У своєму стартовому поєдинку на клубній континентальній арені "Барком-Кажани" у впертій боротьбі здолав опір сербської "Войводіни".

Перед початком зустрічі головний тренер гостей Недзад Османкач попередив, що його команда прибула до міста Лева не з білим прапором. І, як виявилося, він не лукавив. Адже, незважаючи на досить молодий вік переважної більшості своїх гравців, наставник зумів настроїти їх найбойовитішим чином, і моментами "Войводіна" демонструвала волейбол дуже солідного рівня. Проте й "Барком-Кажани" підготувався не гірше. І хоча у стартовій партії на діях львів'ян негативним чином позначилося хвилювання, надалі вони зуміли зібратися, переломити хід подій на майданчику і таки довести справу до перемогу із сприятливим рахунком. Хоча, звичайно, за два тижні у матчі-відповіді в Нові-Сад поточному лідеру чемпіонату української Суперліги доведеться значно важче. Для загального успіху в протистоянні і виходу до 1/16 фіналу Кубка ЄКВ підопічним Угіса Крастіньша потребуватиметься виграти там хоча б дві партії...

КУБОК ЄКВ. 1/32 фіналу. Перший матч

«Барком-Кажани» (Львів, Україна) – «Войводіна» (Нові-Сад, Сербія) – 3:1 (20:25, 25:20, 25:14, 25:22)

«Барком-Кажани»: Семенюк, Діденко, Кисилюк, Гладенко, Тевкун, Богатирьов; Брова (л), Капаєв, Бібер. Тренер – Угіс Крастіньш.

«Войводіна»: Мехіч Петровіч,Тодоровіч, Куюндзіч, Шиміч, Премовіч; Пековіч (л), Періч. Тренер – Недзад Османкач.

Тривалість матчу: 96 хв. (23+25+21+27).

Судді: Асіпчук (Білорусь), Сек (Польща).

Кращі гравці (версія ФВУ): Тевкун – Премовіч.

7 грудня. Львів. ДС «Галичина». 940 глядачів.

barkom vs voyvodina

Протягом усієї стартової партії на діях гравців обох команд відчутно позначалося сильне хвилювання. Це й зрозуміло - майже для всіх них цей матч на єврокубковому рівні став дебютним. Тому з обох сторін помилок вистачало і на подачах, і на прийомі і, особливо, при організації атакувальних передач. Тому, здебільшого, волейболістам доводилося демострувати дива гнучкості та фізичної вигадливості, аби взягалі влучити по м'ячу як слід. Але оскільки у Петара Премовіча це виходило дещо краще, ніж у будь-кого з львів'ян, то "Войводіна" спробувала позначити свою стартову перевагу - 4:1, 5:2, 7:4... Та варто було господарям майданчику вдало зіграти кілька разів на блоках - як на першу технічну перерву лідерами пішли сами вони - 8:7. Утім. в цій партії це був єдиний випадок, коли "Барком-Кажани" вів у рахунку. Адже серби зуміли дещо перебудувати вектори передач, і до здобуття очок підключилися Міран Куюдзіч та Стефан Шиміч. Відчуваючи недобре, Угіс Крастіньш узяв два тайм-аути майже один за одним, та врятувати партію не вдалося. Серби швидко відірвалися на п'ять кроків і зберегли цей гандикап - 25:20.

Проте, хоч як прикро, у цій локальній невдачі заклалися поростки корисних змін. Гравці "Баркома-Кажани" добряче завелися, це одразу ж позначилося на їхній самовіддачі та покращенні якості дій. І ось вже Володимир Тевкун, наче Термінатор, із завидною незворушністю взявся "цвяхами" вколочувати м'ячі у паркет на боці суперників. З того ж флангу його добре підтримав Владислав Богатирьов, а з іншого - Олександр Гладенко та Євген Капаєв. А оскільки ті ж Тевкун та Гладенко ще й на блоках запрацювали надійніше, то необхідність нервуватися перешла вже до Недзада Османкача. Однак львів'яни, вирвавшись вперед на чотири пункти, віпевнено зберегли цей гандикап до кінця, встановивши оптимістичне статус-кво - 25:20.

Сценарій третьої партії тривалий час нагадував такі собі гойдалки, бо гравці обох команд чудово розуміли: хто не витримає напруги - той вже не відіграється. Вишло так, що не витримали серби. Убивчі "постріли" Тевкуна і компанії стали для них по-справжньому убивчими і стосовно загального результату. Премовіч на якийсь момент "підсів" - і "Барком-Кажани" одразу ж здобув чотири очки поспіль, після чого уже впевнено довів справу до розгрому - 25:14.

barkom vs voyvodina

Та це ще було не все. "Войводіна" боролася до останнього. Рахунок 2:5 вона швидко трансформувала у 9:7. Щоправда, сприяли цьому і невдалі подачі, і неточні удари українців. Та у цей кульмінаційний момент ініціативу на себе знову взяв Тевкун, чиї обвідні удари вчергове виявилися невідпорними, а оскільки саме в цей момент конче необхідні попадання вдалися ще й Капаєву та Богатирьову, то "Барком-Кажани" повернув собі лідерство - 18:14, 20:16... Серби, щоправда, використали локальні помилки господарів майданчику і скоротили відставання до мінімуму. Але й тільки. Зрештою, отримавши потрійний матч-бол, підопічні Угіса Крастіньша свого вже не втратили. 

Таким чином, у принципі, суперникі розійшлися у стримано радісному настрої. Адже львів'яни розуміють, що загальний рахунок 3:1 вимагає від них у повторному гостьовому поєдинку якщо не більшої, то вже точно не меншої самовіддачі і стійкості характеру, а серби усвідомлюють, що виграна у Львові партія залишає їм обосновані надії на вдалий реванш.

ФОТО, ВIДЕО та СТАТИСТИКА МАТЧУ