Львівська команда зазнала першої поразки в чемпіонаті, а «Дніпро» значно погіршив шанси пробитися до квартету найсильніших.

БАРКОМ-КАЖАНИ – ЛОКОМОТИВ – 3:2, 2:3

Львівські шанувальники волейболу очікували на справжнє спортивне свято, і вони його справді отримали. Адже за своїми сценаріями обидва поєдинки лідерів національної першості вийшли наче касовий трилер із непередбачуваними розв’язками до самого фіналу. Це була справжня дуель тренерських стратегій і тактичної дисципліни, сили характеру та емоцій. Хотілося б сказати, що ще й завидної майстерності, проте… Скоріше – вийшов незавидний парад суцільних помилок, причому досить таки нелогічних, що можна пояснити лише величезним хвилюванням усіх гравців без винятку. І це саме хвилювання у солідній мірі спонукало до визначення переможців на тай-брейках через «повезе – не повезе». У підсумку в першому матчі такий собі львівський парадокс ознаменувався прихильністю пані Фортуни до «Баркома-Кажани», в другому – до «Локомотива»…

«Барком-Кажани» - «Локомотив» - 3:2 (25:21, 22:25, 19:25, 25:23, 17:15)    

«Барком-Кажани»: Семенюк, Діденко (к), Кисилюк, Гладенко, Тевкун, Богатирьов; Брова (л), Бокшан (л), Бібер, Грюк, Капаєв, Плясецький. Тренер – Угіс КРАСТІНЬШ.

«Локомотив»: Плотницький, Дрозд, Вієцький, Полуян, Остапенко, Осадца; Гармаш (л), Слинчук, Ковальов, Татаринцев (к). Тренер – Ігор ЗЯБЛИЦЕВ.

Тривалість матчу: 114 хв. (21+26+22+26+19).

Судді: Ковальчук, Босенко.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Бібер – Вієцький.

3 лютого. Львів. ДС «Галичина». 500 глядачів. 

ВIДЕО МАТЧУ

ФОТО МАТЧУ

У цьому протистоянні волейболісти «Баркома-Кажани» очевидно зробили головну ставку на атаку, тоді як «залізничники» - на захист. І оскільки львів’яни чомусь частенько діяли мляво і нерозважливо, то вони встигали застосовувати подвійні, а то й потрійні блоки. Натомість коли команда Угіса Крастіньша комбінувала швидко – удари Володимира Тевкуна та Влада Богатирьова незмінно ставали результативними. Втім, Максим Дрозд і Дмитро Вієцький відповідали не гірше, а в окремих епізодах ініціативу на себе дуже грамотно брав досвідчений Іван Слинчук.

Приблизно такий «качельний» малюнок гри, щедро приправлений численними помилками з обох сторін, тривав протягом усіх п’яти сетів, а стати головним героєм дуже несподівано судилося виконавцю, який зазвичай багато часу на майданчику не отримує.

«Джокером» команди Угіса Крастіньша виявився Михайло Бібер. Саме його вдалі дії принесли «кажанам» успіх у четвертому та п’ятому сетах. Загалом Бібер набрав 7 очок і став єдиним, хто не зробив жодної помилки.

Варто додати, що на тай-брейку гості поступалися – 9:13, але чотири поспіль розіграші після подач Слинчука дозволили «Локомотиву» зрівняти рахунок! Втім, у вирішальний момент Євген Кисилюк ризикнув зіграти нестандартно і… приніс «Баркому» переможне очко.

«Барком-Кажани» - «Локомотив» - 2:3 (26:28, 21:25, 25:23, 27:25, 17:19)

«Барком-Кажани»: Семенюк, Діденко (к), Кисилюк, Грюк, Тевкун, Капаєв; Брова (л), Бокшан, Бігун, Бібер. Тренер – Угіс КРАСТІНЬШ.

«Локомотив»: Плотницький, Дрозд, Вієцький, Полуян, Остапенко, Осадца; Гармаш (л), Слинчук, Татаринцев (к), Ковальов, Старчиков. Тренер – Ігор ЗЯБЛИЦЕВ.

Тривалість матчу: 124 хв. (26+25+26+27+20).

Судді: Босенко, Ковальчук.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Діденко – Дрозд.

4 лютого. Львів. ДС «Галичина». 350 глядачів. 

ВIДЕО МАТЧУ

ФОТО МАТЧУ

Другий поєдинок проходив за подібним розвитком і склався не менш драматично. Завдяки розважливим старанням Дрозда та Слинчука харків’яни взяли перші два сети, однак у львів’ян дуже вчасно «прокинувся» Тевкун, чиї гарматні постріли багато в чому стали визначальними у двох наступних сетах. Загалом же Володимир приніс своїй команді 29 очок!

Що ж, і знову тай-брейк, і знову – джокер». Тільки цього разу такий віднайшовся вже у складі «Локомотива». У кульмінаційний момент молодий Олег Плотницький ризикнув виконати ризиковану ж подачу – і видав розкішний ейс, який перервав 21-матчеву переможну серію «Баркома-Кажани» у нинішньому чемпіонаті.

Розповідати про ці запеклі двобої можна було б ще чимало, проте досить вичерпний коментар щодо поєдинків дав наставник гостей…

Ігор ЗЯБЛИЦЕВ, головний тренер «Локомотива»:

- Гра була рівною що в перший день, що в другий. І помилялися команди приблизно в рівній мірі. Але в першій грі наші хлопці припускалися помилок у відповідальні моменти в кінцівках. А гравці «Баркома» більш досвідчені, за рахунок чого і змогли здобути перемогу. Проте у мене претензій до своїх хлопців немає. Всі вийшли налаштовані на гру, хотіли виграти. У когось краще виходило, а у когось гірше. Радує, що поступово повертаються в стрій наші травмовані. Той же Іван Слинчук в обох матчах зіграв на своєму рівні. Так що вже є варіанти варіювати складом.

У другій грі, зауважу, настрій був також тільки на перемогу. Хоча я, чесно кажучи, переживав про те, що доводиться грати другий поєдинок через дуже маленький відрізок часу - і 12 годин не пройшло, як ми знову вийшли на майданчик. Причому після досить емоційною гри... Але нічого. Бажання виграти перебороло втому.

Почали матч дуже пристойно. У першій партії витягли кінцівку, і в другій переконливо добилися успіху. У третій партії все йшло до того, що можемо закінчити матч на свою користь, проте власні помилки завадили нам зробити це. У підсумку дали «кисень» супернику, і вони пішли вперед.

Але я радий, що на тай-брейку хлопці проявили характер і виграли матч. Тепер до фіналу Кубка України готуватимемося з хорошим настроєм. І готуватимемо нові «сюрпризи» нашому супернику в боротьбі за почесний трофей.

zyablitsev

…Залишається додати, що вирішальний поєдинок Кубка України між «Баркомом-Кажани» і «Локомотивом» відбудеться 11 лютого в Києві.

ВК ВІННИЦЯ – НОВАТОР – 3:0, 1:3

ВК «Вінниця» - «Новатор» - 3:0 (25:21, 27:25, 25:21)

ВК «Вінниця»: Горбенко, Передрій (к), Руденко, Хомин, Скороход, Клепко; Патратій (л), Краєвський (л), Лизанець. Тренер – Олександр БОНДАРЕНКО.

«Новатор»: Федоренко (к), Паласюк, Гандзій, Денін, Перепадя, Середа; Попов (л), Турик, Онищук, Терещук. Тренер – Роман КОВАЛЬЧУК.

Тривалість матчу: 69 хв. (21+25+23).

Судді: Хвас (Тернопіль), Овчарук (Миколаїв).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Патратій – Терещук.

3 лютого. Вінниця. СК ВДПУ. 112 глядачів.

ВIДЕО МАТЧУ

ВК «Вінниця» - «Новатор» - 1:3 (25:23, 22:25, 19:25, 23:25)

ВК «Вінниця»: Передрій (к), Руденко, Хомин, Скороход, Клепко, Горбенко; Патратій (л), Краєвський (л), Головень, Наложний. Тренер – Олександр БОНДАРЕНКО.

«Новатор»: Середа, Федоренко (к), Паласюк, Перепадя, Денін, Главчук; Попов (л), Гандзій, Терещук, Онищук, Турик. Тренер – Роман КОВАЛЬЧУК.

Тривалість матчу: 96 хв. (25+23+23+25).

Судді: Овчарук (Миколаїв), Хвас (Тернопіль).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Передрій – Федоренко.

4 лютого. Вінниця. СК ВДПУ. 101 глядач.

ВIДЕО МАТЧУ

І в цьому протистоянні глядачі очікували на захопливе видовище із завидною інтригою. Адже в разі двох повноцінних перемог «Вінниця» відтіснила би «Новатор» із третього рядка турнірної таблиці, тим самим майже убезпечуючи себе від непотрапляння до четвірки найсильніших. Але на ділі впоратися із цим завданням команді Олександра Бондаренка вдалося лише наполовину.

У першому матчі господарі майданчику зуміли вдало застосувати блок, а також значно краще діяли на подачі та прийомі, що в кульмінаційних моментах дозволило їм схиляти шальки терезів на свій бік в усіх трьох партіях. Серед них варто особливо відзначити капітана Кирила Передрія, який уміло керував діями всього колективу, та Вадима Патратія, котрий не раз повертав до гри складні удари суперників.  

Натомість у другому матчі картина боротьби змінилася з точністю до навпаки, бо тепер у вирішальні моменти, зокрема, второго та четвертого сетів, завидною холоднокровністю блиснули вже хмельничани на чолі зі своїм капітаном Дмитром Федоренком та довгоруким Олексієм Деніним. У підсумку ж «Новатор» відновив у турнірній таблиці статус-кво і тепер, в разі подвійного успіху в наступному турі, де він зустрінеться з «Буревісником-ШВСМ», достроково забронює за собою місце у провідній четвірці.

Олександр БОНДАРЕНКО, головний тренер «Вінниці»:

– Завдяки чому нам вдалося перемогти суперників у перший день – того дуже не вистачило дня наступного. Хоча, звісно, можна сказати, що у четвертій партії, яка могла стати переломною, в кількох розіграшам нам не вистачило ще й везіння.

Роман КОВАЛЬЧУК, головний тренер «Новатора»:

– У першому поєдинку, за підтримки власних уболівальників, гравці «Вінниці» відчайдушно билися. Тож усе, що ми планували в атаці, поверталося нам назад. А тому так сталося, що ми програли з рахунком 0:3. Натомість у другому матчі нам вдалося втілити задумане, хоч і програли першу партію. Головне, що наступні три були за нами і ми здобули три очки.

ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ – ДНІПРО – 3:1, 3:0

«Юракадемія» - «Дніпро» - 3:1 (27:25, 25:23, 20:25, 25:20)

«Юракадемія»: Жолоб, Русін, Титаренко, Рогожин, Шаповал (к), Лойтаренко; Тимець (л), Мірошник (л), Кривобок, Романцов, Доценко, Столбунов, Єфименко. Тренер – Володимир РОМАНЦОВ.

Дніпро»: Колпаков, Жуков, Маринченко, Курлапов, Остроумов (к), Терещук; Зуй (л), Петровський (л), Коновалов, Лиходід. Тренер – Віталій СТАДНІКОВ.

Тривалість матчу: 89 хв. (26+22+21+20).

Судді: Медвідь (Запоріжжя), Гулька (Тернопіль).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Шаповал – Зуй.

3 лютого. Харків. СК НЮУ. 400 глядачів.

«Юракадемія» - «Дніпро» - 3:0 (25:20, 25:22, 25:18)

«Юракадемія»: Жолоб, Русін, Титаренко, Рогожин, Шаповал (к), Романцов; Тимець (л), Мірошник (л), Єфименко, Кривобок. Тренер – Володимир РОМАНЦОВ.

Дніпро»: Остроумов (к), Терещук, Колпаков, Жуков, Маринченко, Курлапов; Зуй (л), Петровський (л), Коновалов. Тренер – Віталій СТАДНІКОВ.

Тривалість матчу: 64 хв. (20+25+19).

Судді: Гулька (Тернопіль), Медвідь (Запоріжжя).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Рогожин – Остроумов.

4 лютого. Харків. СК НЮУ. 280 глядачів.

Якби підопічні Володимира Романцова в першому колі грали так, як у звітному турі проти «Дніпра», то вже точно не пасли б у турнірній таблиці задніх. Після Нового року досвідченому наставнику нарешті вдалося «склепати» зі свого молодого колективу досить боєздатний ансамбль, який мало чим поступається самому собі річної давнини. Хоча, звісно, тоді було більше майстерності, а зараз – самовідданості.

Особливо ж хочеться звернути уваги на психологічне становлення капітана Віктора Шаповала, який нарешті став справжнім лідером «Юракадемії», а також стрімкий прогрес 19-річного Андрія Рогожина. Та й усі інші хлопці значно підтягнулися. В результаті нині це дозволило їм у напрочуд напружених поєдинках зі срібним призером минулого чемпіонату взяти шість повноцінних очок.

У гостей чомусь явно не пішла чітка взаємодія всіх виконавців, тож навіть відчайдушні старання ліберо Дениса Зуя не допомогли їм врятуватися бодай в одному матчі. Таким чином, «Дніпро» значно погіршив свої шанси на вихід до четвірки найсильніших, яка надалі поведе боротьбу безпосередньо за нагороди першості. Хоча, звісно, не все ще втрачено…

БУРЕВІСНИК-ШВСМ – ФАВОРИТ – 3:0, 3:1

«Буревісник-ШВСМ» - «Фаворит» - 3:0 (25:13, 25:19, 29:27)

«Буревісник-ШВСМ»: Данилов, Борисенко (к), Татаренко, Николайчук, Дикун, Чмирьов; Чуб (л), Старченко (л), Дем’янський, Каліберда, Азаров.Тренер – Микола БЛАГОДАРНИЙ.

«Фаворит»: Туровський, Ведашенко, Оніпко, Волков, Мигаль, Косиця (к); Хлівненко (л). Тренер – Олександр ТКАЧУК.

Тривалість матчу: 65 хв. (16+21+28).

Судді: Паршин (Рівне), Лемещук (Київ).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Николайчук – Ведашенко.

3 лютого. Чернігів. СК ЧНПУ. 193 глядачі.

ВIДЕО МАТЧУ

«Буревісник-ШВСМ» - «Фаворит» - 3:1 (25:20, 25:11, 18:25, 25:16)

«Буревісник-ШВСМ»: Данилов, Борисенко (к), Татаренко, Николайчук, Дикун, Чмирьов; Чуб (л), Старченко (л), Дем’янський, Азаров, Білик. Тренер – Микола БЛАГОДАРНИЙ.

«Фаворит»: Туровський, Ведашенко, Оніпко, Волков, Мигаль, Косиця (к); Хлівненко (л). Тренер – Олександр ТКАЧУК.

Тривалість матчу: 81 хв. (21+18+23+19).

Судді: Лемещук (Київ), Паршин (Рівне).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Борисенко – Оніпко.

4 лютого. Чернігів. СК ЧНПУ. 182 глядачі.

ВIДЕО МАТЧУ

ФОТО МАТЧУ

Ну, а у протистоянні цих суперників у підсумку все склалося саме так, як і гадалося. Більш потужний «Буревісник-ШВСМ» розважливо скористався своєю перевагою і потенційно теж ще не втратив надії пробитися до провідного квартету. Щоправда, зробити це буде досить складно.

burevestnik vs favorit