Завершувати досить насичений офіційний змагальний сезон у 2017 році випало «Буревіснику-ШВСМ» та «Баркому-Кажани». І спочатку здавалося, що візит срібного призера минулого чемпіонату в гості до одного з відвертих аутсайдерів чемпіонату нинішнього нічого поганого не віщує. Та й справді, хіба були якісь серйозні підстави сумніватися, що львів’яни дозволять собі втратити у Чернігові бодай очко? Але ж саме так і сталося!

СЕРЦЕ ПОДІЛЛЯ – НОВАТОР – 3:0

(25:22, 25:23, 25:23)

«Серце Поділля»: Осадца, Слинчук, Кульбіда, Сидоренко (к), Ставнійчук, Міщук; Патратій (л), Білан. Тренер – Валерій КОПИЛОВ.

«Новатор»: Козловський, Вітюк, Ніколайчук, Гандзій, Татаренко (к), Перепадя; Олексюк, Пакратенков, Павлюк, Середа. Тренер – Роман КОВАЛЬЧУК.

Тривалість матчу: 70 хв. (23+24+23).

Судді: Медвідь, Омельченко.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Сидоренко – Татаренко.

22 грудня. Вінниця. СК ВНПУ. 200 глядачів.

Уже з одних лише рахунків кожної партії можна зробити очевидний висновок, що прогнозований нами «вінницько-хмельницький бойовик» саме таким і виявився. Протягом усього поєдинку на майданчику панувала по-справжньому безкомпромісна боротьба, здебільшого, очко в очко. І якщо у першому сеті волейболісти «Серця Поділля», в цілому, діяли дещо розважливіше, то в двох наступних у кульмінаційні моменти на перший план виступала пані Фортуна. Чому вона, зрештою, як і тиждень тому у протистоянні із земляками господарів майданчику – спортсменами ВК «МХП-Вінниця», двічі повернулася обличчям до «сердечок», можна тільки здогадуватися. Адже хмельничани аж ніяк не менше заслуговували на успіх хоча б в одній партії. Але…

«Родзинкою» же цього захопливого протистояння стала заочна дуель капітанів обох команд – Володимира Сидоренка та Богдана Татаренка. У найбільш складні моменти гри обидва сміливо брали ініціативу на себе, приносячи своїм командам важливіші очки, тож цілком заслужено були визначені найкращими виконавцями у своїх колективах. 

СЕРЦЕ ПОДІЛЛЯ – НОВАТОР – 3:0

(25:16, 25:20, 25:19)

«Серце Поділля»: Осадца, Наложний, Мазенко, Сидоренко (к), Ставнійчук, Міщук; Патратій (л), Білан, Слинчук. Тренер – Валерій КОПИЛОВ.

«Новатор»: Перепадя, Козловський, Татаренко (к), Ніколайчук, Гандзій, Панкратенков; Кисіль (л), Павлюк, Вітюк, Осипенко, Середа. Тренер – Роман КОВАЛЬЧУК.

Тривалість матчу: 59 хв. (16+21+21).

Судді: Омельченко, Медвідь.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Сидоренко – Ніколайчук.

23 грудня. Вінниця. СК ВНПУ. 180 глядачів.

«Вінницько-хмельницький бойовик» продовжився і в суботу, однак перевага в ньому «Серця Поділля» дещо відчутнішою, ніж вчора. Здається, тоді хмельничани витратили в боротьбі забагато сил, а тут ще й тотальне невезіння явно не придало психологічного настрою. Тому вони, звісно, зброю не склали, але в кінцівках кожної із партій засобів для покращення власної гри не віднайшли. Хоча, наприклад, у другій в них був непоганий шанс «зачепитися» за очко, а далі вже – хто зна. Та не використали…

У той же час гра «сердечок» справді набула тієї тактичної дисципліни, якої їм помітно бракувало на старті чемпіонату. Зокрема, вправний зв’язуючий Віталій Осадца уже добре розуміє, чого може очікувати в різних ситуаціях від партнерів, а вони – він нього. Та й на блоках підопічні Віталія Копилова діють значно продуктивніше. Ось і нині вони зруйнували далеко не одну атаку «Новатора»…

ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ – ВК МХП-ВІННИЦЯ – 1:3

(24:26, 20:25, 25:21, 19:25)

«Юракадемія»: Лойтаренко, Русін, Андріюк, Рогожин, Шаповал (к), Каримов; Романцов (л), Канаєв (л), Титаренко, Анохін, Столбунов, Єфимов. Тренер – Володимир РОМАНЦОВ.

ВК «МХП-Вінниця»: Щавинський, Лизанець, Руденко, Скороход, Полуян, Данилов; Остроумов (л). Тренер – Васіф ТАЛИБОВ.  

Тривалість матчу: 88 хв. (25+20+23+20).

Судді: Самодай, Босенко.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Шаповал – Остроумов.

22 грудня. Харків. СК НЮА. 250 глядачів.

Сценарій цього поєдинку багато в чому нагадував сюжет із попереднього – напрочуд захоплююча боротьба з трішечки більшим везінням на користь представників Вінниці. «Юристи» знову продемонстрували цілковиту спроможність на рівних суперничати з більш сильними або ж навіть перемагати їх, але, як було сказано вище, у кульмінаційні моменти Фортуна одверталася від них в інший бік.

Звичайно, не можна сказати, що підопічні Васифа Талібова не заслуговували на загальний успіх. Та й це було би досить дивним, адже вкомплектовані вони значно краще і, не ховаючись, ставлять за мету фінішувати у цьому чемпіонаті хоча б зі срібними медалями. Зрештою, дещо ліпший загальний рівень виконавців і зіграв на користь «МХП-Вінниці».

Але цілком не факт, що саме так станеться і в суботньому повторному матчі.

ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ – ВК МХП-ВІННИЦЯ – 1:3

(25:23, 14:25, 22:25, 14:25)

«Юракадемія»: Русін, Єфименко, Лойтаренко, Шаповал (к), Андріюк, Рогожин; Романцов (л), Канаєв (л), Кривобог, Анохін, Столбунов, Титаренко, Жолобов. Тренер – Володимир РОМАНЦОВ.

ВК «МХП-Вінниця»: Лизанець, Руденко, Скороход, Полуян, Клепко, Щавинський; Остроумов (л), Передрій, Горбенко (к), Тищенко, Головень. Тренер – Васіф ТАЛИБОВ.  

Тривалість матчу: 84 хв. (23+18+23+20).

Судді: Босенко - Самодай.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Шаповал – Остроумов.

23 грудня. Харків. СК НЮА. 150 глядачів.

Сценарій цього поєдинку також багато в чому нагадував сюжет із попереднього – одна виграна «юристами» партія (тільки цього разу – перша) та помітна загальна перевага вінничан в інших. У них підопічним Володимира Романцова відчутно недоставало стабільності концентрації, бо за позитивними ігровими відрізками у них неодмінно траплялися негативні. І вже не допомагав навіть завидний бомбардирський хист Віктора Шаповала та відчайдушні «маневри» вздовж сітки Андрія Рогожина.

У складі ж ВК «МХП-Вінниця» варто окремим рядком відзначити досвідченішого зв’язуючого Сергія Щавинського, який, що називається, остаточно прижився у новій для себе команді. Бо заходити на удари після його виважених передач – справжнє задоволення! Глядачі мали змогу переконатися в цьому багаторазово…

КП ВК ДНІПРО – ЛОКОМОТИВ – 0:3

(20:25, 13:25, 14:25)

«Дніпро»: Рижов, Коновалов (к), Маринченко, Нестеренко, Чмирьов, Величко; Петровський (л), Свириденко. Тренер – Віталій СТАДНІКОВ.

«Локомотив»: Євстратов, Капаєв, Грюк, Томин (к), Шевченко, Остапенко; Фомин (л), Тренер – Ігор ЗЯБЛИЦЕВ.

Тривалість матчу: 54 хв. (18+18+18).

Судді: Елькін, Рибалка.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Нестеренко – Томин.

22 грудня. Харків. ДФСК «Локомотив». 88 глядачів. 

Ну, а підсумок цього матчу не викликав сумнівів ще до його початку. Надто вже різний клас нинішніх виконавців, причому, звісно, не на користь «Дніпра». Підопічні Віталія Стаднікова спочатку спробували «зачепитися» за гру, навіть тривалий час зберігали на табло рівновагу – 10:10. Але то був останній такий випадок. Далі перевага харків’ян стала беззаперечною…

КП ВК ДНІПРО – ЛОКОМОТИВ – 0:3

(18:25, 23:25, 13:25)

«Дніпро»: Рижов, Лиходід, Маринченко, Нестеренко, Чмирьов, Величко; Петровський (л), Коновалов (к). Тренер – Віталій СТАДНІКОВ.

«Локомотив»: Синиця, Капаєв, Грюк, Томин (к), Шевченко, Остапенко; Фомин (л), Кучер. Тренер – Ігор ЗЯБЛИЦЕВ.

Тривалість матчу: 54 хв. (18+22+14).

Судді: Рибалка, Елькін.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Рижов – Томин.

23 грудня. Харків. ДФСК «Локомотив». 69 глядачів. 

І знову підопічні Віталія Стаднікова спромоглися добряче полоскотати нерви суперникам лише в одній партії. Цього разу – в другій, коли зусиллями Андрія Чмирьова, Олексія Рижова та Андрія Маринченка вони зуміли підібратися до «Локомотива» на відстань одного очка. Щоправда, тоді харків’яни мали сетбол, а після тайм-ауту Ігора Зяблицева вони вдало провели й вирішальний розіграш. Після цього дніпряни вже ні на що не зазіхали.

БУРЕВІСНИК-ШВСМ – БАРКОМ-КАЖАНИ – 1:3

(19:25, 17:25, 25:21, 17:25)

«Буревісник-ШВСМ»: Копич, Білик, Д.Шаповал, Дикун, Христов, Прищепа; Жуков (л), Старченко (л), Каліберда, Борисенко, Ковальов, Лук’янець, Дем’янський, Камінський. Тренер – Роман НОСКО. 

«Барком-Кажани»: Паласюк, Діденко (к), Кисилюк, Гладенко, Тевкун, Жуков; Брова (л), Бокшан, Коваль, Бібер. Тренер – Угіс КРАСТІНЬШ.

Тривалість матчу: 84 хв. (21+20+23+20).

Судді: Хвас, Кривець.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Дикун – Тевкун.

24 грудня. Чернігів. СК ЧНПУ. 350 глядачів.

БУРЕВІСНИК-ШВСМ – БАРКОМ-КАЖАНИ – 2:3

(18:25, 25:23, 13:25, 25:18, 13:15)

«Буревісник-ШВСМ»: Копич, Каліберда, Д.Шаповал, Дикун, Христов, Дем’янський; Жуков (л), Старченко (л), Борисенко, Ковальов, Лук’янець, Камінський, Білик. Тренер – Роман НОСКО.  

«Барком-Кажани»: Паласюк, Діденко (к), Кисилюк, Гладенко, Тевкун, Жуков; Брова (л), Бокшан, Савків. Тренер – Угіс КРАСТІНЬШ.

Тривалість матчу: 96 хв. (19+23+20+19+15).

Судді: Кривець, Хвас.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Каліберда – Кисилюк.

25 грудня. Чернігів. СК ЧНПУ. 100 глядачів.

Здається, невдалий підсумок нещодавнього протистояння в Кубку ЄКВ проти сербської «Войводіни» наклав на волейболістів «Баркома-Кажани» досить важкий психологічний тягар. Принаймні, у першому матчі в їхніх діях вогник куражу проблискував вкрай рідко, і навіть склалося враження, що в деяких епізодах вони грали, так би мовити, на автопілоті.

Щоправда, чернігівські волейболісти теж розпочали поєдинок дещо пригнічено, ніби наперед не вірили у можливість поборотися із сильним суперником на рівних. Через що, у принципі, у двох перших сетах якраз і припускалися абсолютно необов’язкових помилок. Ну, а проти «кажанів» істина проста: де помилка – там одразу ж покарання.

Зате в третій партії чернігівчани ніби скинули з плечей важкі мішки невпевненості, бо заграли напрочуд розкуто – і в них почало виходити значно краще. І поки львів’яни нерозважливо намагалися зрозуміти – куди поділася їхня очевидна перевага, партія залишилася в активі «Буревісника-ШВСМ».

Однак, наскільки легко «буревісники» розправили крила в успішному сеті, настільки ж безцеремонно склали їх у наступному.

Проте наступного дня господарі майданчику вийшли на паркет зовсім з іншим настроєм, тоді як гості знову включалися на повну лише епізодично. Якщо вони зробили це у першій та третій партіях – то і рахунок у них був відповідним. А коли не давали самі собі ради в другому та четвертому сетах – отримували в них на горіхи!

Цікаво, що «кажани» цілком реально могли отримати і на тай-брейку. Бо, впевнено ведучи – 10:4, наприкінці дозволили опонентам підібратися впритул – 13:14. І це ще мають дякувати Фортуні, що повернулася до них обличчям у вирішальному розіграші.

Таким чином, Новий рік чоловіча вісімка клубів Суперліги зустрічатиме з наступними здобутками: «Локомотив» - 38 очок, ВК «МХП-Вінниця» - 29, «Барком-Кажани» і «Серце Поділля» - по 27, «Новатор» - 24, «Юракадемія» - 15, «Буревісник-ШВСМ» і КП ВК «Дніпро» - по 4. Наступний 8-й тур команди відіграють 12-13 січня.

ФОТО, ВІДЕО матчів та ТУРНІРНА ТАБЛИЦЯ