«Білозгар-Медуніверситет» фактично «на зубах» врятував шанс продовжити боротьбу за потрапляння до четвірки найсильніших.

Звітний тур вийшов доволі цікавим одразу з кількох причин. В Ірпені та Вінниці передматчева атмосфера, раптово для всіх, була підкріплена ноткою святковості, оскільки, як ми вже повідомляли, капітан «Волинь-Університету-ОДЮСШ» Олена Рудик приймала щирі поздоровлення із визначенням «Міс український волейбол сезону 2017-2018», а капітан «Галичанки-ТНЕУ-ГАДЗ» Олена Стасівська не менш шоковано сприйняла інформацію та оригінальні подарунки, як героїня титулу «Друга Віце-міс український волейбол». У Южному же аналогічна церемонія мала стати великою несподіванкою для однієї з гравців «Орбіти-ЗНУ-ОДЮСШ», але оскільки вона там не менш несподівано не з’явилася, то хто все ж таки отримає заслужені поздоровлення як «Перша Віце-міс український волейбол» ми залишимо в секреті до наступного туру, коли запорізька команда гратиме вже вдома. 

Ну й, нарешті, суто спортивна складова туру також отримала свою «родзинку». «Білозгар-Медуніверситет», у разі двох поразок від «Галичанки-ТНЕУ-ГАДЗ», фактично втрачав останні надії продовжити боротьбу за путівку до «Фіналу чотирьох». Але коли вінницькі волейболістки, образно кажучи, опинилися на краю прірви, вони раптом заграли так, наче востаннє в житті, і завдяки характеру створили майже неможливе…  

БІЛОЗГАР-МЕДУНІВЕРСИТЕТ – ГАЛИЧАНКА-ТНЕУ-ГАДЗ – 1:3

(26:24, 14:25, 16:25, 20:25)

«Білозгар-Університет»: Лозинська, Машковська, Франкевич, Ю.Якушева, Житовоз, Расточило; Косяк (л), Владова (л), Лужецька, Луніна, Власова, В.Якушева. Тренер – Юлія ЯКУШЕВА.

«Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ»: Мадзар, Стасівська (к), Міленко, Мельниченко, Єфременко, Яковчук; Ротар (л), Коваль. Тренер – Віктор ТУРКУЛА.

Судді: Босенко, Овчарук.

Тривалість матчу: 90 хв. (26+20+21+23).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Расточило – Міленко.

2 березня. Вінниця. СК ВНМУ. 120 глядачів. 

БІЛОЗГАР-МЕДУНІВЕРСИТЕТ – ГАЛИЧАНКА-ТНЕУ-ГАДЗ – 3:0

(25:23, 28:26, 26:24)

«Білозгар-Університет»: Лозинська, Луніна, Франкевич, Машковська, Житовоз, Расточило; Косяк (л), Владова (л), Лужецька, Власова, В.Якушева. Тренер – Юлія ЯКУШЕВА.

«Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ»: Мадзар, Стасівська (к), Міленко, Мельниченко, Єфременко, Яковчук; Ротар (л), Коваль, Дрьомова. Тренер – Віктор ТУРКУЛА.

Судді: Овчарук, Босенко.

Тривалість матчу: 82 хв. (26+29+27).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Расточило – Ротар.

3 березня. Вінниця. СК ВНМУ. 60 глядачів. 

Турнірне становище зобов’язувало обидві команди на повну боротися за обидві же перемоги. Адже у цьому випадку «Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ» повернула би собі більш звичну третю сходинку в таблиці, тоді як подвійний успіх «Білозгар-Медуніверситету» дуже сильно ускладнював тернопільському колективу завдання стати в підсумку хоча б четвертим. Тому й сценарій обох поєдинків вийшов відповідним.

Щоправда, у першому з них справжнього запалу «медичкам» вистачило лише на стартову партію, яку вони виграли на «більше-менше». А ось далі їх раптом наче підмінили. Посипалися численні помилки, погіршилася якість подач і прийомів… Тож хоч як граючий тренер Юлія Якушева намагалася щось змінити, нічого в неї не вийшло. Олена Стасівська і компанія свого вже не віддали.

Певно, розуміючись на внутрішній ситуації в команді значно краще ніж будь-хто, у другому матчі Юлія Якушева ризикнула взагалі не з’явитися на майданчику, керуючи діями своїх підопічних із тренерської зони. І це спрацювало! Вінничанки нарешті «завелися» на повну і кинулися відчайдушно доводити, що не все ще втрачено. Але ж і тернополянкам перемога була життєво необхідною! Ось і розгорнулося на майданчику те ще видовище! У кожній із трьох партій опонентки почергово виходили вперед, проте в кульмінаційні миттєвості великою розумничкою себе виявила Олена Расточило, чиї «гарматні» удари мали вирішальне значення. Втім, звичайно ж, вінничанки насамперед мають поаплодувати одна одній саме за колективну стійкість. Виграли три сети на «більше-менше» - це таки досягнення! І, до того ж, інтрига в таблиці зберігається…  

ХІМІК – ОРБІТА-ЗНУ-ОДЮСШ – 3:1

(25:16, 25:10, 23:25, 25:19)

ФОТО МАТЧУ

«Хімік»: Напалкова, Дудник, Маєвська, Крайдуба, Бойко, Дрозд; Нємцева (л), Микитюк, Степановська (к), Хобер, Палига. Тренер – Андрій РОМАНОВИЧ.

«Орбіта-ЗНУ-ОДЮСШ»: Олійник (к), Попель, Пугач, Перепич, Лапікова, Дударенко; Кутнякова (л). Тренер – Ірина КОМІССАРОВА.

Судді: Осадчий, Хвас.

Тривалість матчу: 80 хв. (22+19+24+19).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Бойко – Олійник.

2 березня. Южний. ФСК «Олімп». 108 глядачів.

ХІМІК – ОРБІТА-ЗНУ-ОДЮСШ – 3:0

(25:19, 25:17, 25:14)

ФОТО МАТЧУ

ВІДЕО МАТЧУ

«Хімік»: Карпець, Напалкова, Дудник, Маєвська, Крайдуба, Хобер; Нємцева (л), Микитюк, Бойко, Степановська (к), Палига. Тренер – Андрій РОМАНОВИЧ.

«Орбіта-ЗНУ-ОДЮСШ»: Олійник (к), Попель, Пугач, Перепич, Лапікова, Дударенко; Кутнякова (л). Тренер – Ірина КОМІССАРОВА.

Судді: Хвас, Осадчий.

Тривалість матчу: 58 хв. (21+18+19).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Карпець – Кутнякова.

3 березня. Южний. ФСК «Олімп». 78 глядачів. 

Всупереч очікуванням, наставник «Орбіти-ЗНУ-ОДЮСШ» Володимир Бузаєв не відправив до Южного усіх гравців основи та не поїхав сам. Можливо, він просто відчував локальну власну неготовність скласти маститим суперницям гідну конкуренцію, можливо, були інші причини. Але сталося як сталося і, зрештою, обидві команди все одно віднайшли для себе від цього чималу користь. Адже Андрій Романович отримав можливість дати вдосталь награтися молоді, а помічниця головного тренера запоріжанок Ірина Коміссарова пильним оком «конспектувала» старання найближчого резерву провідним виконавцям. І, треба сказати, він не підвів. Граючи без замін, «орбітянки», тим не менш, діяли дуже жваво, і чималу кількість помилок намагалися компенсувати великою самовіддачею. Особливо старалася Вікторія Олійник, якій саме виповнилося 18 років. «Орбіті-ЗНУ-ОДЮСШ» навіть вдалося «зачепити» одну партію, коли суперниці надто вже розслабилися. Проте в цілому, звісно, тотальна перевага «Хіміка» сумнівів у нікого не викликала…

ФАВОРИТ – ВОЛИНЬ-УНІВЕРСИТЕТ-ОДЮСШ – 0:3

(16:25, 17:25, 13:25)

ФОТО МАТЧУ

«Фаворит»: Чередниченко, Фартушняк, Левковська, Григоренко, Ващенко, Мазур (к); Коваленко (л), Затилкіна. Тренер – Ігор ПОПОВ.

«Волинь-Університет-ОДЮСШ»: Ужва, Скрипник, Собчук, Осачук, Рудик (к), Даньчак; Карасьова (л). Тренер – Богуслав ГАЛИЦЬКИЙ.

Судді: Скібіцький, Льопа.

Тривалість матчу: 58 хв. (24+18+16).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Ващенко – Рудик.

2 березня. Ірпінь. СК ДЮСШ. 76 глядачів.

ФАВОРИТ – ВОЛИНЬ-УНІВЕРСИТЕТ-ОДЮСШ – 0:3

(6:25, 20:25, 14:25)

ФОТО МАТЧУ

«Фаворит»: Чередниченко, Затилкіна, Левковська, Григоренко, Ващенко, Мазур (к); Коваленко (л). Тренер – Ігор ПОПОВ.

«Волинь-Університет-ОДЮСШ»: Ужва, Скрипник, Собчук, Осачук, Рудик (к), Даньчак; Карасьова (л). Тренер – Богуслав ГАЛИЦЬКИЙ.

Судді: Льопа, Скібіцький.

Тривалість матчу: 50 хв. (14+19+17).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Ващенко – Собчук.

3 березня. Ірпінь. СК ДЮСШ. 37 глядачів. 

…Не викликала ні в кого сумнівів і беззаперечна перевага луцької команди над столичною. Суттєві проблеми в гостей виникали лише в ті моменти, коли на подачу виходила Ольга Чередниченко. Тоді «Фаворит» неодмінно здобував кілька очок поспіль. Але то були лише окремі епізоди. В цілому ж «Волинь-Університет-ОДЮСШ» домінувала абсолютно.

Яскраво доводила не випадковість свого почесного титулу Олена Рудик, яка не тільки добре розпасовувала, але й сама здобула чимало очок завдяки раптовим перекидам м’яча через сітку з другого торкання та надійним блокам. Невідпорними ударами суперницям під ноги відзначалися Марина Скрипник, Ірина Собчук, Людмила Осачук та Любов Ужва, ну, а ліберо Анастасія Карасьова кілька разів такі дива на прийомі демонструвала, що аплодували навіть вболівальники киянок.

Здобувши дві впевнені перемоги, «Волинь-Університет-ОДЮСШ» достроково забезпечив собі право приймати вдома перший тур «Фіналу чотирьох». 

СЕВЄРОДОНЧАНКА – РЕГІНА-МЕГУ-ОШВСМ – 3:0

(25:22, 25:15, 25:19)

«Сєвєродончанка»: Нодиршоєва, Луханіна, Фаринюк, Жук (к), Франк, Хворостяна; Петренко (л), Дуденок (л), Ткаченко, Гавриленко, Тетенко. Тренер – Гарій ЄГІАЗАРОВ.

«Регіна-МЕГУ-ОШВСМ»: Михальчук, Серебрякова, Димар, Дубова, Грицуняк (к), Рудьо; Вікторчук (л), Гринчук (л), Немухова. Тренер – Ігор ТАРТАКОВСЬКИЙ.

Судді: Лемещук, Елькін.

Тривалість матчу: 67 хв. (25+19+23).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Франк – Серебрякова.

2 березня. Сєвєродонецьк. ПС «Льодовий. 430 глядачів. 

СЕВЄРОДОНЧАНКА – РЕГІНА-МЕГУ-ОШВСМ – 3:0

(25:19, 25:22, 27:25)

«Сєвєродончанка»: Нодиршоєва, Луханіна, Фаринюк, Жук (к), Тетенко, Ткаченко; Петренко (л), Дуденок (л), Гавриленко. Тренер – Гарій ЄГІАЗАРОВ.

«Регіна-МЕГУ-ОШВСМ»: Михальчук, Серебрякова, Димар, Дубова, Грицуняк (к), Рудьо; Вікторчук (л), Гринчук (л), Немухова, Завала. Тренер – Ігор ТАРТАКОВСЬКИЙ.

Судді: Елькін, Лемещук.

Тривалість матчу: 68 хв. (21+23+24).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Жук – Серебрякова.

3 березня. Сєвєродонецьк. ПС «Льодовий. 360 глядачів. 

Не без складнощів, але «Сєвєродончанка» переконливо довела, що у скорому другому етапі національної першості серйозно націлена змістити «Регіну-МЕГУ-ОШВСМ» із п’ятої позиції в турнірній таблиці. Підопічні Гарія Єгіазарова підійшли до волейбольної весни у значно кращій формі, ніж їхні суперниці. Тому в обох матчах володіли помітною перевагою в усіх компонентах гри, особливо на прийомах, і цілком закономірно довели їх до «сухих» переможних результатів.

Таким чином, за два тури до завершення першого етапу чемпіонату п’ятірка лідерів має наступні показники: «Хімік» - 70 очок (24 перемоги), «Волинь-Університет-ОДЮСШ» - 56 (19), «Орбіта-ЗНУ-ОДЮСШ» - 43 (14), «Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ» - 43 (13) і «Білозгар-Медуніверситет» - 34 (12). Тож не важко здогадатися, якого значення в наступному турі 9-10 березня набувають протистояння «Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ» - «Волинь-Університет-ОДЮСШ» та «Орбіта-ЗНУ-ОДЮСШ» - «Білозгар-Медуніверситет»!

ТУРНІРНА ТАБЛИЦЯ