Жіноча національна збірна України завершила свій перший навчально-тренувальний збір перед кваліфікацією на чемпіонат Європи-2021. Він проходив у Слобожанському поблизу Дніпра. А вже завтра у п'ятницю 30 квітня наша команда вилетить до Греції, де продовжить готуватися до першого туру відбору в групі В.

– Ми зібралися разом практично відразу після закінчення чемпіонату України, - каже головний тренер збірної болгарський фахівець Володимир Орлов. - Зазвичай після довгого сезону у гравців є певна втома і фізична, і моральна. Тому ми дали дівчатам кілька днів відпочити після матчів плей-оф і потім вже взялися до роботи. Оскільки у нас в збірній багато новачків, перш за все, було дуже важливо створити міцний колектив, награти певні зв'язки, попрацювати над тактикою. Головне, щоб волейболістки відчули підтримку одна одної. Крім того, треба було постарається привести всіх до певного стану. І хоча за вісім днів зробити це дуже важко, сподіваюся, що нам багато чого вдалося.

– Ви сказали відбулися значні зміни у складі збірної України?

– Так все вірно. Прийшов час нам серйозно омолоджуватися, адже в будь-якій команді рано чи пізно це відбувається. Якщо подивитися на те, хто грав на попередньому чемпіонаті Європи, то в команді залишилася тільки половина гравців. Решта є дебютантками і на великих міжнародних турнірах в офіційних матчах за збірну не виступали. Втім, перспектива у них хороша, вони вже цілком готові до виступу на високому рівні і, сподіваємося, в найближчих іграх покажуть себе з найкращого боку. До речі, тут присутні і деякі гравці, які за віком є вже зрілими і кваліфікованими, але в збірну не залучалися. Я маю на увазі Богдану Анісову. Вона багато пограла за кордоном, має великий досвід виступу в єврокубкових турнірах, а останнім часом грала за російську «Уралочку-НТМК». Тож ми розраховуємо на сплав досвіду і молодості.

– Якщо говорити по лініях і позиціях, що Вас більше тут турбує?

– Як я вже зазначив, у нас багато дебютанток і тому саме над їх взаємодією з нашими провідними гравцями намагаємося більше працювати. Наприклад, якщо говорити про зв’язуючих, то Ольга Скрипак досвідченіша за Дар'ю Велікоконь, але вони вдвох у нас будуть основними. Серед центральних блокуючих Діана Мелюшкіна і Юлія Герасимова мають перевагу в кількості проведених матчів за збірну перед Мариною Мазенко і Вікторією Даньчак. Однак це не означає, що саме перші будуть постійно виходити на майданчик. Все буде залежати від різних факторів. Теж саме і по інших лініях.

– Другий етап підготовки у вас запланований в Греції. На що там будете особливо звертати увагу?

– Перш за все, ми плануємо провести два (а, може бути, і три) контрольні матчі з національною збірною цієї країни. Вона також готується до аналогічного турніру в своїй відбірковій групі, тож ці ігри будуть корисні обом командам. Вже там у Греції будемо визначатися з основними позиціями з розрахунком на кваліфікаційні поєдинки.

– До речі, з 18 гравців, яких Ви запрошували на збір в Слобожанське, залишилося 14. Кому не знайшлося місце в команді на майбутньому турнірі?

– Маєвській, Бойко, Ніколайчук та Рудик. Ми подякували їм за спільну роботу і побажали подальших успіхів. Цілком можливо, що незабаром, після відбіркового турніру, всі вони, або хтось із них, повернеться до складу збірної для підготовки до Євроліги.

– Що Ви знаєте про суперниць по групі?

– Дві з трьох збірних досить сильні. Це команди Швеції та Португалії. У першій виступають більш досвідчені волейболістки. Наприклад, дві сестри Хаак, одна з них грає діагональною у складі турецького клубу «Вакіфбанк» і 1 травня візьме участь у фіналі жіночої Ліги чемпіонів. Є ще й дві сербські натуралізовані сестрички, не менше майстровиті гравці. Зі збірною Португалії українська команда зустрічалася у фінальній частині чемпіонату Європи 2019 року і виграла в групі з рахунком 3:0. Але гра була непроста, адже і в цій команді теж є сильні волейболістки. І не будемо забувати, що перший тур вони проводять у себе вдома. Втім, ще є трохи часу і ми постараємося ще зібрати необхідну інформацію про всіх наших суперниць. Тим паче, що зараз багато збірних теж проводитимуть контрольні матчі.

– Матчі в Португалії і Грузії пройдуть без глядачів?

– Напевно. Європейська Конфедерація волейболу (ЄКВ) дуже суворо стежить за виконанням всіх необхідних обмежень, пов'язаних з коронавірусом. А так як в цих країнах ситуація з ним залишається складною, навряд чи будуть зняті обмеження. Звичайно, з глядачами грати приємніше, але наші дівчата за цей рік вже звикли до подібних ігор, так що ніяких проблем в цьому плані не повинно бути. Адже головне завдання для нас - це вийти до фінальної частини чемпіонату Європи. Є два варіанти: з першого або другого місця, але краще, звичайно ж, з першого. Я думаю, що у нас для цього є всі можливості.

– Володимире Сергійовичу, оскільки Ви довгий час мешкаєте у Болгарії і ми про Вас знаємо зовсім небагато, розкажіть, будь ласка, про себе.

– Я народився в Криму в Євпаторії ще на території колишнього Радянського Союзу. Тому є вихованцем тієї відомої на весь світ радянської школи волейболу. Потім служив в армії в СКА (Одеса), після чого деякий час мешкав у Кишиневі. Там же грав у волейбол і закінчив вуз. А на початку дев'яностих років став виступати за професійний волейбольний клуб в Болгарії. Там і залишився на постійне місце проживання, так що вже більше 30 років живу і працюю в цій країні. З тренерською діяльністю познайомився ще в Молдові, а вже в болгарському Пловдиві після завершення ігрової кар'єри став займатися цим більш професійно. Тренував дітей, юнаків, молодь, працював в деяких болгарських клубах і національної збірної Болгарії, до речі, разом з нинішнім наставником чемпіона України СК «Прометей» Іваном Петковим.

– За українським волейболом стежили?

– Зрозуміло. Адже у мене тут залишилося багато знайомих. Радів успіхам збірної України, особливо на останньому чоловічому чемпіонаті Європи, де наша команда увійшла до числа чвертьфіналістів. І, сподіваюся, що головні успіхи жіночої збірної ще попереду (посміхається).

Нагадаємо, що жіноча збірна України потрапила до групи В, де її суперниками стали – Грузія, Швеція та Португалія. Матчі групи В відбудуться у португальському місті Матозінюш та грузинському Тбілісі.

Чемпіонат Європи-2021. Кваліфікація. Група В. 1-й тур. (Португалія, Матозінюш)

7 травня, п’ятниця

18:00* Грузія – Швеція
21:00 Португалія – Україна

8 травня, субота

17:00 Швеція – Україна
20:00 Грузія – Португалія

9 травня, неділя

17:00 Україна – Грузія
20:00 Швеція – Португалія

Чемпіонат Європи-2021. Кваліфікація. Група В. 2-й тур. (Грузія, Тбілісі)

14 травня, п’ятниця

14:30 Грузія – Португалія
17:30 Швеція – Україна

15 травня, субота

14:30 Португалія – Україна
17:30 Грузія – Швеція

16 травня, неділя

14:30 Україна – Грузія
17:30 Португалія – Швеція

*за київським часом