Голова комісії з Дитячого волейболу ФВУ Сергій Лемещук роз’яснив особливості проведення нинішнього чемпіонату.

- Починаючи з 12 лютого стартують ігри 3-го туру «Дитячої ліги», - повідомив Сергій Лемещук. - За винятком команд юнаків 2007 р.н. та дівчат 2004 р.н – їм належить ще відіграти матчі 2-го туру. А, наприклад, дівчата 2003 р.н. визначать своїх переможців у фінальному турі серед восьми команд уже 10-15 березня.

- Чи очікуються якісь зміни чи нововведення у проведені змагань?

- Вони вже сталися. Річ у тім, що минулого року ми проводили, в залежності від кількості команд тої чи іншої вікової категорії, три-чотири тури. А потім – ще й фінальні. Тобто, у деяких випадках команди грали по два кола. Однак отримали чимало звернень від тренерів, що для такого насиченого графіка їм важкувато знаходити кошти на поїздки. Відповідно, ми пішли їм назустріч і прийняли рішення у нинішньому чемпіонаті грати в одне коло всім віковим категоріям.

Також змін зазнав формат проведення фінальних турів. Відтак, у всіх вікових категоріях туди вийдуть по вісім найсильніших колективів, які в іграх між собою і розіграють комплекти медалей. Адже торішня практика показала, що у фінальних турах 90% команд, опинившись нижче четвертої позиції, попросту відмовлялися від подальшої участі - їм було абсолютно без різниці, які вони здобудуть місця. Та й з фінансової сторони їздити на заключні змагання їм було нерентабельно. А ось тепер, потрапивши до вісімки, навіть у її аутсайдерів є реальна можливість піднятися в підсумку на більш високі місця.

- Тож цьогоріч із таким стимулом буде складніше «ванґувати», хто стане лідером, а хто «пастиме задніх»?

- Саме так! Через збільшення ліміту фіналістів виключно у всіх команд з’явиться стимул для попадання у вісімку. Далі все залежатиме від майстерності та жаги до перемоги. А за результатами ігор кінця 2019 року більшість команд перебувають у незначному відриві одна від одної якраз - це якраз і свідчить про ту саму жагу до перемог.

- Фінансове забезпечення змагань «Дитячої ліги» - питання складне?

- Так. Із сумом доводиться констатувати - це серйозна проблема всього дитячого волейболу. Для нього, я би сказав, хронічно не вистачає коштів ані на рівні населених пунктів, які представляють команди, ані на рівні областей. Команди «Дитячої ліги» їздять на змагання на 90% за рахунок батьків юних волейболістів. При всьому тому, нагадаю, що команда дівчат 2004 р.н. із Білої Церкви – як збірна України – на минулорічному чемпіоні світу серед школярів у Хорватії виборола четверте місце. Тож я би хотів віддати належне президентові ФВУ Михайлові Мельнику, який на рівні профільного міністерства весь час привертає увагу до питань розвитку українського волейболу, і дитячого - зокрема.

Відтак, слідкуємо за чемпіонатом «Дитячої ліги», який принесе нам ще чимало сюрпризів...