Головний тренер жіночої збірної України (U-17) Богуслав ГАЛИЦЬКИЙ відповів на декiлька питаннь перед стартом чемпіонату EEVZA в Польщі. Наставник відзначив відсутність низки гравців, на яких розраховував.

- Нажаль на підготовці позначаються негаразди з документами, адже дівчаткам приходилося відлучатися в Київ, щоб робити візи. Спочатку планував один стартовий склад, потім – інший, сьогодні – вже третій почав ліпити (бесіда відбувалася в понеділок. – прим.автора).

Через різного роду проблеми з документами не дорахувався кількох волейболісток, на яких розраховував: тернопільської зв’язуючої, двох волейболісток з Одеського регіону – Тесленко та Рилової.

Дві класні запорізькі дівчинки, яких я планував в цю збірну, зокрема Вікторія Лохманчук, яка була заграна за «Орбіту» в минулому сезоні, вже за кордоном. Тож маємо не найсильнішій склад. Але є в цій збірній є чотири волейболістки, котрі, якщо не «втечуть» в інші країни, будуть у складі національної збірної. Дуже перспективні гравці. Та й команда взагалі перспективна.

- Чому більшою мірою були присвячені тренування?

- Як я розумію, що волейболістки повинні приїхати на збір фізично готовими, щоб не займатися загальної фізпідготовкою упродовж збору. Тут я планував займатися спеціальною фізичною підготовкою, індивідуальною технічною підготовкою, також групові, командні та ігрові заняття. А що вийшло?! Техніку вже ніколи було виправляти, а групових тренувань відбулося всього два, а в основному – грали двосторінкі, а також спарингували з «Волинню». Слабка підготовка вийшла, що й говорити.

- Чи можна за цими спарингами оцінити рівень команди?

- Після перших матчів з «Волинню» вже почало щось вимальовуватися, потім дві дівчинки зі стартового складу, який я планував, поїхали до Києва, Анна Шумейко підвернула ногу. У вівторок знову граємо з луцькою командою Суперліги, щоб дівчатка ще раз відчули силу атаки, високий блок, більш швидкісну гру на сітці, тому що суперники у нас досить серйозні – в нашій групі збірна Польща, в іншій – команди Росії та Білорусії. Ці збірні вже десь три роки разом грають в нижчих лігах своїх країн.

У нас зібрані перспективні дівчатка, але вони фізично неготові, технічно – теж слабкі. Моя задача – підготувати їх тактично. А як я можу їх тактично підготувати, зокрема стартову шістку, якщо вона в мене, як я вже говорив, вже в третій раз міняється (із досадою).

Виходить восьмиденний збір, але я не міг дівчаткам жодного вихідного дати, тому що склад постійно змінювався. Я навіть закінчив сьогодні друге тренування на півгодини раніше, тому що волейболістки були дуже втомлені.

В основному дівчатка представляють не команди, в спортивні школи, які мають лише досвід в дитячій лізі України. А ми їх веземо, можна сказати, на чемпіонат Європи. Головний старт для нас, звісно, відбірковий турнір на чемпіонат континенту-2017 (U-18), який відбудеться в січні. Тож в Польщі хоч обкатаємося, побачимо, хто чого коштує в бойових умовах. А головне - волейболістки отримають безцінний міжнародний досвід.

Дівчатка класні, дівчатка стараються, працюють з віддачою, дисципліна на рівні, слухають, що їм говорять, мало не відкривши рота, їм дуже цікаво. Але за тиждень складно щось зробити.

Нам треба повернутися до тої системи, коли юнацька збірна збиралася на базі Київського спортінтерната. Така збірна повинна грати у вищій лізі та отримувати постійний ігровий досвід. І тут зарплатні ніякої не треба – тільки кошти на виїзд. Якщо робити збірну на базі луцької команди, то я б тут зміг би забезпечити дівчаток і навчанням, і харчуванням. І, як на мене, при такому підході ми б могли зробили команду-фіналістку чемпіонату Європи. 

team ukraine u 18

Збірна України (U-18). Заявка на чемпіонат EEVZA (Польща) 

Гравець

Місто

Рік нар.

Амплуа

1

Юлія ГОДНЄВА

Нетішин

2000

нападниця

2

Олена МАНЬКО

Біла Церква

2000

ліберо

3

Оксана ПИЛИПЕНКО

Біла Церква

2000

нападниця

4

Анастасія МАЄВСЬКА

Київ

2001

нападниця

5

Євгенія ХОБОР

Полтава

2001

нападниця

6

Aнна ШУМЕЙКО (к)

Біла Церква

2001

нападниця

7

Вікторія ДЕБЕКА

Полтава

2000

зв’язуюча

8

Вікторія ДОНЧАК

Луцьк

2000

нападниця

9

Наталія КСЕНДЗУК

Луцьк

2000

нападниця

10

Яна ШЕВЕЛЯ

Луцьк

2000

нападниця

11

Анастасія ЯРЕМЧУК

Біла Церква

2000

зв’язуюча

12

Віталія ХАРЧУК

Луцьк

2001

нападниця

Головний тренер: Богуслав ГАЛИЦЬКИЙ

Тренер: Олена АЛЕКСЄЄВА

Чемпіонат EEVZA (U-17) Дівчата. Олецко (Польща).

Група А

15 грудня

9.30. УКРАЇНА - Грузія

12.00. Польща - УКРАЇНА

12.00. Грузія - Литва

19.00. Литва - Польща

16 грудня

12.00. УКРАЇНА - Литва

19.00. Грузія - Польща 

Група В

15 грудня

16.30. Росія - Латвія

16.30. Білорусь - Естонія

16 грудня

9.30. Латвія - Естонія

9.30. Росія - Білорусь

16.30. Білорусь - Латвія

16.30. Естонія - Росія

17 грудня

16.30. Матч за 7-е місце (4-а команда групи А – 4-а команда групи В)

19.00. Матч за 5-е місце (3А - 3В)

18 грудня

12.00. Матч за третє місце (2А - 2В)

14.30. Фінал (1А - 1В)

КЛАСИФІКАЦІЯ

Класифікація команд визначається за кількістю виграних матчів

В разі рівності цього показника діють наступні критерії класифікації:

1. За кількістю очок.

2. За коефіцієнтом співвідношення виграних та програних сетів.

3. За коефіцієнтом співвідношення виграних та програних очок.

4. За результатом матчу між собою.