У напрочуд запеклому протистоянні в Македонії підопічні Угіса Крастіньша продемонстрували сталевий характер.

Досить легка перемога українців у стартовому матчі турніру проти швейцарців, а також дуже важкий успіх македонців в Угорщині, налаштовували на оптимістичний лад. Тим більше, там у кульмінаційний момент тай-брейку за рахунку 12:12 судді відверто заплющили очі на пряму червону карту одному з «жовто-червоних» і відібрали в угорців справедливе очко. Також приємно зігрівала пам’ять подій фінального поєдинку Євроліги-2017, в якому Україна здолала Македонію – 3:1.

Але якщо хто вважав, що нині вояж наших волейболістів до Скоп’є стане такою собі розважливою прогулянкою, той глибоко помилився. Підопічні Ніколи Матьяшевича чудово усвідомлювали, що надії на перше місце в групі їм може зберегти лише перемога якраз над підопічними Угіса Крастіньша. І, доклавши до цього максимум зусиль, були дуже близькими до здійснення своєї мрії. Проте, так би мовити, не на тих нарвалися. Тож, отримавши гідну відповідь, були змушені викинути білий прапорець.

Група F. 2-й тур

МАКЕДОНІЯ – УКРАЇНА – 2:3 (27:25, 26:24, 20:25, 20:25, 12:15)

Статистика матчу

ВІДЕО МАТЧУ

Македонія: Мілєв, Андонов, Н.Георгієв (к), Ляфтов, Маджунков, Г.Георгієв; Ангєловські (л), Міхайлов, Наков, Деспотовські. Тренер – Нікола МАТЬЯШЕВИЧ.

Україна: Клямар, Терьоменко, Ковальчук (к), Єрещенко, Дрозд, Тевкун; Фомін (л), Брова (л), Вієцький, Діденко, Семенюк. Тренер – Угіс КРАСТІНЬШ.

ukrainemacedonia

У порівнянні з першим матчем Угіс Крастіньш зробив дві заміни: замість Олега Шевченка до Скоп’є полетів Тимофій Полуян (щоправда, на паркеті він так і не з’явився), а Дмитра Вієцького у старті замінив Володимир Тевкун. І саме його потужні удари стали для господарів майданичку неприємним сюрпризом. Тож незабаром наші повели – 12:8. Але тут дуже невчасно на повну заголосила «гармата» кращого бомбардира македонців Ніколи Георгієва. В принципі, цього варто було очікувати, оскільки в попередньому матчі з угорцями він записав до свого активу цілих 42 очка! Але українці цей момент чомусь прогавили. І з дев’яти ударів Георгієва влучними виявилися сім. Бомбардира добре підтримав Александар Ляфтов, а ще підопічні Ніколи Матьяшевича добре скористалися вісьмома помилками «синьо-жовтих». І таки «видряпали» перший сет.

У другому боротьба також відбувалася, що називається, на зустрічних курсах. Тепер Георгієв відзначився уже дев’ять разів, щоправда, з 15 спроб. А атакуючий запал Тевкуна підтримав Дмитро Терьоменко (набрали за партію по 7 очок). І допоміг перетворити рахунок 15:17 на 20:17.

Здавалося, ще трохи... Однак у відповідь македонці спромоглися відзначитися чотири рази поспіль і, зрештою, знову досягли свого на «більше-менше».

Проте наші хлопці не розклеїлися. У третьому сеті, спільними зусиллями, їм вдалося закрити Георгієва, а результативний спалах Яна Єрещенка змусив опонентів змиритися з кінцевими «мінус 5».

   

Та про кардинальний перелом у поєдинку не йшлося. Македонці зуміли перестроїтися, в атаках зробили ставку на Ляфтова і тривалий час вели перед 2-4 очки. Але Угіс Крастіньш таки недарма вдався одразу до трьох замін. Вони й справді стали знаковими. Зв’язуючому Владиславу Діденку вдалося привнести в нападі, так би мовити, свіжу струю, Юрій Семенюк додав надійності блокам, а Дмитро Вієцький «забомбардував» суперників потужнішими діагональними ударами. І тривожні 13:16 незабаром продовжилися значно покращуючими настрій п’ятьма набраними очками поспіль – 23:19, а за тим і необхідністю продовжити боротьбу на тай-брейку.

Цей ігровий відрізок розпочався відчайдушним ривком македонців з останніх сил – 5:2, а завершився справжнім бенефісом Вієцького, який «прошивав» чужі блок – 15:12 і, після майже двох з половиною годин жорсткого протистояння, дуже важлива турнірна перемога залишилася за підопічними Угіса Крастіньша!

Варто додати, що у Македонії найкращим бомбардиром знову став Нікола Георгієв (25 очок), а серед українців найбільше відзначилися Ян Єрещенко (19 очок), Володимир Тевкун (15), Дмитро Терьоменко і Дмитро Вієцький (по 14), Олексій Клямар (13) та Юрій Семенюк (8).

Матч Швейцарія – Угорщина відбудеться 19 серпня, а 22 серпня угорських волейболістів «екзаменуватимуть» у Запоріжжі вже українці.

Фото cev.eu