Головний тренер збірної України Гарій ЄГІАЗАРОВ в інтерв’ю проаналізував заявочний склад збірної України на відбірковий турнір чемпіонату Європи-2017. Нагадаємо, перший тур відбудеться в Южному 16-18 вересня. - У заявку війшли 12 гравців, один з яких ліберо, - розповів Гарій Шамоєвич. – Серед них - звя’зуючі Олена Новгородченко та Марина Дегтярьова, догравальники Тетяна Козлова, Надія Кодола, Анна Степанюк та Ганна Кириченко (Лісєєнкова), центральні блокуючі Ірина Трушкіна, Світлана Дорсман та Інна Молодцова, а також ліберо Вікторія Дельрос.

Визначення Складу

- За які позиції була найбільш серйозна конкуренція, і чим ви поясните свій вибір на користь того, чи іншого гравця?

- У заявку потрапив той, хто сильніше – все просто. На одну з позицій серед крайніх нападників також розглядалася Катерина Дудник, а серед центральних – Юлія Герасимова.

- Вперше потрапила у заявку на такий турнір Каріна Юрченко…

- Знов таки на одне з місць в діагоналі претендувала Катерина Дудник, але в тренувальному процесі вона поступилася і Анастасії Чернусі, і Каріні Юрченко. Юрченко по ходу сезону додавала достатньо суттєво, і в тренувальному процесі в збірній виглядає досить непогано.

- Тобто це не аванс на майбутнє, а гравець може реально допомогти?

- Звісно, досвіду їй не вистачатиме, але те, що вона робить на тренуванні, вселяє надію.

- Наскільки плідно вдалося попрацювати у період збору?

- Той обсяг, що ми планували, ми виконали. Можна сказати, що часу трохи не вистачало. Але найбільша проблема в тому, що не приїхала збірна Азербайджана. Так ми зіграли три матчі з «Хіміком», але хотілось би зіграти з іноземною командою, з тим же Азербайджаном. Мені, здається, атмосфера більше б відповідала міжнародним матчам.

Хоча остання гра з «Хіміком» була достатньо змістовною. Була можливість в напруженій боротьбі перевірити зв’язки. Більш детально дивилися за Юрченко в цьому матчі.

- Чи відчувається зміна у відношенні до збірної з приходом на пост президента ФВУ Михайла Мельника?

- Так. Я розмовляв з Михайлом Григоровичем з приводу підготовки, і жодних перешкод в нашій розмові я не відчув. Все, що необхідно для збірній, Федерація готова робити, нести певні розходи та створювати всі умови для успішного виступу, чого не було раніше.  Як ви пам’ятаєте, раніше ми навіть не могли домовлятися про якісь спаринги.  В цьому році у нас була домовленість – ми були готові за рахунок ФВУ приймати в Южному на тижневий збір збірну Азербайджану. На жаль, ця команда не змогла до нас приїхати. Але, в принципі, кроки позитивні та направлені  на успішний виступ збоку Федерації робляться в повному обсязі. 

Легіонери

- Цікаво дізнатися, як змінилися в плані рівня наші гравці-легіонери, котрих ми не  бачили останнім роком?

- По тренувальному процесу важко судити. Найвищим показником для мене в цьому відношенні стануть вже офіційні ігри. По іграм вже можна буде дати детальну оцінку. Тому що у людей, які грають за кордоном, змінюється менталітет. В тих чемпіонатах і атмосфера інша, і стиль гри, в тієї  ж Польщі, наприклад, де грає Олена Новгородченко, намагаються грати дуже швидко. В цілому, гадаю,  виступ за кордоном це в будь-якому разі в плюс.

- Олена Новгородченко зберегла свій стиль?

- Так. Але в будь-якому разі необхідний час, що налагодити зв’язки зі своїми нападниками. І в перші участі Олени в зборі це було проблемно. Тому я й говорю, що у збірній повинен бути постійно діючий календар, щоб ми в літні місяці ми могли хоча б награвати та відновлювати зв’язки, які були. А якщо минають роки, це складніше робити. Але з кожним тренувальним днем бачу прогрес в налагодженні  - зв’язки налагоджуються.

- Те, що Надія Кодола була задіяна в «Каннах» більшою мірою як діагональна, не відбилося на якості ії прийому, якщо судити по тренувальному процесу?

- Ні, все на рівні.

- Чи можна сказати, що зараз в збірній задіяні найсильніші гравці країни?

- На сьогоднішній день, так. За виключенням, мабуть, Рихлюк. Якщо хтось скаже, що є більш сильні гравці, я готовий вислухати цю людину. 

Конкуренція

- Напевно не може не радувати, що в четвертій зоні є така серйозна конкуренція за місце в основному складі?

- Це можна назвати приємною головною біллю (посміхається). Ну і, звісно, це підстьобує гравців. Гравець не повинен спокійним, знаючи, шо у нього є бронь в основі. За місце у складі треба боротися. А щоб боротися за нього, у гравця повинен бути конкурент. А коли його немає, тренер може говорити що завгодно, але гравець реально розуміє, що нікого й близько немає. Коли людина бореться за місце, він викладається по повній програмі у тренувальному процесі, щоб його зайняти. Всі класні збірні якраз і мають конкуренцію на будь-яку позицію.

- Але, як ви говорили, Олена Новгородченко приїхала в якості першого номера. Це не відбилося на ії самовіддачі в тренувальному процесі?

- В жодному разі. Олена достатньо професіонально відноситься до своєї діяльності.

- Чи стояв вибір стосовно заявки: чотири догравальниці, чи чотири центральні блокуючі?

- Складаючи розширений список, я мав в голові модель побудови команди. Я зробив на користь догравальниць.

- Чому?

- У нас завжди були проблеми з крайніми нападниками, тому, взявши чотирьох догравальниць, матиму більшу варіативність у грі. Це моє бачення гри.

- Чи вибрали капітана команди?

- Капітан команди, як і раніше, Надія Кодола.

Цілі та Італія

- Цілі та задачі збірної у відбірковій групі?

- Задача-мінімум – друге місце, задача-максимум – перше.

- Італія – явний фаворит групи?

- Я б так не казав. Я вже розмовляв з гравцями на цю тему і ще говоритимему про те, що можна грати з цієї командою. І не тільки можна, але й потрібно. Я дівчаткам казав: «Перед вами яскравий приклад юніорської збірної України, яка на чемпіонаті Європи обіграла італійців». Зрозуміло, в юніорському волейболі трохи все по-іншому, адже у національних збірних більш стійка психіка. Італійська збірна була краще підготовлена, більше ігор провела в період підготовки, сама підготовка була більш тривалою. І, тем не менш, наші хлопці перемогли. А значить все реально. Треба просто вірити в те, що ти можеш це робити.

ФОТО ТУТ.

Прес-служба ФВУ