Одна з найдосвідченіших волейболісток збірної України Олександра ПЕРЕТЯТЬКО розповіла про те, як команда готувалася до відбіркового турніру чемпіонату світу-2018 (30 травня-3 червня).

- Сашо, з поверненням в Южне. Як працюється?

- З усіма дівчатками знайома, знаходжуся, немов вдома. Все добре. Отримую задоволення від тренувального процесу.

ЗОЛОТА "БРОНЗА"

- Минулий клубний сезон вийшов успішним для вас. Красноярський «Єнісей», за який ви виступали, несподівано завоював бронзові нагороди чемпіонату Росії – одного з найсильніших в Європі, а також вийшов у півфінал єврокубку. Ваші особисті враження…

- Немає слів, щоб описати враження від того, що нам вдалося зробити. Ми довго йшли до цього. Ми думали про це, дихали та жили цієї ціллю. І ми дуже раді, що у нас це вийшло. В бронзовій серії з «Уралочкою» чотири матчі були п’ятисетовими. А витримати це, як ви розумієте, було доволі складно, і ми дуже раді, що нам вдалося зробити це вдома. Серія була складною, а перемога красивою, і тому для всіх гравців команди ця медаль відливає золотом.

- За рахунок чого команді, як не входила в число претендентів на «призи», вдалося завоювати медалі?

- Мінус нашим суперникам, які нас іноді недооцінювали, коли ми грали на виїзді. А складові такі: дружба, взаєморозуміння, самовіддача. Гадаю, що ми під кінець сезону добре зігралися. Ми жили однією ціллю, у всіх було бажання перемогти, незважаючи ні на що.

peretytko oleksandra

ПІДГОТОВКА

- Над чим працюєте в останні дні підготовки?

- Награємо зв’язки. Також, як і завжди під час підготовки в збірній. Намагаємося зробити максимум, що можна за цей невеличкий період підготовки.

- Наскільки важко налагодити зв’язок із гравцями?

- Є певні складнощі. В клубі у мене, звісно, були інші гравці – я до них звикла, у пальців зберіглася певна пам’ять. Тому нині доводиться корегувати передачу – вище чи нижче, швидше чи повільніше... Думаю, що в матчах буде все добре.

- Зараз у збірній дві зв’язуючі, які, напевно, рівною мірою претендують на позицію гравця основного складу. Як проходить конкуренція?

- Абсолютно нормально. Я вважаю, що в збірній так і повинно бути. Нам належить грати п’ять днів поспіль, тому одному гравцю провести всі матчі буде дуже складно. Коли є можливість ротації - це великий плюс команді, адже є можливість загравати чимало варіантів.

МОТИВАЦІЯ

- Безпосередньо до відбіркового турніру. Як оцінюєте шанси збірної України на потрапляння до фінальної частини чемпіонату? Кого бачите у числі головних суперників?

- Питання, напевно, більше до тренера – розкривати всі карти не буду (посміхається). Скоріше за все, в числі головних конкурентів буде господарка турніру – збірна Азербайджану, яка вдома  налаштується дуже серйозно, буде заряджена на боротьбу. Ще одна сильна команда – збірна Нідерландів. Утім, сюрпризи може піднести будь-яка збірна. В такому турнірі команди гратимуть по максимуму.

- Напевно, присутня висока мотивація – вперше зіграти на чемпіонаті світу…

- Мотивація зіграти на чемпіонаті світу є, напевно, у будь-якого спортсмена. Ми - не виняток, а тому докладемо максимум зусиль, щоби виконати цю задачу!