Напередодні Нового року ми поспілкувалися з новим президентом Асоціації дитячого волейболу України, знаним не лише на Батьківщині, а й за її межами спеціалістом у волейболі, Вадимом Івановичем ТИЩЕНКОМ.

- Вадим Іванович, доброго дня! В цьому році Ви стали Президентом Ассоціації дитячого волейболу України. Розкажіть, будь ласка, що являє собою Асоціація, коли і з якою метою вона була створена?

- Асоціація є громадською організацією, що була заснована в 2003 році з метою сприяння розвитку та популяризації дитячого волейболу в Україні, з чим вона успішно справляється. Федерація волейболу України делегувала Асоціації право здійснювати організацію національних змагань серед юнаків і дівчат на всій території країни.

- Які пріоритетні завдання ставить перед собою Асоціація?

- Першочергове завдання Асоціації – це соціалізація молоді України шляхом формування здорового способу життя через залучення до регулярних занять фізичною культурою і спортом.

- Які змагання проводить Асоціація?

- Асоціація здійснює організацію чемпіонату України з волейболу серед юнаків і дівчат “Дитячої ліги” у трьох вікових категоріях для всіх команд, які бажають брати участь у змаганнях і бути активними учасниками дитячого волейбольного руху в Україні.

- Скільки команд і в яких вікових категоріях беруть участь в чемпіонаті України «Дитяча ліга»?

- В цьому році у чемпіонаті України “Дитяча ліга” беруть участь 46 команд  юнаків та 51 команда дівчат, які змагаються у трьох вікових категоріях: 2000, 2002 та 2004 років народження.

- Як взаємодіє Асоціація дитячого волейболу України з Федерацією волейболу України?

- Асоціація будує свої відносини з Федерацією волейболу України на основі угоди. Федерація делегувала Асоціації право представляти юнацький волейбол в Україні та право на проведення національних спортивних змагань. Асоціація спільно з Федерацією формують Єдиний календарний план національних змагань з волейболу серед юнаків та дівчат, плани підготовки і участі національних збірних команд України в міжнародних дитячих змаганнях.

- Що вже зроблено Вами в цьому році на посаді Президента Асоціації?

- 1) За підтримки Федерації волейболу України здійснено перереєстрацію установчих документів Асоціації в органах виконавчої влади України та внесено зміни до складу керівних органів нашої громадської організації.

2) Виконання своїх посадових обов’язків в Асоціації розпочали її Технічний директор (Олександр Самсонюк) та Голова Арбітражної комісії (Сергій Лемещук).

3) На сайті Федерації волейболу України розміщено нормативні документи Асоціації дитячого волейболу України та представлено календар змагань чемпіонату України серед юнаків і дівчат “Дитяча ліга”, в рамках якого розроблено і затверджено Технічною дирекцією Асоціації систему проведення другого та фінальних турів.

4) За сприяння Федерації волейболу України проведено 13 турів серед трьох вікових категорій юнаків і дівчат (перший тур), а також другий тур в місті Ужгороді, участь в якому взяли 9 команд юнаків 2002 року народження.

5) Опрацьовується інформація щодо потенційних місць проведення фінальних турів чемпіонату.

6) Запроваджено оперативне, систематичне висвітлення результатів зіграних матчів чемпіонату України серед юнаків і дівчат “Дитяча ліга” на сайті Федерації волейболу України.

7) Налагоджено офіційне листування Технічної дирекції Асоціації з командами-учасницями “Дитячої ліги” та іншими організаціями.

8) Спільно з Федерацією волейболу України внесені зміни в розділ волейбол  Класифікації норм і вимог Єдиної спортивної класифікації України з олімпійських видів спорту.

9) Надіслано Департаментам освіти обласних адміністрацій України та міста Києва Регламент проведення чемпіонату України з волейболу серед команд юнаків і дівчат загальноосвітніх навчальних закладів за двома віковими категоріями.

10) Вивчено досвід баскетбольної та легкоатлетичної Федерацій України щодо організації освітніх програм для суддів і тренерів, а також питань, пов'язаних з популяризацією цих видів спорту через ІТ-технології та маркетинг.

- Які плани Асоціації на наступний 2017 рік та Ваші побажання?

- Плани нашої Асоціації - конкретні, масштабні та достатньо амбіційні, спрямовані на подальше поширення дитячого та молодіжного волейбольного руху в Україні, розширення географії проведення змагань шляхом створення нових команд і залучення до цього процесу нових міст, селищ і регіонів країни. Ми продовжимо і я переконаний - успішно завершимо розпочатий в 2016 році чемпіонат України з волейболу серед юнаків і дівчат “Дитяча ліга”. На якісно новий рівень Асоціація вийде в питаннях взаємодії з громадськістю та висвітлення своєї діяльності в засобах масової інформації, в тому числі, з використанням можливостей інтернет-ресурсів. До проектів Асоціації плануємо залучити батьків і родини наших дітей – гравців команд – учасниць “Дитячої ліги”, про що детальніше поговоримо після Різдвяних святкувань.

Також хочу інформувати, що у 2017 році вперше в історії України стартує чемпіонат України з волейболу серед команд юнаків і дівчат загальноосвітніх навчальних закладів, Регламент проведення якого на період 2016-2020 років затверджений Міністерством освіти і науки України, Міністерством молоді та спорту України та Федерацією волейболу України. Змагання у двох вікових категоріях відбудуться в 3 етапи: 1-й етап -  райони та міста України, 2-й  етап – області України та райони міста Києва, 3-й етап – фінал цього масштабного чемпіонату в столиці України місті Києві. Відповідно до системи розіграшу в фінальних змаганнях візьмуть участь 100 команд за двома віковими категоріями, а всього учасниками чемпіонату стануть близько 500000 школярів загальноосвітніх навчальних закладів.

На завершення хочу привітати Федерацію волейболу України, тренерів, команди і  родини гравців – учасників Асоціації дитячого волейболу України та всіх шанувальників волейболу з наступаючим Новим роком і Різдвом Христовим.

Бажаю усім нам активності, міцного здоров’я, потужної енергії, бути коханими і дарували оточуючим свою любов. Нехай у наших сім'ях і волейбольних колективах панують злагода, затишок і благодать Божа, а в нашому спільному домі – в Україні - довгоочікуваний мир, взаєморозуміння і добробут!