Студентська збірна України з волейболу розпочала підготовку до ігор у Китаї.

По-справжньому спекотним стає літо для українського волейболу. Чоловіча та жіноча збірні України після успішного виступу в Золотій Євролізі (волейболістки ще мають зіграти один фінальний матчі зі Швецією) вже забезпечили собі місця в Кубку претендентів. Тепер наприкінці липня їм доведеться поборотися за путівки до Ліги націй наступного сезону. Дві молодіжні збірні вікової категорії до 22 років вже незабаром візьмуть участь у відбіркових турнірах до чемпіонату Європи, а українська студентська команда виступить на Всесвітній літній Універсіаді в китайському місті Ченду.

Напередодні наша студентська збірна України під керівництвом головного тренера Сергія Коваленка розпочала навчально-тренувальний збір у Чернівцях. Після сьогоднішнього ранкового тренування ми зателефонували Сергію Володимировичу.

Як розпочався збір? Чи всі гравці, яких Ви викликали, прибули вчасно?

Все нормально. Як ми й планували, всі хлопці, відпочивши трохи у відпустках після минулого сезону, прибули сюди вчасно. Тому відразу ж починаємо з фізичної підготовки, адже на цьому етапі це одне з найважливіших завдань.

Скільки гравців беруть участь у тренуваннях і скільки полетять до Китаю?

Ми запросили 12 гравців і всі вони (якщо нічого не станеться екстраординарного) вирушать на Універсіаду. Це зв’язуючі Андрій Стеблецький та Сергій Рябов, центральні блокуючі Георгій Клепко, Денис Велецький, Володимир Остапенко, Богдан Мазенко, догравальники Іван Кривобок, Сергій Міщенко, Дмитро Янчук (він капітан команди), діагональні Євген Степовий, Данило Уривкін та ліберо Ярослав Пампушко.

Практично всі волейболісти досить досвідчені, бо минулого сезону грали в клубах української Суперліги. Причому багато хто з них завоював медалі чемпіонату України. Чи не так?

Все вірно, кістяк команди складають гравці трьох призерів минулого чемпіонату країни – дніпровського «Прометея», «Епіцентра-Подоляни» із Городка Хмельницької області та харківської «Юракадемії». Також у збірній присутні волейболісти львівського «Баркома-Кажани» і «МХП-Вінниця». Ми дуже сподіваємось на досвід хлопців, тим більше, що деякі з них вже запрошувалися на збори й до національної команди. Взагалі хочу звернути увагу, що Україна завжди дуже відповідально ставилася до виступу на Універсіадах і багато разів була серед фаворитів турніру. А у 2011 та 2015 роках здобувала срібні нагороди. Постараємося і цього разу показати хороший результат.

Тобто, будете боротися за медалі?

Насамперед нам треба вийти з групи, де суперниками будуть збірні Китаю, Японії, Мексики та Азербайджану. У чвертьфінал виходять дві найкращі команди, тому завдання-мінімум посісти перше або друге місце в групі. Якщо все вийде, то далі вже, звісно, боротимось за п'єдестал пошани.

Скільки часу триватиме збір у Чернівцях і коли плануєте вилітати до Китаю?

Ми пробудемо у Чернівцях до 26 липня. Умови для нас тут створені відмінні, адже саме в цій залі проходили всі матчі сезону як у чоловічій, так і в жіночій Суперлігах. Плануємо зіграти кілька контрольних матчів. Одними зі спаринг-партнерів будуть волейболісти молодіжної збірної України U-22, які готуються до відбірного турніру чемпіонату Європи. Також хочемо зіграти з командою, складеною з волейболістів, які вже розпочали підготовку до нового сезону та перебувають тут у Чернівцях. Думаю, що цих ігор нам вистачить, щоб награти склад для виступу на Універсіаді.

Хто допомагає Вам у збірній готувати хлопців до турніру?

Моїми помічниками є Дмитро Романцов та Олександр Цилюра. Кожен з нас знає, що робити і всі розуміють, як це важливо успішно зіграти в Китаї.

На Вашу думку, різниця у часі з Україною може якось позначитися на діях гравців на Універсіаді?

Не думаю. По-перше, наприкінці навчально-тренувального збору ми намагатимемося вже працювати з урахуванням різниці у часі. А по-друге, ми часто граємо офіційні матчі в Україні у першій половині дня, тож для хлопців це не повинно стати проблемою.

Додамо, що волейбольний турнір на Всесвітній Літній Універсіаді пройде з 29 липня по 7 серпня. Наша команда гратиме у групі С: Японія, Азербайджан, УКРАЇНА, Мексика, Китай.

За інформацією сайту volleyball.ua жіноча студентська команда України з невідомих нам причин цього року на Універсіаді не зіграє.