У спорті та, зокрема, у волейболі часто виникають спірні моменти. Один з таких нещодавно стався у кваліфікаційному матчі чемпіонату Європи-2019.

Грали суперники чоловічої збірної України Угорщина – Македонія. Важкий матч, з рівним рахунком та вирішальною п’ятою партією. Але найцікавіший момент виник саме на тай-брейку, при рівному рахунку 12:12.

До речі, завершився матч на користь гостей Угорщина - Македонія2:3 (23:25, 23:25, 25:23, 25:23, 14:16).

Ця ситуація спровокувала багато розмов та суперечок у соцмережах. З проханням пояснити цей неоднозначний епізод ми звернулися до голови Арбітражної комісії ФВУ Олексія Станіславовича Скібіцького.

- Момент цікавий та важкий для суддівства, хоча сказати що унікальний не можна. Такі ситуації трапляються, і в Україні зокрема. Ситуацію ускладнює рахунок 12:12, п'ята партія. А як відомо, в кінці сету, а особливо тай-бреку суддям потрібно бути максимально виваженими та уважними.

Згідно пункту правил 20.1.3 Учасники повинні утримуватися від дій , що мають на меті вплинути на рішення суддів або приховати помилки, здійснені їх командою.

Дія гравця, що має за мету ввести в оману суддівську бригаду має бути розцінено як груба поведінка. Згідно шкали санкцій - червона картка, при чому негайно і без роздумів). 

Давайте поглянемо на ситуацію очима арбітрів:

- перший суддя в позиції, де не бачить дії зв'язуючого гравця команди Македонії;

- другий суддя сконцентрований на ігровій дії з м'ячем - там найбільша вірогідність помилки (торкання сітки) та може не зауважити (хоча повинен) дії гравця збірної Македонії.

christian padar

Найкращу відповідь на цю дію дасть система відео-челендж. Як видно на відео, коментатори саме з відео-повторів визначили чому коливається сітка. На тему відео-повторів ми спілкувалися у минулому, і це як раз той момент, коли використання відео-челленджу буде доречним та зніме усі питання. На жаль, у цій грі відео-челлендж не використовувався.

Звертаю вашу увагу на неприйнятну поведінку гравців обох команд. Згідно п.5 правил КЕРІВНИКИ КОМАНДИ обидва, капітан команди і головний тренер, відповідають за поведінку і дисципліну членів своєї команди.  А в цьому випадку, саме капітани є ініціаторами заворушень на майданчику. Тому дії капітанів також мають бути покарані як незначна неправильна поведінка - жовта картка обом капітанам. Хоча, на мою думку, якщо судді б знайшли правильне рішення можливо б заворушень і не було.

А ми нагадаємо, що сьогодні 18 серпня національна збірна України проведе виїзний матч проти Македонії. Початок о 21:30 за київським часом. Запланована відео-трансляція гри.

 

Олексій СКІБІЦЬКИЙ: "Суддя має бути диригентом, а не полісменом!"

Олексій СКІБІЦЬКИЙ: "Наше майбутнє – з електронними протоколами"

Олексій СКІБІЦЬКИЙ: "Якщо виникає проблема, потрібно не кричати, а шукати шляхи її вирішення"

Олексій СКІБІЦЬКИЙ: "Без минулого немає майбутнього"