Яким видався 2021-й для запорізької команди? Підсумки року, що минув підбив головний тренер ВК “Орбіта-ЗНУ-ЗОДЮСШ” Гарій Єґіазаров.

– Початок року був дуже складним. Наприкінці 2020 року команда перехворіла на коронавірусну інфекцію практично у повному складі і місяць була на карантині, без тренувань. Довелося розпочинати рік із обмежених навантажень, так би мовити, у “втягуючому” режимі. Я думаю, що ні у одного з тренерів не було методики як після ковіду-19 відновлювати гравчинь. Тобто була купа проблем, але, на щастя, ми із цим впорались. І подальші наші результати минулого сезону показали, що команда виконала завдання керівництва клубу. Ми завоювали третє місце у чемпіонаті. Я вважаю, що це успіх для команди.

Аналізуючи цілісну картину волейбольного року, то скажу, що по завершенню сезону почались ігри національної збірної, де я у новій для себе ролі, брав участь в якості менеджера. Жіноча збірна України провела матчі “Золотої Євроліги”, потім подолала важкий шлях відбіркового циклу до чемпіонату Європи, а згодом взяла участь у фінальній стадії континентального турніру. Рік для збірної був також вдалим. Команда виступила непогано – вийшла з групи до плей-офф та у досить впертій боротьбі програла збірній Польщі. В цілому, збірна також поставлене завдання виконала.

Нарешті відбулись Олімпійські ігри. Хоча і без глядачів, із купою обмежень та затримкою у рік. Але це теж подія у волейбольному світі. Це найсильніші збірні планети, топ-гравчині. Звісно, слідкували, адже там дійсно є на що подивитись та чому повчитись. Про це я завжди кажу дівчатам. У цьому році ми також відвідували ігри Ліги чемпіонів у запорізькому Палаці спорту “Юність” за участю “Прометея”. Я відміняв тренування і ми були на іграх. Чому? Тому що, на такому рівні є дійсно чому повчитись і це також свого роду тренування.

Потім розпочався період комплектації. Ми зазнали деяких втрат, але кістяк команди зуміли зберегти. Закінчили виступи Антоніна Жук та Юлія Богмацер. Наразі Юлія мені допомагає в якості помічниці головного тренера. За сімейними обставинами Діана Окоро не зуміла залишитись у команді. Це перспективна волейболістка на котру ми розраховували у цьому сезоні. До команди приєднались Станіслава Парфьонова, вона грає на позиції “зв'язки”. Повернулась до рідних пенатів Анастасія Петриченко.

Почали сезон доволі непогано. Наразі ми знаходимось на третій позиції слідом за “Прометеєм” і “Хіміком”. Але, я і до цього вже казав під час інтерв'ю, у нинішньому сезоні все буде вирішуватись у серії матчів плей-офф. Наразі тривають календарні зустрічі, але нам потрібно утримувати статус-кво перед відповідальною завершальною стадією чемпіонату та потім мати перевагу домашнього майданчика.

orbita

– Чи є наразі якісь незакриті питання у життєзабезпеченні команди?

– Ні, жодний проблем у цьому сенсі. Клуб завдяки увазі ректора Запорізького національного університету – Миколи Олександровича Фролова, повністю закриває всі питання. На сьогодні команда забезпечена усім необхідним та всі зобов'язання перед гравцями виконуються у повному обсязі. Нам гріх на щось скаржитись. В свою чергу команді потрібно давати глядачеві красивий волейбол, намагатись створювати спортивне шоу на майданчику. Якщо у кожній зустрічі відбуватиметься боротьба, суперники демонструватимуть різнобарвні емоції, то є шанс, що цей продукт буде затребуваним та цікавим вболівальникам і спонсорам.

Вважаю, що потрібно відзначити дуже важливий момент в історії вітчизняного волейболу. У цьому році завдяки спільній роботі керівництва Федерації волейболу України з'явився канал “ДМАРТ-ТВ”. Це насправді дуже величезний крок у розвитку українського волейболу. Всі ігри ви можете сьогодні подивитись на ютуб-каналі, а всі матчі чоловічих і жіночих чемпіонатів транслюватимуться наживо. Це великий прогрес! Переконаний, якщо ми будемо “видавати” якісні матчі, то кількість глядачів лише збільшуватиметься і наш вид спорту буде більш популярним. Це важливо з точки зору популяризації волейболу серед дітлахів. Це може приваблювати батьків, які згодом вирішать віддати свою дитину у волейбольні секції. Це наша реклама. Реклама волейболу як видовищного, динамічного та емоційного виду спорту, котрий розвиває багато функціональних якостей дітей і молоді, а також розумових здібностей, адже у сучасному волейболі потрібно мати якісне мислення.

– Гарію Шамойовичу, чим буде займатись команда після новорічних свят? Скільки дали часу на відпочинок дівчатам?

– 27 грудня відбулось заключне тренування у цьому році, відпочивати будемо до третього січня. З 14-го по 16-те січня у спортивному комплексі Запорізького національного університету буде відбуватись півфінальний етап розіграшу Кубку України. Нашими суперницями будуть – дніпровська “Аланта”, “Полтавчанка-ПНПУ” і рівненська “Регіна-МЕГУ-ОШВСМ”. Дві команди з цього квартету потраплять до “Фіналу чотирьох”. Згодом, 23-24 січня, ми прийматимемо тур. Нашими гостями будуть волейболістки “Прометея” і “Аланти”. Наразі є домовленість із ФВУ щодо проведення гри дев'ятого туру чемпіонату не у Полтаві, а у Запоріжжі. Тобто у третій ігровий день, 25 січня, ми зіграємо вдома із “Полтавчанкою-ПНПУ”.

– Зараз є нагода привітати вболівальників запорізької команди із Новим роком...

– Побажання одне – у час, коли увесь світ тільки і говорить про пандемію та різновиди відомого вірусу, хочеться побажати всім нам виключно здоров'я. Отже не хворійте, наші дорогі друзі! Всім добробуту та сімейного затишку. Дуже хочеться, аби новий рік був не гірший, ніж той що минає (посміхається).

orbita
Фото: facebook.com/alanta.volleyball.team