Обидві наші команди отримали хороші шанси пробитися до «Фіналів чотирьох».

В Будинку європейського волейболу у Люксембурзі відбулося жеребкування турніру «Золотої Євроліги» 2019 року. Як відомо, нинішнього сезону, у дебютних в історії змаганнях цієї серії, обидві українські збірні виступили досить успішно, і це дозволило їм нині розраховувати на сприятливий жереб. Зрештою, з певним зауваженням, саме таким його і можна вважати.

golden euroleague

КАЛЕНДАР МАТЧІВ ЗБІРНИХ УКРАЇНИ

ЖІНКИ. 25-26 травня: Україна - Словаччина; 29 травня: Швеція - Україна; 1-2 червня: Чехія - Україна; 8-9 червня: Україна - Чехія; 12 червня: Україна - Швеція; 15 червня: Словаччина - Україна.

ЧОЛОВІКИ. 25-26 травня: Фінляндія - Україна; 29 травня: Чехія - Україна; 1-2 червня: Білорусь - Україна; 8-9 червня: Україна - Фінляндія; 12 червня: Україна - Чехія; 15 червня: Україна - Білорусь.

Оперативний коментар щодо результатів жеребкування дав президент національної федерації волейболу Михайло МЕЛЬНИК, який, як виявилося, витримав справжній бій у протистоянні при складанні календарів матчів.

mikahilo melnik

- Перш за все, хочеться відзначити, що керівництво ЄКВ ставить до змагань «Золотої Євроліги» з максимальною відповідальністю. І це не дивно, адже її популярність та авторитет виявилися вищими навіть за клубний чемпіонат світу. Перший турнір, проведений цього року, був визнаний дуже успішним, тож Європейська конфедерації волейболу, так би мовити, не хоче скидати обертів. 

При розсіюванні команд дуже ретельно враховувалися їхні останні досягнення на міжнародній арені. На даний момент у європейському рейтингу наша чоловіча збірна посідає 19-ту сходинку, а жінки – 15-ту. Проте прогрес підопічних Угіса Крастіньша для всіх очевидний, а сам наставник, до речі, увійшов до фінальної пари при визначенні найкращого волейбольного тренера Латвії за підсумками сезону 2017-2018 років. Отже, запросивши його на посаду керманича чоловічої національної команди. ми однозначно не помилилися.

Що ж до результатів жеребкування, то, в цілому, вважаю їх успішними. Жінки взагалі мають пробиватися до «Фіналу чотирьох» з першого місця у своєму квартеті, хоча, безумовно, конкуренцію їм доведеться витримати серйозну. Перед чоловіками же завдання зробити це є складнішим, оскільки в групі доведеться зустрітися з досить потужною збірної Фінляндії, яка була учасником останнього чемпіонату світу. Щоправда, є надія, що саме фіни заберуть собі право приймати «Фінал чотирьох», бо тоді вони потраплять туди автоматично, і команді Угіса Крастіньша достатньо буде посісти в групі друге місце. Але ж домашній «Фінал чотирьох» справа надто коштовна. Потрібно одразу викласти 100 тисяч євро та потім ще витримати тягар чималих додаткових витрат. Отже, хто його зрештою прийматиме – питання поки відкрите.

Що ж до календарів матчів, то тут мені довелося витримати справжній бій. Особливо з боку представників обох команд Чехії. Проте останнє слово зпалишилося за Україною і, зокрема, дівчата проведуть вдома два із трьох заключних поєдинків, а чоловіки – взагалі всі три! Звичайно, це для нас дуже добре.

Де будемо приймати суперників? Поки що це питання лишається відкритим. Ймовірно, жіноча збірна гратиме в Ужгороді, а чоловіча – у Запоріжжі. Але це тільки попередні плани.

На завершення хочу сказати, що протягом дійства у Люксембурзі мені вдалося дуже плідно поговорити з делегатами Греції, Туреччини, Білорусі, Хорватії... Тож є велика надія, що у наступному році спаринги зі збірними цих країн стануть для нас дуже корисною реальністю!