Головний тренер жіночої збірної України Гарій ЄГІАЗАРОВ підбив підсумки підготовки та розповів про суперників у кваліфікації чемпіонату світу, яка стартує сьогодні в Баку.

ПІДГОТОВКА ТА ГОТОВНІСТЬ

- Працюється нам добре. Умови створені ідеальні. Єдина наша проблема – відсутність спаринг-партнерів. На жаль, жодна з команд не погодилася провести товариські матчі в Южному. Цей недолік ми намагаємося компенсувати ігровими вправами. В принципі, станом команди я задоволений. Атмосфера в команді дуже хороша.  Дівчата налаштовані на матчі світової кваліфікації.  Це найважливіше.  Всі приїхали після довгих сезонів, і нашою задачею було зберегти здоров’я гравців і набрати ті кондиції, які нам будуть необхідні. Як відомо, у нас п’ять ігор поспіль.

- Наскільки важко приводити гравців до загального знаменника в плані готовності?

- Думаю, що ми цілком впоралися з такою задачею – останні тренування це доводять. Зараз гравці підійшли до піку своєї форми і виглядають досить непогано.

- В якій формі приїхала Олеся Рихлюк, на яку ви розраховуєте як на одного з лідерів збірної?

- Так, Олеся дійсно буде нашим лідером. Приїхала вона після клубного чемпіонату світу, і я вважаю, що вона у відмінній формі. У неї була невеличка перерва після цих ігор, тому розтренованість настати просто не могла. Втома? Але це природньо, вона присутня у всіх, тому що зараз кінець сезону. І в таких умовах будуть знаходитися всі команди.

- Як йде процес налагодження ігрових зв’язків?

- Справа в тому, що в цих поєднаннях ми вже грали, це не той випадок, коли належить з чистого аркуша. І Лєна Новгородченко, і Саша Перетятько грали з багатьма з цих нападників, які зараз в збірній. Тому особливих проблем я тут не бачу.

gariy egiazarov 

- Враховуючи, що гратиме збірна п’ять днів поспіль, дуже важливий буде момент ротації, чи не так?

- Так, і ми над цим працюємо в тренувальному процесі. Дуже важко буде зіграти одним складом всі п’ять матчів. Я вважаю, що у нас є рівноцінні заміни по всім позиціям, тому в тренувальному процесі ми намагаємося ці моменти награвати, щоб їх використовувати в офіційних матчах.

- Награється якійсь основний склад, чи склад визначатиметься безпосередньо перед матчами?

- Є деякі постійні позиції, є позиції, де гравці проходитимуть ротацію.

- Як адаптувалася в збірній наймолодша волейболістка у складі – 18-річна ліберо Кристина Нємцева?

- Спочатку на зборі їй було важкувато, але це нормально для гравця ії віку, який вперше потрапив в табір національної збірної. Звісно, висока відповідальність. Відчувалося хвилювання. Але за останніми тренуваннями бачу, що вона буде в змозі виходити на майданчик в якісь моменти, щоб допомогти  збірній.

СУПЕРНИКИ

- Кілька слів про суперників.

- В перший день ми граємо зі збірною Ізраїлю. Вважаю, що це суперник нам повною мірою по силах. Єдина проблема – те, що це перший день турніру, у зв’язку з чим буде певне передстартове хвилювання. Нам треба буде з цим впоратися, щоб вдало розпочати це турнір. Це дуже важливий момент – стартувати з позитивним результатом.

В другий день нас очікує один з наших головних суперників – збірна Азербайджану. В цій команді є яскравовиражені лідери в атаці. Азербайджанська збірна грає в менш швидкий волейбол, ніж голландська, що є плюсом для нас. Наша основна задача в цьому поєдинку – впоратися з кутовими нападниками суперника.

В третій день у нас суперник послабше – збірна Норвегії, а вже в четвертий день ми граємо з одним із лідерів європейського волейболу – збірною Нідерландів. Ця команда є півфіналістом Олімпійських ігор в Ріо. Це добре збалансована команда, достатньо досвідчена, яка грає дуже швидко та агресивно. Але я завжди говорив і говоритиму: «Непереможних команд немає». Треба готуватися до всіх. Треба з усіма битися. Тільки з такою психологією треба підходити до таких ігор.

Заключна гра – зі збірною Данії. Згідно рейтингу датчанками та норвежки аутсайдери групи, в той час як Нідерланди фаворит групи.

ПОВЕРНЕННЯ НА БАТЬКІВЩИНУ

- Я народився, починав грати саме в Баку, там розпочав свою тренерську кар’єру. Після довгої перерви напевно будуть емоції. Ступити на ту землю, де народився, це особливі відчуття... Тим більше, що я не був в Баку з 1990-го року.

СКЛАДОВІ УСПІХУ

 - І заключна тема бесіди. Які якості будуть необхідні для досягнення головної цілі – перемоги у відбірковому турнірі?

- Найважливіша якість – це психологічна стійкість. Вірити в те, що ми можемо грати з усіма на рівних. Це найголовніше. За фізичними кондиціями я бачу, що ми готові. Питання психології, міжнародного досвіду. З командами такого рівня як Нідерланди ми, на жаль, дуже рідко граємо. Ви бачили, що ми і зі збірної Італії грали в Южному на рівних.  Трохи не вистачило. «Трохи» - це і є той самий міжнародний досвід та психологічна стійкість. Не вистачило стійкості у важкі моменти. Не змогли десь переступити через «не можу». Тому, вважаю, що саме психологічна підготовка буде визначальною в цих іграх.

Заявка жіночої збірної України на відбірковий турнір чемпіонату світу-2018