Тренер КДЮСШ міста Чорноморська Тетяна СУХІНА дала розгорнуте інтерв’ю прес-службі НОК України в Одеській області, в якому розкрила секрет успіху волейболісток школи на всеукраїнських змаганнях літа-2020 (8 п'єдесталів із 8-ми), та поділилася планами на новий олімпійський цикл.

ФЕНОМЕНАЛЬНА СЕРІЯ

- Тетяно, розкажіть, завдяки чому стала можлива феноменальна серія п’єдесталів на всеукраїнських змаганнях, яка, сподіваємося, продовжиться на «дорослому» чемпіонаті України та на чемпіонатах Європи у різних вікових категоріях?

- Моя відповідь не стане якімось відкриття: важка щоденна робота, влітку – по два тренування. Від волейболу два вихідних, але в один з цих днів крос, та й в другий дівчата не відпочивали. Основа наших успіхів фізична складова – карантин дав можливість попрацювати в цьому відношенні. Ми бігали з легкоатлетами та проводили спеціальну роботу. Та й те, що ми рано вийшли на пісок – десь наприкінці березня-початку квітня – теж далося взнаки. Спочатку працювали просто на піску, а потім вже на піску, коли це дозволили робити спортсменам збірної України, а у нас їх було троє. Чимало регіонів до того часу, взагалі, на пісок не виходили. Це також один з чинників. Плюс дівчата дуже хотіли показати результат в цьому сезоні. Дівчата всі амбіційні: і Соня Рилова, і Єва Сердюк, і Аня Чечельницька, і Даша Романюк. Вони тягнулися один за одним, між собою постійно конкурували – зі змінним успіхом. І кожна пара бажала доказати, що вона краща. Ось і добилися успіху.

- В чому, на ваш погляд, додали дівчата за останній рік?

- Якщо згадати, що вони, в основному, ще діти, раніше не давала великого фізичного навантаження на руки та на ноги. В цьому році ми працювали в цьому відношенні, тож більш щільним став атакуючий удар. Додали в прийомі і, взагалі, стали грати більш грамотно. В цьому допоміг карантин – вільний час дівчата використовували для перегляду матчів «Світового туру», для самовдосконалення. В групі «Пляжний волейбол в Україні» у фейсбуку було чимало корисної інформації, та й самі дівчатка моніторили Інтернет – переглядали матчі великих турнірів, щось брали для себе в індивідуальній роботі. Та й подорослішали дівчата. І я вже бачу в їхній роботі те, що називається словом «професіоналізм», бачу більш серйозне відношення з їхнього боку. Вони вже не шукають проблеми в комусь, шукають їх в собі та вже розуміють, що успіху можна досягнути тільки завдяки командній роботі – підтримують одна одну та допомагають. Ось такі складові прогресу.

- Завдяки такому прогресу бачимо, що достатньо молоді дівчата достойно конкурують із найсильнішими парами країни, навіть перемагають їх, зокрема на Кубку України, де Єва Сердюк та Софія Рилова перемогли сестер Махно…

- У дівчат є велике бажання показати, що вони є конкурентоспроможними вже серед найсильніших пар країни. Тут хотіла би відзначити важливий момент. У нас в Україні не прийнято давати перспективним спортсменкам розкритися шляхом залучення їх до роботи з провідними волейболістками, як це робиться в багатьох країнах cвіту. Знаю, приклади, що на «Світові тури» заявляються пари, де компанію першим номерам складають перспективні спортсменки, та награються на одно- та двозіркових турнірах, що дозволяє молоді швидше прогресувати. В України цей корисний, як на мене, ще не використовують. Нам складно конкурувати з топ-державами, але талановитої молоді у нас не менше – у нас є чотири-п’ять пар приблизно однакових за силою, з якими можна працювати та підтягувати до дорослих дівчат.

ukraine beach
28 червня. Медальна серія волейболісток КДЮСШ Чорноморська розпочалася в Сумах перемогою на зимовому чемпіонаті України (U-17): Єва СЕРДЮК, Дар'я РОМАНЮК та Тетяна СУХІНА

ukraine beach
18 серпня. Чорноморськ. Перші "дорослі" нагороди. З нагородами Кубку України серед жінок. Зліва направо: Єва СЕРДЮК, тренери Тетяна СУХІНА та Василина ДЕДКОВА, Софія РИЛОВА

ukraine beach
23 серпня. Чорноморськ. На рідному піску Анна ЧЕЧЕЛЬНИЦЬКА та Дар'я РОМАНЮК завоювали бронзові медалі чемпіонату України (U-19)

ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ-2020

- Цього тижня ваші підопічні візьмуть участь у фіналі чемпіонату України. Наскільки принципово буде завоювати медалі на головному національному старті року, адже є більш важливі для дівчат чемпіонати Європи у вікових групах, які відбудуться у вересні?

- Чемпіонат України важливий тим, що за його підсумками формується збірна України. Якщо потрапляєш у фінал чемпіонату, можна претендувати на місце в основному складі, а також на фінансування та інші, так би мовити, привілеї. Можливо, і не треба поспішати, але, вважаю, що обидві пари – і Сердюк/ Рилова, і Чечельницька/ Романюк можуть конкурувати в боротьбі за медалі та потрапити в топ-4. Це був би достойний результат.

ЧЕМПІОНАТИ ЄВРОПИ

- Слідом за чемпіонатом України серія вікових чемпіонатів Європи. Над чим плануєте працювати в період підготовки?

- Ми детально проаналізуємо всі вікові чемпіонаті та, виходячи з цього, працюватимемо над нашими недоліками. Важливо також буде збалансувати тренування та відпочинок, щоб дівчатка підійшли до головних змагань сезону в оптимальній готовності, в тому числі психологічній. Хочу сказати, що і для нас, і для України найбільш важливим є чемпіонат Європи (U-22) як максимально наближений до «дорослого» Євро. Тож, перш за все, хочеться показати результат саме там. Але, в той же час, на цьому Євро досягнути результату буде найбільш складно, адже в ньому беруть участь спортсмени, які мають чималий досвід виступу на 3-4-зіркових турнірах «Світового туру».

- Чи реально дівчатам КДЮСШ міста Чорноморську боротися за медалі чемпіонатів Європи нинішнього року?

- Гадаю, що реально, але для досягнення результату необхідні різні складові. На більш молодшому чемпіонаті можна дотиснути за рахунок психології, на більш старших – на першому плані вже фізичні дані та техніка, адже там майже вже всі суперники психологічно стійкі. На мій погляд, найбільш реально поборотися за медалі на Євро серед 18-річних, тим більше, що минулого року Даша Романюк та Аня Чечельницька стали четвертими, а за період, що минув, вони виросли у фізичному та технічному відношеннях.

ТРЕНЕРСЬКА КАР’ЄРА

- Говорячи по складові успіху, ви, звісно, не сказали про тренерську роботу. Кілька слів про себе.

- Я родом з Чорноморську, де й розпочала займалася волейболом. Згодом потрапила в збірну області, де грала з дівчата із одеської СДЮСШОР-2, потім деякий час навчалася в Київському спортінтернаті, звідки мене запросили в знаменитий одеський «Медін», де я встигла трохи пограти з такими легендами як Олена Соколовська та Ольга Шкурнова – спочатку дивилися на них з боку, потім виходила з ними на майданчик. Грала в Одесі десь шість років.

Чесно кажучи, не думала, що стану тренером, але до цією роботи мені постійно підштовхувала мій перший тренер Василина Дедкова. Вона вважала що у мене були передумови, щоб стати успішним тренером. І, в підсумку - затягнула.

Працюю тренером з 2012 року, і ці дівчатка, які так успішно виступають в нинішньому сезоні – Даша Романюк, Єва Сердюк та Аня Чечельницька – з першого мого набору. Може, це буде найуспішнішій набір. Вони мають неабияку жагу до перемог та, до того ж, відмінні дані, щоб їх досягнути. Взагалі, дітей зараз дуже важко в спорт затягнути. Але мені дуже пощастило з дівчатами – вони дуже працьовиті та амбіційні. Вони зростають, а я разом з ними.

- Наскільки важко було перебудовуватися з «класики» в пляжний волейбол?

- Звісно, було непросто. Дуже допомогла мені Василина Тодосієвна, яка володіє просто неймовірним талантом відчувати дітей та може простими словами, без використанням термінів, пояснити, що треба робити. Багато чого у неї взяла, на змаганнях дивилася на досвідчених тренерів, читала спеціальну літературу, вивчала відеоуроки. Так потрохи отримувала нові знання, реалізовувала їх на практиці. Продовжую й зараз пізнавати складну науку під назвою «пляжний волейбол» - зростаю, як говорила, разом з дівчатами. Рухаємося до вершини.

ukraine beach

ОЛІМПІЙСЬКА ВЕРШИНА

- Ви говорите про олімпійську вершину, чи не так? Адже результати говорять, що передумови для міжнародних успіхів є…

- Так, я говорю про олімпійську вершину. Якщо не буде великої цілі, то й результатів не буде. Шлях до вершини, про яку ви говорите, складається з великої кількості турнірів, з великої кількості тренувань. Це дуже довгий шлях. Ось так, крок за кроком ми й рухаємося до неї. Дівчата знаходяться ще на початку, але перспективи у них дуже гарні, треба тільки добре попрацювати. Моя же задача – повністю розкрити їх чималий потенціал.

- Чи є підтримка у дівчат на місцевому рівні?

- Так – і «місто», і КДЮСШ допомагають. Школа фінансує участь вихованців у всеукраїнських змаганнях, забезпечує екіпіровкою. У нас є можливість тренуватися на піску у будь-який час. У нас відмінний пісок та й з інвентарем все в порядку. Є також небайдужі люди, які допомагають в проведенні змагань та у вирішенні робочих питань. Звісно, хочеться більшої підтримки, але ми вдячні за те, що маємо.

- Шлях на олімпійської вершини, як відомо, доволі важкий і складається з чималої кількості факторів – тут і відновлювальний комплекс, і масажист, та й психолог теж би не завадив. Медицина також має бути на рівні…

- Так, абсолютно з вами погоджуюсь – факторів чимало. На високому міжнародному рівні важливо абсолютно все. На міжнародних змаганнях дуже необхідна допомога і лікаря, і масажиста – це в першу чергу. Але у нас цього немає й на рівні провідних пар збірної України. Тренер не може контролювати все, він має займатися безпосередньо підготовкою спортсменів та вести гру. Сподіваємося, що в майбутньому ситуація зміниться, інакше дуже складно буде розраховувати на великий успіх. Хоча ми, в будь-якому разі, робитимемо все, що в наших силах.

- Отже, підіб’ємо підсумки. Які цілі ставите перед підопічними на решті турнірів сезону?

- Виступити достойно і, що дуже важливо, показати гарну гру. Хотілось би зіграти з найсильнішими суперниками, щоб побачити, на якому рівні ми зараз знаходимося. Але, перед усім, націлюємося на медалі на всіх турнірах, де братимемо участь, особливо на чемпіонатах Європи. Це було б достойною нагородою за роботу, яку вони зробили в цьому році, та відмінним трампліном в наступний рік.

ukraine beach
Єва СЕРДЮК та Софія РИЛОВА стали чемпіонками України 2020 року в двох вікових категоріях (U-20 та U-22) та візьмуть участь в чемпіонатах Європи