Головний тренер чоловічої збірної України (U-20) Микола ПАСАЖІН розповів про те, як пройде підготовка команди до молодіжного чемпіонату Європи. Збір, нагадаємо, проходитиме в Харкові з 17 серпня.

- Миколо Миколайовичу, чи знаєте щось про суперників (прим. автора Францію, Польщу, Болгарію, Німеччину та Словенію)?

- Про тих суперників, з якими грали у відбірковому турнірі – Німеччину та Словенію, звісно, маємо інформацію. Про решту опонентів – шукаємо. У нас ще є час, щоб знайти матеріали.

- Як ви гадаєте, на що може розраховувати молодіжна збірна України на Євро?

- Націлюємося на вихід із групи. Для того, щоб боротися за медалі, треба увійти в число двох кращих команд. Звісно, це дуже складна задача, але якщо ії виконуєш, вже борешся за медалі. Все залежатиме від того, як ми підготуємося.

- Доволі важкий графік ігор в групі – п’ять ігор за шість днів. Тож дуже важливою буде фізична підготовка, чи не так?

- Так, згодний з вами. Але коли «фізика» уходить, на перший план виходить техніка. А це вже залежить від того, хто більше працюватиме з м’ячом, хто проведе більше ігор в період підготовки, щоб з’являлася впевненість.

- Чи можна серед суперників в групі виділити найбільш сильного?

- На такому рівні всі команди приблизно рівні, складно когось виділити. Можливо деяку перевагу матимуть ті команди, у яких є більше можливостей для підготовки. Наприклад, молодіжна збірна Німеччини грає в одному з дивізіонів бундесліги, командою займається тренер, який знаходиться на контракті в національній Федерації. Тобто збірна знаходиться в регулярному тренувальному та ігровому процесі, і тому зіграність та взаєморозуміння тут на дуже високому рівні. Звісно, у такого колективу більше шансів на перемогу. Цей й показав третій раунд відбору, де німці виглядали дуже дисциплінованою командою.

За десять днів в такому віці, таким молодим хлопцям, звісно, дуже складно досягнути такої зіграності. З ними треба працювати регулярно, а то гравець, трапляється, сьогодні пам’ятає про те, що йому говорили, а завтра – вже ні.

- Які акценти будуть в підготовці?

- Волейболісти приїдуть на збір після етапу загально-фізичної підготовки, який вони пройдуть в своїх командах. За короткий проміжок часу ми повинні втягнутися в роботу з м’ячом - це технічні моменти, обробка м’яча, прийом. Це першочергове. Потім вже відточення командних взаємодій. Більше уваги приділятимемо блокуванню та грі першим темпом. А в цілому, звісно, працюватимемо над всіма компонентами. 

За матерiалами прес-служби ФВУ