Завтра чоловіча збірна України розпочне боротьбу за вихід на світову першість поєдинком з командою Німеччини.

Сьогодні о 5 годині ранку рейсом зі Львова наша національна команда вилетіла до французького міста Ліон, де протягом наступних п’яти днів виступатиме у кваліфікаційному раунді ЧС-2018. Нагадаємо, що суперниками наших волейболістів у групі А є збірні Франції, Туреччини, Азербайджану, Ісландії та Німеччини. Саме з останньою підопічні Угіса Крастіньша зустрінуться завтра у стартовому поєдинку, який розпочнеться о 17.30 за місцевим часом.

Буквально напередодні відльоту головний тренер нашої національної дружини відповів на кілька питаннь, розповівши про останні миттєвості підготовки до відповідального турніру.

- Пане Угісе, до останнього у вашому розпорядженні на учбово-тренувальному зборі в Івано-Франківську було 15 виконавців. І вже у Львові до вас приєднався один із лідерів нашої «молодіжки» (яка днями виборола путівку на чемпіонат світу!) Олег Плотницький. Але ж в офіційній заявці може бути тільки 12 гравців. Хто цього разу залишився вдома?

- Насправді до Ліона, разом із Плотницьким, вирушить 14 волейболістів. Вдома залишилися діагональник Юрій Томин та догравальник Олег Шевченко. Ми подякували їм за хорошу роботу на зборі, але ж узяти всіх до Франції просто не мали можливості. Хлопці поставилися до цього рішення з розумінням, тим більше, що ми обов’язково розраховуємо на них у подальшому.

- Над чим особливо працювала команда після міжнародного турніру в Івано-Франківську? Які недоліки ви побачили у тих матчах?

- Насамперед, не вистачало потрібного взаєморозуміння в діях, через що нерідко виникали помилки в захисті. Втім, для мене це не було несподіванкою, оскільки гравці прибули до лав збірної з клубів різних країн і готувалися разом лише неповний тиждень. Ось і вдосконалювали після турніру зіграність. Хоча, звичайно, відпрацьовували й чимало інших ігрових моментів.

- Так би мовити, під кожного конкретного суперника? Взагалі, чи достатньо у вас інформації хоча б про головних із них - Францію та Німеччину?

- Так, нам вдалося отримати відео з їхніми останніми контрольними матчами. Французи двічі зіграли з Бельгією - 2:2 (тай-брейк вирішили не проводити) і 3:1, а німці - з Фінляндією - 3:1 і 2:3.

- Судячи з рахунків, вони там більше експериментували, ніж викладалися на повну?

- Не без цього, але не сказав би, що не викладалися. Просто окремі відрізки кожного поєдинку у них виходили вдалими, а окремі - не дуже. Ми все це ретельно передивилися кілька разів і детально проаналізували з гравцями. Тож, в основному, нинішні ігрові можливості головних опонентів нам відомі.

- Тоді як оціните свої шанси у боротьбі з ними?

- Що тут можна сказати? Ми сильні, суперники сильні… Недарма ж у нас - «група смерті»! Тому все вирішиться безпосередньо на майданчику.

- Франція та Німеччина зібрали оптимальні склади?

- Німці точно зуміли залучити всіх найсильніших, а ось французи недорахувалися свого головного бомбардира останніх років - діагональника Антонена Рузьє. Він, до речі, був кращим «снайпером» на чемпіонаті Європи-2015, де збірна Франції стала чемпіоном. Останній сезон цей 31-річний майстер проводив у складі турецького «Аркасспора», а буквально два тижні тому підписав річний контракт із російським клубом «Єнісей» з Красноярська. Можливо, саме цей факт і зумовив рішення Рузьє пропустити кваліфікаційний раунд чемпіонату світу. Тим більше, без нього все одно зібралися майже всі діючі чемпіони Європи. Вони проповідують дуже швидкий і технічний волейбол, відзначаються надіним захистом. Тому, звичайно, в нашій групі Франція - фаворит №1.

Не набагато відстає і Німеччина, яка теж полюбляє швидкість і потужність. Інші наші суперники, відверто кажучи, дещо слабкіші, проте й з ними матимемо викладатися на повну. Інакше про перемоги годі й мріяти.

- Приклад нашої молодіжної збірної, яка днями героїчно виборола у відбірковій групі єдину путівку до свого чемпіонату світу, добряче надихнув гравців основної команди країни?

- Таки добряче! І це - не бахвальство. Просто наш найближчий резерв наглядно продемонстрував нинішнім лідерам, як слід боротися до кінця в кожній партії. Це вміння дорогого коштує. Тож якщо ми саме так зуміємо зіграти в Ліоні - можемо розраховувати на найкращий підсумок. Хоча, знову ж таки повторюю, недарма нас охрестили «групою смерті». Буде дуже-дуже важко. Втім, ми готові до випробування і віримо у власні сили!

team ukraine

ЗБІРНА УКРАЇНИ  

Гравець

Амплуа

Зріст

Рік нар.

Команда

1

Андрій ДЯЧКОВ

догравальник

202

1985

«Монпельє» (Франція)

3

Дмитро СТОРОЖИЛОВ

зв’язуючий

193

1986

«ББТС» (Бельско-Бяла, Польща)

4

Олексій КЛЯМАР

догравальник

190

1987

«Туркуен» (Франція)

5

Олег ПЛОТНИЦЬКИЙ

догравальник

194

1994

"Локомотив" (Харків)

6

Максим ДРОЗД

центр. блокуючий

208

1991

«Локомотив» (Харків)

7

Горден БРОВА

ліберо

190

1991

«Барком-Кажани» (Львів)

8

Андрій КУЦМУС

догравальник

195

1986

«Урал» (Уфа, Росія)

9

Володимир КОВАЛЬЧУК

зв’язуючий

195

1984

«Дагестан» (Махачкала, Росія)

10

Юрій СЕМЕНЮК

центр. блокуючий

195

1994

«Барком-Кажани» (Львів)

12

Денис ФОМИН

ліберо

177

1986

«Тараз» (Казахстан)

13

Василь ТУПЧІЙ

діагональний

195

1992

«Алтай» (Усть-Каменогорськ, Казахстан)

15

Володимир ТЕВКУН

діагональний

205

1988

«Барком-Кажани» (Львів)

17

Андрій ЛЕВЧЕНКО

центр. блокуючий

195

1985

«Казахпром» (Хромтау, Казахстан)

18

Костянтин РЯБУХА

центр. блокуючий

203

1988

«Тріколорул» (Плоєшті,  Румунія)

Головний тренер - Угіс КРАСТІНЬШ.

Тренер - Владислав ЛАЗАРЧУК.

Розклад на трансляції відбіркового турніру Чемпіонату світу-2018

Інтерв'ю догравальника збірної України Андрія Куцмуса