Головний тренер збірної України (U-20) Микола ПАСАЖІН підбив підсумки підготовки команди до фінальної частини чемпіонату Європи, яка, нагадаємо, стартує вже п’ятницю в Болгарії.

- Підготовка пройшла без двох основних гравців, - констатував на початку бесіди наставник. – Без Тимофія Полуяна та Олега Плотницького. Лише в понеділок з’явився у таборі Поляун, у якого була травма, а Плотницький у вівторок провів єдине тренування у після повернення з чемпіонату Європи з пляжного волейболу. А це два основних догравальника збірної.

Ми зіграли три матчі на турнірі в Харкові, але хотілось би більше спарингів. До того ж, не в образу буде сказано, «Буревісник» та «Бахмут» приїхали не в найкращому своєму стані – це зрозуміло, адже вони нещодавно почали працювати з м’ячами. Тож хотілось би, що спаринги були більш насиченими. На жаль, ми не отримали той ефект, який би хотіли. У цих команд ми виграли і першим, і другим складом. Хотіли б ще спаринги з більш сильними командами. Сподіваюсь, що в Болгарії від гри до гри набиратимемо форму.

- Як ви розповідали незадовго до початку зборів, ви планували акцентовано попрацювати над атакою першим темпом. Наскільки команда впоралася з поставленими під час тренувального процесами задачами?

- Так, ми дійсно більшою мірою працювали над першим темпом. Наприкінці зборів почалося щось вимальовуватися. Але головне, щоб це виходило під час гри. Багато чого залежить від психологічного настрою. Якщо зв’язуючий розпочне розкуто грати першим і це буде ефективно, він отримуватиме задоволення від цього, а значить, шанси на успіх у нас підвищаться.

- В якому стані приїхав з «пляжного» чемпіонату Європи Олег Плотницький?

- Складно судити по одному тренуванню. При переході з пляжного волейболу до класичного волейболу є чимало нюансів, тож необхідний час для адаптації.

- Тимофій Полуян вже готовий грати?

- Він брав участь в тренувальному процесі, грав в «двосторінках». Звісно, не в повному обсязі, щоб не навантажувати ногу. Поки він на шляху до кращих кондицій. Тож іншим догравальникам треба доказувати, що вони недарма потрапили у склад збірної чемпіонат Європи, і можуть вийти у стартовому складі та допомогти команді як основні гравці. Можливо, стартовий склад команди відрізнятиметься від того, що був упродовж третього відбіркового раунду. Хоча це лише передбачування. В четвер, в день приїзду, у нас випробування залу, наступного ранкове тренування. І лише тоді ми прийматимемо рішення по складу. Хто буде краще готовий до матчу, той і гратиме. В цілому можна сказати, що команда в середньому своєму стані.

- Інформаційно готові до матчів групового турніру?

- Так маємо про усіх команд, окрім болгарської, матчем з якою ми розпочинаємо турнір – ця команда потрапила на турнір як господар змагань, тож офіційних матчів не проводила.

- Що скажете про календар групового турніру? Наскільки він вдалий для української команди?

- Складно сказати, вдалий він чи ні – побачимо за підсумками змагань. Якщо говорити саме по графіку, то можна зазначити, що у нас вже складається така традиція – починати матчем з господарями змагань, адже так постійно траплялося у відбірковому турнірі. Можливо це і добре для нас, адже болгари грають вдома, тож певний вантаж відповідальності на них тисне – скоріш за все, перед ними стоять високі задачі. Звісно буде важливо, щоб ми попали у гру, діяли по можливості розкуто.

Наступний суперник – поляки – чемпіони світу (U-19) минулого року. Але в будь-якому разі націлюємося на перемогу, хоча це напевно один з фаворитів чемпіонату.

Третій суперник – Словенія, котрій, як відомо, ми поступилися у відбірковому раунді, тож за нами боржок. В тій грі ми цілком могли перемагати, але не судилося. Тож зобов’язані перемагати на чемпіонаті Європи.

Французи – середненька та непередбачувана команда. І тут ми теж повинні брати очки. Якщо ми з цими командами це не вдасться зробити, то складно буде говорити про виконання серйозних турнірних задач.

На останок – німецька збірна. Гарна, зіграна команда, але в третьому раунді ми стали єдиними, хто дав їм бій. Трапилися помилки наших зв’язуючих, і ми не зуміли довести четверту партію до перемоги. Як би склався тай-брейк, важко сказати, але шанси, принаймні відібрати очки, у нас були. На зборі ми попрацювали над цими помилками, а гра вже покаже, наскільки успішно. Тож з німцями теж можна грати та вигравати.

Не можу сказати, наприклад, що перша гра в групі на щось суттєво вплине, адже у третьому відбірковому раунді ми перші два матча взагалі програли, заключний матч виграли та вийшли у фінал. Тут належить зіграти п’ять матчів, тож цілком можливі закрутки.

- Які взагалі ставляться перед командою на цьому чемпіонаті?

- Президент ФВУ Михайло Мельник в розмові зі мною побажав нам удачі, а також зустрітися у фіналі. Адже він прилітає саме на фінальний матч. Цим все сказано. Я йому відповів: «Натяк зрозумів». Тож ми націлюємося на максимальний результат. Розуміємо, що його важко буде досягти, але ми намагатимемося зробити все, щоб у нас це вийшло.

За матерiалами прес-служби ФВУ