галицького знову включили підвищені оберти, тривалий час зберігаючи інтригу. Проте в кінцівці «Хімік» учергове продемонстрував вміння диктувати на майданчику свої умови.

Таким чином, напередодні відповідального повторного поєдинку 1/8 фіналу Кубка ЄКВ із німецьким «Палмбергом», що відбудеться 6 лютого в Южному, діючі чемпіонки України провели непоганий спаринг-тест. Відповідними були й коментарі наставників обох команд клубній прес-службі «біло-зелених»…

Андрій РОМАНОВИЧ, головний тренер «Хіміка»:

- Ці матчі ми розглядали в контексті підготовки до повторної гри з німецьким «Палмбергом» у рамках Кубка ЄКВ. У першому поєдинку з «Волинню» гра не вийшла: все-таки в підсвідомості у дівчат сидить думка про те, щоби заощадити сили напередодні єврокубкового протистояння – витратили рівно стільки сил, скільки було необхідно для перемоги. У другий же день зіграли більш активно і, місцями, досить цікаво. Утім, позначається на діях втома: останнім часом ігри пов’язані з безліччю переїздів і перельотів, а тому нормального тренувального процесу як такого немає. В основному – ігри. Повторюся, є моменти втоми, але зараз ми всі думками про найближчий матч Кубка ЄКВ. 

Богуслав ГАЛИЦЬКИЙ, головний тренер «Волинь-Університету-ОДЮСШ»:

- «Хімік» сильніший – це зрозуміло. Ми сюди їхали вчитися грати. Суперник – команда, що добре блокує, атакує, подає… Тут, грубо кажучи, халява не пройде. Тут треба відпрацьовувати кожне очко – на блоці, в атаці і на прийомі. Ми ще слабкіше в усіх цих аспектах. Хоча іноді щось чіпляли. Будемо сподіватися, що на наступний сезон станемо сильнішими. Відновляться травмовані гравці – тоді можна буде робити тактичні заміни. Зараз не можу цього робити – граємо однією шісткою. Отже, основні завдання будемо вирішувати в наступних іграх – із «Білозгаром» удома, потім у Рівному і в Тернополі. Повинні потрапити до «четвірки», а дасть Бог – зачепимося за друге місце…

khimik-volyn

СЄВЄРОДОНЧАНКА – ГАЛИЧАНКА-ТНЕУ-ГАДЗ – 0:3

(20:25, 11:25, 18:25)

«Сєвєродончанка»: Нодиршоєва, Луханкіна, Фаринюк, Жук (к), Тетенко, Хворостяна; Петренко (л), Шипілова, Гавриленко. Тренер – Гарій ЄГІАЗАРОВ.

«Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ»: Мадзар, Стасівська (к), Яковчук, Мельниченко, Єфременко, Дрьомова; Ротар (л), Протянова, Зеневич, Лях. Тренер – Віктор ТУРКУЛА.

Судді: Лемещук, Копач.

Тривалість матчу: 61 хв. (23+18+20).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Жук – Мадзар.

2 лютого. Сєвєродонецьк. ПС «Льодовий». 337 глядачів. 

Уже знаючи результат матчу в Южному, волейболістки «Галичанки-ТНЕУ-ГАДЗ» вийшли на майданчик у піднесеному настрої і, незважаючи на впертий опір підопічних Гарія Єгіазарова, одразу ж взялися до справи з максимальною відповідальністю. Цей порив адекватно відображався на табло. І саме потужні стартові ривки у кожній партії та наступне впевнене збереження гандикапів гарантували тернопільським волейболісткам не тільки перемогу, але й наблизили на відстань одного кроку до довгоочікуваного повернення на другий рядок у таблиці. В разі, якщо в суботу у Южному та Сєвєродонецьку картина двобоїв повториться, то підопічні Віктора Туркули опиняться вище волинянок. 

СЄВЄРОДОНЧАНКА – ГАЛИЧАНКА-ТНЕУ-ГАДЗ – 3:2

(25:19, 27:25, 20:25, 15:25, 15:12)

«Сєвєродончанка»: Нодиршоєва, Тетенко, Фаринюк, Жук (к), Луханкіна, Хворостяна; Петренко (л), Шипілова, Гавриленко. Тренер – Гарій ЄГІАЗАРОВ.

«Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ»: Стасівська (к), Яковчук, Мельниченко, Єфременко, Дрьомова, Мадзар; Ротар (л), Протянова, Зеневич. Тренер – Віктор ТУРКУЛА.

Судді: Копач, Лемещук.

Тривалість матчу: 105 хв. (20+25+21+20+17).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Жук – Стасівська.

3 лютого. Сєвєродонецьк. ПС «Льодовий». 158 глядачів. 

З усього видно, тернополянки отриманої непоступливості суперниць відверто не очікували. Певно, гадали, що у тих за серією вдалих дій неодмінно прийде серія помилок, котра допоможе вирішати всі питання на власну користь. І не надто переймалися тим, що друга серія чомусь не стала реальністю у стартовому сеті. Адже у наступному їм, нарешті, вдалося змусити сєвєродонецьких волейболісток відчути певну розгубленість після виважених передач Олени Стасівської та точних ударів Оксани Мадзар з Ганною Єфременко. Однак, досягши рахунку 17:12, далі гра гостей відверто «забуксувала». А ось досвідченіша Анастасія Жук «завела» своїх партнерок вельми вчасно. І незабаром Віктору Туркулі довелося брати екстрений тайм-аут уже за рівноваги на табло – 20:20. Проте допоміг він – так собі. Бо, відчувши близькість успіху, команда Гарія Єгіазарова, що називається, на характері вирвала і цю партію.

Лише тепер, коли відверто запахло смаженим, гравці «Галичанки-ТНЕУ-ГАДЗ» почали ставитися до кожного розіграшу з потрійною відповідальністю. І ця самовідданість мала позитивні наслідки – невдовзі рахунок за партіями став 2:2.

Однак у цей кульмінаційний момент самолюбство заграло вже у дівчат «Сєвєродончанки». Та й програвати їм, за їх же словами, давно вже набридло. Тож на тай-брейку вони протиставили непоступливому характеру опоненток не меншу власну непоступливість. І не знітилися, коли почали поступатися – 9:11. Тому незабаром Віктор Туркула вдався до тайм-ауту уже за рахунку – 12:13. Проте він не допоміг: два вирішальних розіграші Анастастасія Жук і її партнерки відіграли безпомилково.

Таким чином, образно кажучи, у чемпіонаті стався великий сюрприз по-єгіазаровськи. І «Сєвєродончанка» переконливо довела, що взагалі не рахуватися з нею буде дуже помилково…    

ФАВОРИТ – БІЛОЗГАР-МЕДУНІВЕРСИТЕТ – 1:3

(11:25, 16:25, 25:23, 15:25)

Нічого дивного не сталося і в цьому матчі. Для гостей перемога була значно важливішою в турнірному плані, тож вони її і добилися. Щоправда, не без дострокового переконання у легкому підсумковому успіху, через що вінничанки отримали заслужених «щигликів по носах» у третій партії. Однак далі, знову зібравшись як слід, підопічні Юлії Якушевої таки довели справу до цілком логічного завершення.

ФАВОРИТ – БІЛОЗГАР-МЕДУНІВЕРСИТЕТ – 0:3

(11:25, 13:25, 15:25)

ФОТО МАТЧУ

«Фаворит»: Ващенко, Чередниченко, Григоренко, Мазур (к), Глєбова, Затилкіна; Фартушняк, Шерстняк. Тренер – Ігор ПОПОВ.

«Білозгар-Медуніверситет»: Лозинська, Машковська, Побережна, Ю.Якушева (к), Житовоз, Расточило; Владова (л), В.Якушева, Коваль, Власова. Тренер – Юлія ЯКУШЕВА.

Судді: Умінський, Гранько.

Тривалість матчу: 56 хв. (19+17+20).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Глєбова – Ю.Якушева.

3 лютого. Київ. СК НУФВСУ. 100 глядачів. 

На відміну від попереднього матчу, у цьому перевага гостей була беззаперечною. Лише іноді підопічним Ігора Попова вдавалися успішні розіграші, проте за ними неодмінно слідувала ціла серія простих помилок. І Юлія Якушева з Оленою Расточило карали за них нещадно. Тож підсумковий рахунок – цілком по грі.

vinnitsa-kiev

РЕГІНА-МЕГУ-ОШВСМ – ОРБІТА-ЗНУ-ОДЮСШ – 0:3

(13:25, 22:25, 19:25)

«Регіна-МЕГУ-ОШВСМ»: Завала, Димар, Скорохід, Михальчук, Грицуняк (к), Гонак; Вікторчук (л), Гринчук (л), Немухова. Тренер  Ігор ТАРТАКОВСЬКИЙ.

«Орбіта-ЗНУ-ОДЮСШ: Леженкіна, Козиряцька-Середа (к), Пасс, Савченко, Лохманчук, Пугач; Дударенко, Кутнякова. Тренери – Володимир БУЗАЄВ та Ірина КОМІССАРОВА.

Судді: Льопа, Елькін.

Тривалість матчу: 57 хв. (17+21+19).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Немухова – Лохманчук.

3 лютого. Рівне. СК НВК №26. 78 глядачів. 

Значні кадрові втрати через травми та болячки не дозволили господаркам майданчику скласти гостям гідну конкуренцію. Тим більше, у боротьбі за потрапляння до четвірки найсильніших запоріжанки вмотивовані відмінно. Тож в усіх компонентах гри вони виглядали переконливіше за опоненток. А потужні удари Вікторії Лохманчук стали для рівненчанок нерозв’язною проблемою.

Щоправда, для останніх ще залишається шанс відігратися у другому протистоянні. Адже в іншому випадку із боротьби за місце у квартеті провідних команд вони фактично вибувають…

РЕГІНА-МЕГУ-ОШВСМ – ОРБІТА-ЗНУ-ОДЮСШ – 0:3

(12:25, 19:25, 15:25)

«Регіна-МЕГУ-ОШВСМ»: Завала, Скорохід, Димар, Михальчук, Грицуняк (к), Немухова; Вікторчук (л), Гринчук (л), Гонак. Тренер – Ігор ТАРТАКОВСЬКИЙ.

«Орбіта-ЗНУ-ОДЮСШ: Леженкіна, Козиряцька-Середа (к), Пасс, Савченко, Лохманчук, Пугач; Дударенко, Кутнякова. Тренери – Володимир БУЗАЄВ та Ірина КОМІССАРОВА.

Судді: Елькін, Льопа.

Тривалість матчу: 53 хв. (16+20+17).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Немухова – Лохманчук.

4 лютого. Рівне. СК НВК №26. 78 глядачів. 

Напередодні матчів з «Орбітою-ЗНУ-ОДЮСШ» наставник «Регіни-МЕГУ-ОШВСМ» Ігор Тартаковський відверто зізнався, що через суттєві проблеми зі здоров’ям у кількох основних виконавців на рівних боротися з командою, яка, навпаки, відчутно додає, буде дуже складно. Останню підганяє до перемог усвідомлення реального потрапляння до провідної четвірки клубів, яка надалі поведе боротьбу безпосередньо за медалі. І втрачати свій шанс запоріжанки аж ніяк не збираються. Принаймні, у Рівному своєю грою вони переконливо довели саме такий настрій.

До речі, як свідчення вищесказаного, у третій партії звітного матчу стався дуже цікавий момент. Наставник «Орбіти-ЗНУ-ОДЮСШ» Володимир Бузаєв, незадоволений передчасною розслабленістю своїх підопічних, узяв тайм-аут за рахунку 15:15. І що ж? Десять наступних розіграшів залишилися за Вікторією Лохманчук і компанією! Оце так мотиватор!

Таким чином, після 10-туру у боротьбі за четверте місце в таблиці ситуація наступна: «Орбіта-ЗНУ-ОДЮСШ» - 31 очко (10 перемог), «Білозгар-Медуніверситет» - 29 очок (10 перемог) і «Регіна-МЕГУ-ОШВСМ» - 17 очок (6 перемог). Як бачимо, рівненчанкам уже однозначно виправити становище нереально…

tablica