Теми розмови з головним тренером збірної України та ВК «Сєвєродончанка» Гарієм ЄГІАЗАРОВИМ - критична ситуація в сєвєродонецькому клубі та позитивні зрушення в збірній.

«СЄВЄРОДОНЧАНКА». БОРОТЬБА ЗА ВИЖИВАННЯ

- Після багатьох боротьби за медалі «Сєвєродончанка» йде на останньому місці.  Гравці з’являються, зникають… Розкажіть, як тече життя команди?

- Так є певна текучка кадрів. Перед матчами в Луцьку заявили Євгенію Нюхалову, яка сама із Сєвєродонецька. Вона була без клубу на той момент, і ми прийшли до згоди, що вона гратиме за нас доки не знайде контракт. Вийшло на один тур (зараз Нюхалова грає за фінську «Кангасалу». – прим.автора). Залишила команду Єлизавета Суліма – там і особисті мотиви, і фінансові проблеми клубу.

Як ми вже розповiдали, волейболістки «Сєвєродончанки» із серпня не отримують заробітну платню. Коштів, які поступають в клуб, вистачає лише на участь в чемпіонаті України

- Та гра, той результат, що показує зараз «Сєвєродончанка», об’єктивно відображають ситуацію в клубі?

- Можливо, можна було б і краще виступити, але коли кожний тур міняється склад, добитися результату непросто. Зараз в «Сєвєродончанці» більше половини волейболісток вперше грають в чемпіонаті України. Наприклад, у матчах із «Білозгаром» чотири гравці, які виходили на майданчик, раніше практично не грали в матчах такого рівня. Вони поки що не готові, перед усім психологічно, витримувати цей тиск, звідси і така кількість помилок. Особливо це дається взнаки у виїзних матчах.

- Ті, досвідчені гравці, які прийшли в команду – Марина Тетенко, Ніна Петренко – суттєво допомагають?

- Я не можу назвати Тетенко досвідченим гравцем, вона тільки розпочинає грати на такому рівні. Вона колись була у другій команді «Сєвєродончанки», серйозних занять класичним волейболом з того часу у неї не було, грала тільки в пляжний волейбол на рівні області. Тож говорити про якійсь досвід не приходиться.

- Які турнірні задачі стоять перед командою?

- Ніяких. Зберегти команду – ось така головна задача. Щоб команда не розвалилася, а гравці не розбіглися.

- Тобто йде боротьба за виживання?

- Саме так.

- Якщо б залишилася Нюхалова, можна було б за щось поборотися?

- Так, і це показали матчі в Луцьку, де грали Нюхалова та Суліма. Там вже щось вимальовувалося, можна було б принаймні на рівних грати з багатьма командами. А так… Коли з вісьмох гравців три зв’язуючи та одна ліберо, складно на щось розраховувати.  Якщо б хоча б одна зі зв’язуючих була б досвідченим гравцем, на цьому рівні це було б як півкоманди.

severodonetsk

- Чи можна очікувати, що упродовж чемпіонату у «Сєвєродончанці» появлятимуться нові волейболістки?

- Не виключаю такий варіант. Але щоб щось шукати, треба мати якісь фінансові важелі, щоб запропонувати гравцю якусь зарплату. На жаль, сьогодні таких важелів немає. І якщо ми когось знайдемо, то тільки якихось на взаємовигідних умовах, як вийшло з Нюхаловою, коли це було необхідно і спортсмену, і команді.

- Враховуючи, що для «Сєвєродончанки» все вирішуватиметься на другому етапі, то такий варіант наприкінці сезону цілком реальний, так?

- Так. Скоріш за все, в першу четвірку ми не потрапимо. Теоретично все ще може бути, але так, як складається ситуація, то все дійсно вирішуватиметься на другому етапі. Така ж ситуація була у нас і в минулому сезоні, але тільки в першій четвірці. Як показав розвиток подій, розташування команд на першому етапі не мало вирішального значення. Диспозиція тоді нівелювалася вже в першому турі і до останнього був незрозумілим розподіл місць. Теж саме, як на мене, буде і в цьому чемпіонаті – в боротьбі за 5-8-і місця все вирішуватиметься в двох фінальних турах.

ЗБІРНА УКРАЇНИ. ЄВРОЛІГА ТА РИХЛЮК

- Давайте трохи поговоримо про збірну України, яку ви очолюєте. Нещодавно став відомий календар збірної у фінальній частині чемпіонату Європи. Розпочинаємо зі збірною Росії. Що скажете?

- Скажу, що говорити про якійсь добрий розклад в такій групі не приходиться (крім Росії, в цій групі ще Туреччина та Болгарія. – прес-служба). Треба на кожну гру готуватися, налаштовуватися. Немає явно слабких команд, щоб, наприклад, перший матч використати для розкачки.

- Може дійсно краще стартувати матчем з фаворитом, який може вказати на слабкі місця?

- Чесно кажучи, не бачу принципової різниці, з ким починати. Перший матч важливий, перш за все для того, щоб в доброму тонусі, в доброму гуморі вкотитися в чемпіонат.  Важливо увійти в чемпіонат позитивно.

- Чи слідкуєте за нашими легіонерами-кандидатами в збірну України?

- Так, слідкую, підтримую зв’язок. Зараз почнемо щільніше спілкуватися. Я вже працюю над планом підготовки з врахуванням нашої участі в Євролізі, адже раніше цього турніру не було в календарному плані.

- Як зміниться підготовка у зв’язку з участю в Євролізі?

- Те, що було заплановано на травень, не змінюється. Важливо буде організувати спаринги напередодні відбіркових матчів чемпіонату світу - ми спілкувалися на цю тему з Михайлом Григоровичем (Михайлом Мельником, президентом ФВУ. – прим.автора). Планую з 5 травня зібрати команду. Якщо у когось будуть якісь ігри, під’їдуть згодом, як закінчать клубний сезон. Відбірковий турнір стартує 30 травня, тож у нас буде двадцять п’ять днів на підготовку. Кілька днів, зазвичай, підуть на розкачку.

- Розкажіть, як справи у наших легіонерів?

- В принципі, всі кандидати мають ігрову практику. Звісно, хотілось би, щоб вони грали в чемпіонатах більш високого рівня, мали б більше насичених за змістом ігор, але не все ж залежить від нас. Зарано говорити про готовність наших збірниць, але можна сказати, що лідери збірної задіяні повною мірою. Знаю, що Тетяни Козлової та Ірини Трушкіної в турецькому «Нілуфері» дуже насичений календар, прохідних матчів практично немає.  Надія Кодола в «Каннах» також постійно грає у стартовому складі, Вікторія Дельрос – також грає. Анна Степанюк, як відомо, переїхала з Туреччини в чемпіонат Індонезії.

team ukraine

- Як ви до речі розцінюєте цей перехід?

- Чи піде він на користь, покаже час. Гадаю, що рівень чемпіонату Туреччини, навіть другого дивізіону, вище, ніж чемпіонату Індонезії.

- Ольга Савенчук, яка грає з Надією Кодолою…

- Також слідкую, бачив ії і в єврокубкових матчах. Але на цьому етапі не хочу робити жодних оцінок.

- Зв’язуючи Олександра Перетятько, Олена Новгородченко…

- Так, теж в полі зору. Слідкую і за Ольгою Скрипак, вона є в розширеному списку. Добре, що всі матчі чемпіонату Росії показують в Інтернеті.

- Кого ще тримаєте в полі зору з тих гравців, хто не був задіяний в останніх матчах збірної України?

- Сподіваюсь, що підключиться до збірної Олеся Рихлюк. Як розповів Михайло Григорович, вона дала згоду виступати за збірну у найближчих матчах. Після затвердження плану підготовки збірної на виконкомі, який відбудеться 11 лютого, буду говорити з нею конкретно.

- Можливо хтось засвітився в чемпіонаті України?

- Так. Планую запросити в розташування збірної центральну блокуючу луцької «Волині» Тетяну Яцків, яка добре проявила себе ще в минулому чемпіонаті. В цьому році у нас є Євроліга, де можна буде протестувати більше молодих гравців, подивитися, що вони собою представляють на міжнародній арені.

- В якому місті проходитиме підготовка збірної?

- Зараз мені складно сказати. Мене, в принципі, все влаштовувало в Южному. Але треба буде дізнатися, чи буде вільним зал. Коли вже буде затверджений план, тоді і проведемо переговори стосовно місця проведення.

- Як виглядає приблизний план підготовки?

- Травень – підготовка до відбіркових матчів з проведенням десь у 20-х числах спаринги. Сподіваюсь, що переговори нашої Федерації в цьому відношення пройдуть успішно. Після відбіркових матчів невдовзі вже стартує Євроліга – 16 червня в Тбілісі. Потім – другий тур та фінальна частина, якщо вийдемо з групи.

- Євроліга – це прорив для збірної, чи не так?

- Я би сказав, великий прорив. Я про необхідність участі в таких змаганнях говорив, як тільки очолив збірну України чотири роки тому. Я завжди писав цей турнір в планах підготовки, і в усіх звітах в Міністерстві говорив про необхідність таких матчів. Отримання досвіду на рівні збірної – це гостра необхідність. Добре, що ця ідея нарешті була реалізована.

ukraine team