Національна жіноча збірна України готується до матчів «Золотої Євроліги», які відбудуться 28-30 травня у Запоріжжі. Суперницями підопічних Володимира Орлова будуть представниці Болгарії та Словаччини. Команда Фінляндії, яка також перебуває з нами в одній групі, брати участь у змаганнях не буде.

– Володимире, як збірна України готується до матчів «Золотої Євроліги»?

– До нас приєдналися гравці, які раніше не були в складі національної команди. Після COVID-19 вони досить швидко увійшли в робочий ритм і вже показують хороші результати. Можна сказати, що ми повернулися до вихідної позиції.

– Підготовка йде за планом?

– Для неї як такої у нас обмаль часу, але ми використовуємо інерцію, яку набрали під час попереднього етапу підготовки до відбірного циклу чемпіонату Європи і, власне, самого турніру. Тобто спортсменки перебувають у чудовій формі. Ми ж продовжуємо працювати і шукати нові зв'язки.

– Деякі гравці пропустять «Євролігу». З чим пов’язані зміни у складі команди?

– Ми дали можливість деяким гравцям команди підлікуватися і трохи відпочити після тривалого сезону. Тому вони не братимуть участі у «Золотій Євролізі» і вже безпосередньо готуватимуться до чемпіонату Європи. Семитижнева підготовка розпочнеться на початку липня. Втім, поки не знаємо, де саме вона буде проходити.

– Чи відрізняється підготовка до «Золотої Євроліги» і чемпіонату Європи?

– Підготовка до Євроволей-2021 буде базовою. Тобто ми почнемо практично з нуля, а зараз же просто використовуємо те, що готували до цього протягом місяця. Наше завдання в «Євролізі» – відіграти на пристойному рівні та потрапити до фіналу.

– Суперники України також гратимуть не основним складом?

– Гадаю, що Болгарія точно прибуде до Запоріжжя основним складом: команда не проходила відбірковий цикл на чемпіонат Європи, бо потрапила туди напряму, і трохи пізніше розпочала підготовку. Фінляндія взагалі не братиме участі в турнірі через те, що знаходиться на карантині. Гратиме Словаччина в повному складі чи тренерський штаб дасть лідерам відпочинок – я не знаю.

– Той факт, що Україна грала відбіркові матчі, – це плюс чи мінус для команди у рамках «Золотої Євроліги»?

– Кожна офіційна гра – великий плюс для всієї команди: це ігровий досвід, налагодження зв’язків між волейболістками тощо. Чи втомилися дівчата за час відбіркового етапу? Гадаю, що не дуже, адже медичний штаб працює на повну силу. Нові спортсменки, які приєдналися до нас на ці змагання, принесуть свіжість колективу. Всі мають велике бажання грати і перемагати.

ukraine volleyball team
Фото: Михайло Балтакса, https://baltaksa.com/volleyball