Як ми вже повідомляли, на турнірі в Івано-Франківську після 6-місячної перерви на майданчик повернувся ліберо молодіжної збірної України Дмитро КАНАЄВ. Про цей позитивний момент і не тільки в бесіді з основним ліберо збірної на «срібному» Євро-2016 (U-20).

ПОВЕРНЕННЯ

- Дмитро, вітаю, з поверненням на майданчик. Як все пройшло?

- Я довго чекав цього моменту. Звісно, було певне побоювання, деякий мандраж. Але з виходом на майданчик все це пройшло. Дуже задоволений, що вийшов. Та й зіграв, як на мене, непогано. Звісно, я поки що далеко не в тій формі, що був в Болгарії, на юніорському Євро – тоді напевно була моя ідеальна форма. Зараз, звісно, не в тих фізичних кондиціях. Не вистачає ігрової практики, тож ще не відчуваю поляну, як би того хотілося. Але це відчуття з часом прийде, адже немає ще місяця, як я розпочав тренуватися після травми. Треба грати, тренуватися, і все повернеться.

- Чим саме, враховуючи, відновлення після травми, ви більшою мірою займалися на тренувальному зборі «молодіжки» в Харкові?

- Більшою мірою переміщенням та рухом на майданчику, адже треба було, щоб коліно трохи звикало до навантаження, до різких рухів, ривкам. Безумовно, працювали над прийомом та захистом, але саме в моїй роботі чимало уваги приділялося переміщенням – вліво, вправо, вперед, назад, прискорення. Тренерський штаб продумано підійшов до цього моменту, пропонувалися такі вправи, коли приходилося більше рухатися. Тому за останні півтори тижні, вважаю, мені вдалося додати.

Коли приїхав на збір, були певні побоювання, що не вдасться потрапити в обойму, адже я толком не тренувався останнім часом, але з часом стало все виходити краще і краще, а коли дізнався, що в Івано-Франківськ їдуть два ліберо, зрозумів, що на мене теж покладають надії.

МОЛОДІЖКА-2017

- Зараз у Івано-Франківську практично та ж команда, що була на юніорському чемпіонаті Європи…

- Та, але й не та. Ми майже на рік виросли, зміцнили, майже всі хлопці мали ігрову практику в Суперлізі та відповідно додали в майстерності та досвіді. Що стосується рівня гри, то тут вже час покаже.

- Питання до вас як старожила збірної, адже пройшли повністю відбірковий цикл чемпіонату Європи-2016. Як вписалися в колектив новачки, які виступають у складі збірної в Івано-Франківську, Богдан Оніпко та Артем Півень?

- Відмінно вписалися. У нас дружний колектив, тому ніяких проблем в цьому плані і бути не могло. Одна команда – одна сім’я. Щодо гри, звісно, хлопцям не вистачає міжнародного досвіду – переживають, від цього напевно не завжди впевнені дії. Але з іграми, тим більше з національними збірними, впевненості додасться.

- На турнірі ви провели два матчі з національними збірними. Чи можна зіставити рівень цих команд з рівнем збірних Італії та Польщі, з якими збірна України суперничала у фінальній частині юніорського Євро-2016?

- Тут команди і досвідченіші, і потужніші за команди, які ви назвали. Та й швидкість гривище. Десь на цьому рівні, на мій погляд, грали на чемпіонаті поляки, але в Польщі волейбол – це спорт №1.

- Як вважаєте, турнір в Івано-Франківську корисний для молодіжний збірної?

- Так, дуже корисний. Дуже добре, що він проходить саме зараз, перед відбірковим турніром. І практику отримаємо, і інформацію для подальшої роботи.

- «Молодіжка» програла тут два матчі – зрозуміло, що команда вирішує свої задачі. Які цілі на останній матч з білорусами?

- Звісно, наматимемося перемогти в останньому матчі з білорусами. Хлопчиками для биття ми точно не будемо. Ми і в матчі з нашою національною збірною більш-менш достойно зіграли. Гадаю, що в третьому матчі зіграємо ще краще, адже з кожним матчем ми потроху набираємо оберти, зіграність зростає.

ЧЕМПІОНАТ СВІТУ

-  Але головна ціль на даному етапі – відібратися на чемпіонат світу. Який настрій в команді стосовно цієї задачі?

- Настрій максимальний. Їдемо перемагати. По-іншому і бути не може. Потрапити на чемпіонат світу – це престижно. Це, можна сказати, мрія. Тож ми зробимо все для того, щоб потрапити у фінал світового форуму.

- Суперники в групі – збірні Сербії, Франції та Болгарії – по силах збірній Україні?

- Звісно, по силах. Ми ж з болгарами та французами успішно грали на чемпіонаті Європи. Звісно, за час, що минув, могли відбутися зміни. На старті шанси у всіх рівні. Хто краще проявить себе безпосередньо у відбірковому турнірі, той і відправиться в Чехію. 

team ukraune u 21