Підопічні Олени Алєксєєвої фінішували на четвертій позиції.

У Тбілісі відбулися вирішальні поєдинки чемпіонату Східно-Європейської волейбольної зональної асоціації (EEVZA) серед дівчат у віковій категорії до 16 років. У так званому «бронзовому фіналі» збірна України боролася з командою Білорусі. На жаль, перепустку на третю сходинку п’єдесталу пошани здобули наші суперниці… 

За третє місце

УКРАЇНА – БІЛОРУСЬ

2:3 (26:24, 25:12, 18:25, 19:25, 8:15)

Українки розпочали значно жвавіше і, завдяки розважливішим діям в усіх компонентах, у середині сету досягли шестиочкової переваги. Однак білоруски виявилися не ликом шиті, і той локальний провал перенесли стійко. Тож незабаром додали, насамперед, у якості прийому і поступово відігравали пункт за пунктом. Зрештою, навіть вийшли вперед – 22:21. Але тут уже «сколихнулися» підопічні Олени Алєксєєвої, які в напруженій кінцівці таки схилили шальки терезів на свій бік.

Цей успіх додав їм наснаги, тоді як у суперниць знову виникли суттєві проблеми з прийомом. Відповідно, видавши один за один два ривка – 7:0 і 7:0, другу партію наші дівчата завершили з розгромним рахунком.

Здавалося, ще трохи… Але наставник збірної Білорусі Геннадій Александрович дуже своєчасно вдався як кадрових, так і до тактичних змін. Тому, коли в третьому сеті українки вирвалися вперед на п’ять пунктів, їхні опонентки відповіли шокуючим контрударом – 9:0. Катерина Черкашина і компанія вийшли із цього шокового стану досить швидко, однак і білоруски вже завелися не на жарт. Тому й кінцівку партії відіграли точніше.

Ну, а в четвертій партії помітна перевага була вже до боці наших суперниць. Українки палали бажанням реабілітуватися та докорінно переламати хід подій, але від того помилялися ще більше. А підказки Олени Алєксєєвої діяли лише епізодично. Тож незабаром рахунок став рівним – 2:2.

Ясна річ, що до тай-брейку претендентки на бронзові медалі турніру підійшли у різному психологічному настрої. Білоруски відчули впевненість у власних силах і заспокоїлися, тоді як українки, навпаки, нервували і продовжували припускатися прикрих помилок. Здається, насамперед цей нюанс і визначив у підсумку долю переможця. Хоч як прикро, але нашим дівчатам не вистачило досвіду і гарту боротьби у подібних ситуаціях. А тут ще й примхлива пані Флортуна вирішила остаточно повернутися до них спиною. Тож, на жаль, величезний ігровий ентузіазм підопічних Олени Алєксєвої у кульмінаційний момент не призвів до позитивного кінцевого результату.

Таким чином, збірна України залишилася за межами п’єдесталу пошани. Але нашим волейболісткам все одно варто подякувати за всі старання і за те, що нашу країну на цьому турнірі вони представили гідно. А далі – продовжувати вчитися, мужніти, прогресувати і прагнути гучних перемог! Дитячого таланту у дівчат для цього цілком вистачає…

Залишається додати, що чемпіонський титул розіграли між собою Польща та Росія. Перемогу святкували росіянки – 3:0 (25:16, 27:25, 25:6)…