У середу, 11 грудня, львівський волейбольний клуб «Барком-Кажани» зіграє перший матч 1/16 фіналу Кубка ЄКВ.

У палаці спорту «Галичина» (вул. Керченська, 8) у Львові підопічні Угіса Крастіньша зіграють проти грецького «ПАОКа». Початок матчу - 19:00. Матч-відповідь між цими командами відбудеться у Салоніках 19 грудня. Про підготовку до домашнього матчу та усі цікавинки навколо цього двобою кореспонденту Гал-інфо розповів один з лідерів команди, діагональний Юрій Томин.

- Юрію, як готуєтеся до матчу проти грецького «ПАОКа»? Над чим найбільше «Кажани» працюють на тренуваннях?

- Готуємося на максимумі. Працюємо у звичному режимі, як то кажуть, готуємося показати свою найкращу гру. У матчі з греками нам головне показати свій волейбол, а як буде грати суперник, це уже інша справа. Сьогодні ввечері після тренування будемо переглядати їхні матчі. Немає такого, що ми готуємося під суперника конкретно чи під якогось гравця. Знаю, що у складі «ПАОКа» є сильні гравці. Зокрема, росіянин Дмитро Ільїних, олімпійський чемпіон Лондона. Свого часу з ним зустрічалися на майданчику, коли я грав за харківський «Локомотив», який паралельно виступав у чемпіонаті Росії. Тоді Ільїних грав за команду з Бєлгорода.

- Чи можна сказати, що зараз «Кажани» перебувають «на ходу»? Чи можна такі висновки робити після матчів чемпіонату України, де клас нашої команди відрізняється від суперників?

- Клас дійсно відрізняється. Ми стараємося завжди показувати найкращий результат на майданчику, але, на жаль, не завжди у нас це виходить. Не вдається увесь час перемагати з рахунком 3:0 і на це є свої причини. На матч з «ПАОКом» чекають вболівальники. Можна сказати, що це матч сезону. Звичайно, усі будуть старатися зіграти якнайкраще у цьому поєдинку.

- Ви сказали, що ще не бачили матчів «ПАОКа» у відеозаписі. Все-таки, якого рівня ця команда?

- Це команда високого рівня. Знаю, що у цій команді на початку сезону працював український тренер Юрій Філіппов, а його син Дмитро був зв’язуючим в команді. Були в команді і гравці з Куби, однак через певні конфлікти в середині колективу гравці і тренерський штаб змінилися. Наскільки мені відомо, Дмитро Філіппов залишився у цій команді, однак мені невідомо чи він прилетів до України.

- На якому рівні зараз волейбол у Греції?

- Перших кілька команд хорошого рівня. То й же Дмитро Ільїних навряд чи поїхав би в Грецію якби там не пропонували хороші фінансові умови. Там зараз багато легіонерів. Щодо «ПАОКа», то ця команда зараз не лідер в турнірній таблиці. На це є свої причини, оскільки відбулася зміна тренера та гравців.

yuriy tomyn

- Кілька днів тому «Кажани» здобули дві перемоги над командою «Житичі-ЖНАЕУ» у чемпіонаті України. Чи можна ці матчі назвати підготовкою до єврокубків?

- Якщо говорити за себе, ці матчі для мене одні з найгірших за увесь сезон. Втім, команда результат показала, зіграла добре. У чемпіонаті України якщо в тебе щось не вдасться, ти чи команда це може поправити у наступних матчах. В єврокубках можна програти один матч і, по суті, вилетіти з турніру. Тут ми не маємо права на помилку. Тут кожна партія на "вагу золота".

- Ви – родом з Коломиї. Чи варто очікувати прихильників волейболу з Коломиї на матч проти «ПАОКа» у Львові?

- Звичайно, ті люди, які цікавляться волейболом, знають про матч з «ПАОКом». Зараз є трансляції, тому чимало людей хочуть дивитися прямий ефір. У Коломиї нам підтримка також забезпечена. Пряма трансляція, звичайно, вбиває відвідуваність, але і без неї нікуди. Далеко не всі вболівальники мають можливість приїхати на матч до Львова.

- Чи очікуєте аншлаг на трибунах?

- Так. Згадуючи минулий єврокубок, думаю, так само і буде в цьому році. Звичайно, приємно грати, коли зал переповнений.

- Щоб потрібно зробити, щоб на чемпіонат України приходило стільки вболівальників як на єврокубки?

- (Думає…). Навіть не знаю що сказати. Потрібно, щоб ігри були цікавими, з більшою інтригою. Можливо, потрібно, щоб і чемпіонат був цікавіший. Для прикладу, з «Серцем Поділля», як на мене, були дуже цікаві наші матчі. Сподіваюся, що після матчу Кубка ЄКВ буде більше людей на трибунах палацу спорту «Галичина».

- Куди реально, на Вашу думку, дійти «Кажанам» у Кубку ЄКВ?

- Багато чого залежить від сітки. Нам зараз попалася команда, яка відверто непроста. Нам міг попастися суперник дещо слабшого рівня. Якщо ми пройдемо ПАОК, то у сітці нам може потрапити далі легший суперник.

- Не так давно збірна України під керівництвом тренера «Кажанів» Угіса Крастіньша успішно виступила на чемпіонаті Європи. Чи будуть тепер у Європі по-іншому дивитися на українські клуби?

- Будуть по-іншому дивитися на гравців збірної. Рівень збірної дійсно підняли, а щодо нашого чемпіонату, то тут уже буде важливо скільки гравців збірної буде у тому чи іншому клубі. Чимало гравців збірної України виступають за кордоном, і це ні для кого не є секретом. Користуючись можливістю, ще раз запрошую усіх шанувальників волейболу на трибуни палацу спорту "Галичина" у Львові. Нам потрібна підтримка вболівальників у цьому поєдинку. 

barkom-kazhany