В усіх без винятку поєдинках інтрига зберігалася від першого й до останнього розіграшу.

Як ми і прогнозували, звітний тур порадував завидною націленістю усіх без винятку команд на успіх, тож не обійшлося і без численних «п’ятихаток» із непередбачуваними сценаріями. Особливо ж запеклими вийшли поєдинки у вінницькому «дербі»…

ЛОКОМОТИВ – ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ – 3:0

(25:18, 25:17, 25:18)

ВІДЕО МАТЧУ

«Локомотив»: Капаєв, Дрозд, Томин (к), Шевченко, Грюк, Синиця; Фомін (л), Ковальов. Тренер – Ігор ЗЯБЛИЦЕВ.

«Юракадемія»: Андріюк, Лойтаренко, Шаповал (к), Каримов, Тюрін, Русін; Д.Романцов (л), Канаєв (л), Столбунов, Рябов, Свиридов, Анохін, Серик. Тренер – Володимир РОМАНЦОВ.

Судді: Самодай, Гранько.

Тривалість матчу: 62 хв. (21+21+20).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Шевченко – Шаповал.

1 березня. Харків. ПС «Локомотив». 420 глядачів. 

Про особливу принциповість будь-якого «дербі» годі завий раз повторювати. І харківське точно не є винятком. Однак у даному випадку, що називається, найшла коса на камінь. По-перше, «залізничникам», певно, вже просто набридло втрачати очки, що в останніх матчах траплялося неодноразово. По-друге, жага скласти діючим чемпіонам гідну конкуренцію в кількох підопічних Володимира Романцова виявилася настільки високою, що вони елементарно «перегоріли». Тому, фактично на рівних змагаючись до середини кожного сету, далі «юристи» починали припускатися помилок, які їхні суперники миттєво перетворювали в набрані очки. Варто додати, що в кульмінаційні моменти першої та третьої партій Ігор Зябліцев дуже своєчасно брав тайм-аути, які добре допомагали. Ось так і вийшли підсумкові – 3:0.

ЛОКОМОТИВ – ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ – 3:0

(25:22, 25:19, 26:24)

ВІДЕО МАТЧУ

«Локомотив»: Ковальов, Дрозд, Стаценко, Шевченко, Остапенко, Синиця; Фомін (л). Тренер – Ігор ЗЯБЛИЦЕВ.

«Юракадемія»: Андріюк, Тюрін, Свиридов, Каримов, Лойтаренко, Рябов; Д.Романцов (л), Канаєв (л), Шаповал (к), Русін, Столбунов, Титаренко, Анохін, Серик. Тренер – Володимир РОМАНЦОВ.

Судді: Гранько, Самодай.

Тривалість матчу: 65 хв. (20+21+24).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Стаценко – Шаповал.

2 березня. Харків. ПС «Локомотив». 380 глядачів. 

Нехай нікого не вводить в оману кінцевий результат – рахунок кожної партії яскраво свідчить про те, що «юристи» боролися відчайдушно. І кожен сет у підсумку залишився за «Локомотивом», якщо хочете, лише через особливі зусилля досвідчених виконавців. Зокрема, у кульмінаційні моменти Олександр Стаценко брав на себе ініціативу в атаках, а ліберо Денис Фомін демонстрував дива вправності на прийомах. Фактично це і стало причиною чергового успіху «залізничників».

СЕРЦЕ ПОДІЛЛЯ – ВК МХП-ВІННИЦЯ – 3:2

(18:25, 25:18, 23:25, 25:15, 18:16)

ФОТО МАТЧУ

ВІДЕО МАТЧУ

«Серце Поділля»: Осадца, Слинчук, Міщук, Сидоренко (к), Ставнічук, Босенко; Патратій (л), Дорош (л), Матус, Наложний, Білан. Тренер – Валерій КОПИЛОВ.

ВК «МХП-Вінниця»: Лизанець, Данилов, Горбенко (к), Полуян, Клепко, Щавінський; Остроумов (л), Скороход, Передрій, Головень. Тренер – Васіф ТАЛИБОВ.

Судді: Ковальчук, Омельченко.

Тривалість матчу: 110 хв. (23+20+25+19+23).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Осадца – Горбенко.

2 березня. Вінниця. СК ВНПУ. 357 глядачів.

СЕРЦЕ ПОДІЛЛЯ – ВК МХП-ВІННИЦЯ – 2:3

(25:23, 25:18, 23:25, 15:25, 9:15)

ФОТО МАТЧУ

ВІДЕО МАТЧУ

«Серце Поділля»: Осадца, Наложний, Міщук, Сидоренко (к), Ставнічук, Мазенко; Патратій (л), Дорош (л), Матус, Слинчук, Білан, Босенко, Олійниченко. Тренер – Валерій КОПИЛОВ.

ВК «МХП-Вінниця»: Лизанець, Данилов, Горбенко (к), Полуян, Клепко, Щавінський; Остроумов (л), Скороход, Головень. Тренер – Васіф ТАЛИБОВ.

Судді: Омельченко, Ковальчук.

Тривалість матчу: 104 хв. (23+19+25+22+15).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Сидоренко – Полуян.

3 березня. Вінниця. СК ВНПУ. 207 глядачів. 

Напередодні цього протистояння досвідченіший зв’язуючий ВК «МХП-Вінниця» Сергій ЩАВІНСЬКИЙ спробував передбачити, що вінницьке «дербі» носитиме виключно принциповий характер і завершиться внічию. І ніби у дзеркало дивився! Обидва матчі справді вийшли на рідкість захопливими, видовищними та емоційними. Щодо останнього, то аж занадто. При цьому емоційність боротьби на майданчику швидко передалася глядачам на трибунах, і далеко не всі, на жаль, повели себе порядно. Адже одна справа – гучно підтримувати свою улюблену команду, і зовсім інша – постійно провокувати суперників на помилки вигуками: «Давай в сітку! Давай в аут! Фу-у-у!» Причому, робити це із мікрофоном у руках фактично за спиною опонентів, які виконують подачі. Емоції – емоціями, жага перемоги – жагою перемоги, проте ніколи не варто втрачати звичайної людської гідності. Подібну поведінку можна вибачити дітям, але ніяк не дорослій людині, яка свідомо намагається зіпсувати картину безкомпромісного, проте чесного волейболу. На жаль, у Вінниці це правило fair play знайоме ще не всім…

Утім, хоч як там було, а спортсмени нижче планки порядності не опускалися, і протягом двох днів демонстрували справжнє свято інтриги. Тож не дивно, що справа двічі доходила до тай-брейків. Тільки якщо першого дня трішки більше сил у ньому залишилося у «сердечок», то наступного – у їхніх суперників. Але з огляду на те, як самовіддано викладалися волейболісти обох команд, то такий підсумок можна назвати абсолютно справедливим. 

БАРКОМ-КАЖАНИ – НОВАТОР – 3:2

(23:25, 21:25, 25:18, 27:25, 17:15)

ВІДЕО МАТЧУ

ФОТО МАТЧУ

«Барком-Кажани»: Паласюк, Діденко (к), Кісілюк, Гладенко, Тевкун, Жуков; Брова (л), Плясецький, Семенюк, Бібер. Тренер – Угіс КРАСТІНЬШ.

«Новатор»: Татаренко (к), Перепадя, Середа, Вієцький, Ніколайчук, Тупчій; Кисіль (л), Філіпенков (л), Оліщук, Турик, Павлюк. Тренер – Роман КОВАЛЬЧУК.

Судді: Гулька, Баранюк.

Тривалість матчу: 113 хв. (23+24+22+29+15).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Тевкун – Тупчій.

2 березня. Львів. ДС «Галичина». 200 глядачів.

БАРКОМ-КАЖАНИ – НОВАТОР – 1:3

(15:25, 25:15, 18:25, 23:25)

ВІДЕО МАТЧУ

«Барком-Кажани»: Паласюк, Діденко (к), Кісілюк, Семенюк, Тевкун, Жуков; Брова (л), Бокшан, Гладенко, Бібер. Тренер – Угіс КРАСТІНЬШ.

«Новатор»: Перепадя, Середа, Вієцький, Ніколайчук, Тупчій, Татаренко (к); Кисіль (л), Філіпенков (л), Павлюк, Терещук, Турик, Оліщук. Тренер – Роман КОВАЛЬЧУК.

Судді: Баранюк, Гулька.

Тривалість матчу: 89 хв. (19+20+23+27).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Кісілюк – Середа.

3 березня. Львів. ДС «Галичина». 100 глядачів. 

За приблизно схожим сценарієм у Львові відбувалася дуель інших претендентів на місця у провідному квартеті. Утім, хоч як дивно, в обох поєдинках хмельничани чинним володарям нещодавно здобутого Кубка України нічим не поступалися. Навіть навпаки – в цілому володіли невеличкою перевагою. Однак «ахіллесовою п’ятою» підопічних Романа Ковальчука досі залишається нестабільність. А «кажани» - така хижа зграя, що їм тільки дай хоч малесенький шанс. І гості справді давали. Проте якщо першого дня вони за це поплатилися кінцевою поразкою після переваги у сетах – 2:0, то наступного вчасно схаменулися і, фактично подарувавши львів’янам другу партію, надалі вже концентрації не втрачали. Тож за здобутими загалом очками «Новатор» вийшов переможцем.

КП ВК ДНІПРО – БУРЕВІСНИК-ШВСМ – 3:2

(25:20, 21:25, 22:25, 25:23, 17:15)

ФОТО МАТЧУ

ВІДЕО МАТЧУ

КП ВК «Дніпро»: Хомин, Коновалов (к), Маринченко, Свириденко, Лубан, Величко; Петровський (л), Рижов, Лиходід. Тренер – Віталій СТАДНІКОВ.

«Буревісник-ШВСМ»: Борисенко (к), Білик, Шаповал, Дикун, Христов, Дем’янський; Жуков (л), Старченко (л), Копич, Каліберда. Тренер – Роман НОСКО.

Судді: Іванов, Копач.

Тривалість матчу: 115 хв. (23+24+24+25+19).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Лиходід – Копич.

2 березня. Дніпро. СК ПДАБА. 180 глядачів.

КП ВК ДНІПРО – БУРЕВІСНИК-ШВСМ – 0:3

(15:25, 22:25, 22:25)

ФОТО МАТЧУ

ВІДЕО МАТЧУ

КП ВК «Дніпро»: Рижов, Лиходід, Маринченко, Свириденко, Лубан, Величко; Петровський (л), Коновалов (к), Чмирьов, Дейнега. Тренер – Віталій СТАДНІКОВ.

«Буревісник-ШВСМ»: Копич, Каліберда, Шаповал, Дикун, Христов, Прищепа; Жуков (л), Старченко (л), Камінський, Борисенко (к), Білик. Тренер – Роман НОСКО.

Судді: Копач, Іванов.

Тривалість матчу: 63 хв. (19+23+21).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Лубан – Христов.

3 березня. Дніпро. СК ПДАБА. 60 глядачів. 

А ось у цьому двобої, склалося враження, дніпряни дуже багато сил витратили заради перемоги першого дня. Виграти два вирішальних сети на «більше-менше» - то вдається далеко не кожному. Підопічним Віталія Стаднікова вдалося. Однак наступного дня чернігівчани виглядали трохи свіжішими, тож впевнено відігралися.

Таким чином, після 12-го туру становище лідируючої п’ятірки команд є таким: «Локомотив» - 55 очок (19 перемог), «Барком-Кажани» - 51 (17), «Серце Поділля» - 46 (16), «Новатор» - 46 (15) і ВК «МХП-Вінниця» - 45 (15). Таким чином, очне протистояння в наступному турі «МХП-Вінниця» і «Новатора» набуває величезного значення…

ТУРНІРНА ТАБЛИЦЯ