Минулого тижня в Чернігові відбулися перехідні матчі за право грати у головному чемпіонаті країни, в яких сьомій команді Суперліги, «Сєвєродончанці», протистояв другий колектив Вищої ліги - чернігівський «Педуніверситет-ШВСМ».

Серія була принциповою ще й тому, що саме ці дві команди минулого сезону боролися за сьому сходинку в Суперлізі. Тоді «Педуніверситет» програв це протистояння й покинув еліту українського волейболу. Тепер же підопічним Володимира Жули випав шанс не тільки повернутися до Суперліги, а й відправити у нижчий дивізіон принципового суперника.

Однак починалася серія у Сєвєродонецьку, й у першій зустрічі чернігівські дівчата зазнали поразки – 1:3 (25:22, 21:25, 18:25, 14:25). Втім, у другому матчі в обласному центрі Луганщини перемогу святкував уже «Педуніверситет» – 3:2 (23:25, 22:25, 25:22, 25:18, 16:14).
Таким чином у Чернігів команди приїхали з рахунком 1:1 у серії до трьох перемог. А це означало, що той, хто двічі переможе на Сіверщині, отримає путівку до Суперліги. У разі ж якщо б рахунок у серії став 2:2, вирішальна гра повинна була відбутися на Луганщині.

І в першому матчі перемогу здобули господарі паркету – 3:0 (25:16, 25:14, 25:18). Тобто «Педуніверситет» опинився лише у трьох сетах, трьох кроках від повернення до еліти українського волейболу. І зробити ці три кроки він міг уже 28 квітня в Чернігові.

КРОК ПЕРШИЙ

На жаль, можливо через те, що матч почався об 11-й ранку, на трибунах до початку зустрічі було тільки 38 глядачів. По ходу матчу ця кількість збільшилася, але вільних місць у спортзалі НУ «Чернігівський колегіум» усе одно вистачало. І «Педуніверситету-ШВСМ» явно доведеться наступного сезону подумати над тим, як залучити вболівальників на трибуни…

Але це у майбутньому. А між тим на паркеті гра починалася досить нервово. Вже у перші хвилини зв’язуючій господарів Анастасії Ткаченко довелося двічі виконувати нехарактерні для гравців свого амплуа дії – атакувати. Проте до першого технічного тайм-ауту попереду були чернігівки. 8:5. Втім, у середині сету дівчата з Луганщини, підтримувані двома фанатами, вийшли вперед. А наприкінці сету Юлія Українець двічі програла суперницям боротьбу… і ось уже рахунок став 17:22 на користь гостей, і, здавалося, шансів на порятунок у господарок мало. Але… Вдалі дії на блоці Ганни Жули й Анастасії Ткаченко та ейс від Ольги Жули – і сетбол заробляють уже чернігівчанки. 24:23. Однак «червоно-білі» зрівнюють рахунок та…один за іншим не реалізують два сетболи. А ось гравці «Педуніверситету» виявляються холоднокровнішими. 28:26 – крапку в партії ставить Юлія Українець.

КРОК ДРУГИЙ

Звертало на себе увагу те, що в цьому матчі на паркеті не з’являлася основна блокуюча «Педуніверситету» Карина Кравчук (її місце зайняла Анна Сергєєва). Виявилося, це було не рішення тренера.

– Карина отримала складну травму – надрив медіальної зв’язки – у фінальному турі чемпіонату Вищої ліги. Тому гравчиня випала з основного складу, але за літо, я думаю, ми впораємося з цією проблемою, – розповів другий тренер «Педуніверситету» Ігор Лукаш.

А тим часом у другому сеті господарки програвали 11:14. Наблизитися в рахунку «синьо-білим» допомогла Христина Кімейчук – ліберо, котра в цьому матчі була заявлена як догравальниця, досить успішно вийшла на подачу. У результаті до другої технічної перерви перевага «Сєвєродончанки» було мінімальною – 16:15. А після перерви двома поспіль ейсами відзначилася Олександра Коленко. Вдалу серію подач продовжила Анна Сергєєва. Рахунок став 21:18 на користь «синьо-білих», котрі, як здавалося, мчали до перемоги в сеті на крейсерській швидкості. Але на шляху чернігівського «потяга» несподівано виникла 20-річна зв’язуюча Аліна Гавриленко, чиї вдалі подачі дозволили «червоно-білим» скоротити розрив до мінімуму. 23:22. І все ж блок Ольги Жули й точна діагональ Ганни Жули принесли чернігівчанкам перемогу в сеті. 25:23.

ОСТАННІЙ КРОК

У третьому сеті «Педуніверситет» упевнено повів 8:3. Здавалося, команда легко доведе партію, а значить, і серію до перемоги. Однак гравці «Сєвєродончанки», яким уже не було чого втрачати, старалися з останніх сил. Капітан команди з Луганщини Антоніна Жук упевнено діяла в захисті. І настільки зосередилася на своїй серії подач, що навіть не помітила, як вона закінчилася: після другого технічного тайм-ауту, за рахунку 16:13 на користь господарок, Антоніна вимагала м’яч для подачі, забувши, що її серію гравці «Педуніверситету» вже перервали. Після цього епізоду сили покинули гравчинь «червоно-білих», які дозволили «Педуніверситетові» довести матч до перемоги. Крапку в серії поставила Юлія Українець, яка спочатку принесла своїй команді матчбол, а потім відігралася від блоку, завоювавши «суперлігабол». 25:15 у сеті, 3:0 у матчі та 3:1 у серії – «Педуніверситет-ШВСМ» повертається в Суперлігу!

– Я відчувала гордість через те, що допомогла «Педуніверситету» вийти в Суперлігу. Але це не тільки моя заслуга, але всієї команди, – розповіла про відчуття від виграшу вирішальних очок Юлія Українець. – У Вищій лізі було мало ігор, мало ігрової практики, тому я швидше вважаю цей сезон втраченим. У Суперлізі практики буде більше.

– Перехідні ігри завжди дуже важкі. Торік, на жаль, усе (мається на увазі протистояння з «Сєвєродончанкою». – прим. автора) склалося навпаки. Для нас це був урок. Ми рік виступали у Вищій лізі й набули певного досвіду, психології вирішальних ігор, і цьогоріч виявилися вже переможцями у протистоянні з «Сєвєродончанкою», – підбив підсумки серії Ігор Лукаш. – Ми плануємо зберегти цей склад – він гідний того, щоби грати в Суперлізі. І зробимо все, аби знайти гідну, перспективну молодь. У міжсезонні працюватимемо в цьому напрямку. 

«Педуніверситет» вдало завершив сезон.