Рівненські пари Владислав ПАВЛЮК/ В’ячеслав ГУРІН та Вікторія ЛИСИЦЯ/ Катерина ДАШЕВСЬКА стали переможцями чемпіонату України (U-18), який проходив у Херсоні 7-10 липня, і тепер гратимуть на чемпіонаті Європи в цій віковій категорії.

Вже вкотре на береги Дніпра зібрались кращі молоді «пляжники» з усіх куточків України, включаючи Донецьку та Луганську області - 30 команд дівчат та 29 юнаків. На кону стояла путівка на чемпіонат Європи. Саме за неї і розгорілася запекла боротьба. 

Серед сильної статі все завершилося згідно рейтингу – перемогли перші номери – Павлюк/ Гурін, але на шляху до вершини їм прийшлося вкрай важко. Так, за вихід у фінал вони лише в трьох сетах здолали других номерів посіву, також пару з Рівного - Олег Вінічук/ Михайло Свирид, а в фіналі  - в матчі проти пари Владислав Паленко (Запоріжжя)/ Ігор Свірідов (Кіровоград), взагалі кожна партія завершувалася на балансі. У підсумку - 2-1 (22:20, 20:22, 16:14).

Серед прекрасної половини чемпіонату могла перемогти кожна з пар-півфіналістів – обидва матчі завершилися в трьох партіях. Пара з маленької Чулаківки, що на Херсонщини, яка заявила про себе в минулому році, Лідія Олійник та Анастасія Волосян здолала опір дуету з Чорноморська Софія Рилова/ Анастасія Авторська – 2-1  (23:21, 18:21, 15:5), а майбутні переможниці рівненчанки Вікторія Лисиця/ Катерина Дашевська лише в напруженому тай-брейку дотиснули Анну Шумейко та Христину Франк із Білої Церкви – 2-1 (21:23, 18:21, 19:17).

У фіналі та матчі за третє місце нервової складової було трохи менше, про що свідчить рахунок матчів. Відповідно 21:15, 21:13 – у фіналі на користь Лисиці/ Дашевської, 21:13, 21:12 – на користь Шумейко/ Франк, яка до речі сідала лише 12-е місце в рейтингу.

Championat U18

Олександр САМСОНЮК, координатор ФВУ з волейболу пляжного:

- Місто Херсон у нас традиційно, кожного року, проводить змагання всеукраїнського рівня. Приємно відзначити, що лідери цієї вікової категорії, які виступають і в дорослому чемпіонаті – це перші вісім команд серед юнаків та перші шість серед дівчат – підтвердили свій клас. Завдяки свої майстерності вони вивели цей чемпіонат на значно вищий рівень. Дивлячись на рахунки зустрічей, починаючи з матчів за вихід у півфінал, можна зробити висновок, що боротьба в цілому була надзвичайно цікавою, практично за кожний м’яч боролися спортсмени.

Долю матчів визначала не тільки майстерність, а й більш висока психологічна готовність. Таким чином, більш стійкими виявилися команди з Рівного – як серед дівчат, так і серед хлопців. Претенденти на нагороди вже не раз зустрічалися упродовж сезону – і в літніх турнірах, і в зимовому чемпіонаті і раз по раз ділили між собою перемоги. Тому передбачити остаточний результат було складно передбачити.

- Чи зацікавив цей віковий чемпіонат місцевих вболівальників?

- Як завжди в Херсоні, особливо на матчах місцевих команд, трибуни були заповнені. Плюс в цьому році міська та обласна влади звернули увагу на цей чемпіонат – на відкритті були присутні як представники губернатора, так і міського голови. І це була не просто присутність, а реальна підтримка, зокрема надали цінні подарунки для призерів. Треба відзначити, що в цьому році склалася добра традиція – жоден всеукраїнський турнір не проходить без участі місцевих органів влади.

- Як цілі ставляться перед українськими парами на чемпіонаті Європи в цій віковій категорії?

- На чемпіонаті, який пройде в чеському місті Брно 11-14 серпня, задача-мінімум – потрапляння в десятку кращих. А там вже турнірне доля в тому числі залежатиме і від того, як складеться турнірна сітка, які суперники дістануться. В принципі, можна розраховувати і на потрапляння в «четвірку» кращих. Крім того, Вікторія Лисиця та Катерина Дашевська 27-31 липня виступатимуть на чемпіонаті світу (U-19).

- Але чемпіонати України в різних вікових категоріях продовжуються …

- Так. Сьогодні, у вівторок, розпочинається другий тур чемпіонату України серед гравців віком до 16-ти років. В Чернігові стартував тур серед команд юнаків, а з 15 по 17 липня в Сумах свій другий тур зіграють дівчата.

Pobediteli U18

Чемпіонат України (U-18) . Дівчата

1. Вікторія ЛИСИЦЯ / Катерина ДАШЕВСЬКА (Рівне)

2. Лідія ОЛІЙНИК / Анастасія ВОЛОСЯН (Чулаківка)

3. Анна ШУМЕЙКО/ Христина ФРАНК (Біла Церква)

Чемпіонат України (U-18) . Хлопці

1. Владислав ПАВЛЮК / В’ячеслав ГУРИН (Рівне)

2. Владислав ПАЛЕНКО (Запоріжжя) / Ігор СВІРІДОВ (Кіровоград)

3. Олексій ПЕРЕГОНЧУК / Іван КРИВОБОК (Київ)

Повні результати змагань ви можете знайти тут: чоловіча сітка, жіноча сітка.

Бiльше фото тут.

За матерiалами прес-служби ФВУ