Минулого тижня на пляжі «Золотий берег» у Чернігові відбувся фінальний тур чемпіонату України з волейболу серед спортсменів до 14 років.

У змаганнях узяли участь 23 команди хлопців та 31 – дівчат. Із них 12 пар представляли Чернігів, дві – Ніжин, а ще в одній команді, яка мала стосунок до чернігівського регіону, грали чернігівець Владислав Руденок та Владислав Ковальов із Гомеля. 
Де-юре і для хлопців, і для дівчат це був другий тур чемпіонату (жіночий тур до цього проводився у Новій Каховці, а чоловічий – у Чорноморську), але де-факто чемпіон визначався незалежно від результатів першого туру. 

– Для того, щоб діти отримували ігрову практику, у пляжному волейболі робляться 1-2 попередні тури, на яких вони заробляють рейтинг. Зараз же, наприклад, переможці та «срібні» призери туру в Чорноморську не зустрінуться між собою в перших матчах фінального туру. Це зветься «рейтингова система», – пояснив регламент змагань член оргкомітету чемпіонату Андрій Філоненко

Тож шанс стати чемпіонами мали навіть ті, хто взагалі не грав ані в Чорноморську, ані у Новій Каховці. Але їхній шлях до перемоги був дещо довшим, адже вони починали змагання в перший день, у той час як лідери першого туру приєднувалися до боротьби лише у п’ятницю – на другий день змагань. 

Удома – як  у гостях…

Звісно, чим ближче було до неділі, коли мали відбутися фінали чемпіонату, тим відповідальнішими ставали матчі, адже якщо в перших іграх у команд була можливість програти, але продовжити боротьбу, то той, хто програвав у суботу й неділю, міг збирати речі додому… 

Дівчатам із Чернігівщини було дещо складніше, ніж суперницям, адже жодна пара з нашого регіону не брала участі в першому турі, а тому вимушена була починати турнір у перший день та, відповідно, проводити більше матчів. 

Зокрема, чернігівки Валерія Довгошапко та Яна Ганнущенко до суботньої зустрічі з дев’ятою парою першого туру – Міленою Мантур та Вікторією Шандрою з Деражні (Хмельницької області) – провели 4 матчі. Й уже 10 серпня в чернігівському дербі Довгошапко та Ганнущенко здолали спротив Анастасії Гринь і Марії Губко – 2:0 (21:7, 21:16). 

А менше ніж через годину після цього матчу Валерії та Яні вже потрібно було повертатися на майданчик для двобою з Міленою та Вікторією. І перший сет наші дівчата програли – 17:21. Доволі шокуючим видався й початок другої партії: до першої зміни сторін чернігівські дівчата вели 4:3, але на подачі Шандри гості не тільки змогли вийти вперед, а й створили собі доволі комфортну перевагу – 8:4. Начебто після цього чернігівки трохи почали виправляти гру: Валерія Довгошапко відзначилася непоганою діагональною атакою та ейсом, потужно подавала й Ганнущенко, проте рахунок не надто скорочувався. Але зібратися допомогла Мілена Мантур. Вона потрапила в сітку при подачі, що додало сил чернігівкам: обманний удар Ганнущенко та діагональ від Довгошапко дозволили зрівняти рахунок – 12:12. Далі удача переходила «з рук у руки». Останні два очка наша команда здобула завдяки помилкам Вікторії Шандри. 21:16 у сеті та 1:1 у матчі. 

Н – Непередбачуваність

Здавалося, що на тай-брейк більше сил мало залишитися у команди з Деражні, адже вони проводили лише першу гру в суботу, в той час як колектив із Чернігова, нагадаємо, буквально за кілька хвилин до цього поєдинку провів зустріч із землячками. Але не варто забувати, що це був не тільки жіночий волейбол (який не відрізняється стабільністю), а й, фактично, дитячий, адже Мантур та Шандрі цьогоріч виповнилося по 13 років, а Довгошапко та Ганнущенко ще молодші (обидві чернігівки – 2007 року народження). 

Тож вирішальну партію потужніше почали гості – 3:1 на користь Мантур-Шандри, яких несподівано дуже активно підтримували вболівальники. Але доволі швидко шальки терезів гойднулися в бік чернігівок: вони вийшли вперед – 6:3, що змусило суперниць брати тайм-аут.  Однак у грі чернігівок настав спад. Вони програли 4 очки поспіль, що дозволило суперницям вийти вперед – 7:6. Тайм-аут – уже Довгошапко й Ганнущенко. І перерва допомогла господаркам: непогана серія чернігівок закінчилася ейсом від Довгошапко – 10:7 на користь нашої команди. І хоч суперниці боролися до останнього, перемога дісталася представницям Чернігівської області: Яна Ганнущенко завершила матч ейсом. 15:12 у партії та 2:1 у матчі. Далі проходить наша пара. 

– Було дуже складно. У першій партії я не могла зібратися. Виграли ми завдяки моїй партнерці Яні, її підтримці. Ми почали грати розумно, це й дозволило перемогти, – підбила підсумки матчу Валерія Довгошапко

– Ми хотіли потрапити до п’ятірки. Не вистачило, перш за все, впевненості. Одна з моїх спортсменок має дуже невелику практику, вона, через хвилювання, багато м’ячів сама собі «привезла», – розповіла тренерка команди з Деражні Юзефа Слівінська

На жаль, це була остання перемога Довгошапко та Ганнущенко у фінальному турі: у матчі за вихід до п’ятірки наші дівчата поступилися миколаївській парі Журавльова-Макарова – 0:2 (12:21, 7:21). Таким чином, Довгошапко-Ганнущенко зайняли 7-ме місце. 

Кращими ж із представниць Чернігівщини стали дві Марії – Шолойко й Терещенко. Вони в матчі за «бронзу» поступилися все тим же Журавльовій та Макаровій – 0:2 (9:21, 7:21). Перемогли ж Грицик та Голод із Ланівців Тернопільської області. 

А ось у хлопців «золото» першості України завоював той самий чернігівсько-гомельський дует Руденок-Ковальов. У фіналі вони переграли Бойка та Вакуленка (Нова Каховка/Херсон) – 2:1 (21:19, 8:21, 15:8). «Бронзу» завоювала ще одна чернігівська пара Євгеній Циган – Антон Тасенко