Волейболістки збірної України капітан команди Надія КОДОЛА та зв’язуюча Олена НОВГОРОДЧЕНКО в інтерв’ю поділилися своїми думками з приводу 1-го туру відбіркового турніру чемпіонату Європи-2017 – 16-18 вересня в Южному.

Олена НОВГОРОДЧЕНКО, зв’язуюча збірної України:

- Дуже зраділа, коли мені подзвонив Гарій Шамоєвич Єгіазаров. Звісно, я відразу погодилася. Щоправда, мій клуб («Вісла», Варшава. – прес-служба) не дуже хотів мене відпускати. Клуб можна зрозуміти, адже не хочеться втрачати основну зв’язуючу в період підготовки до сезону. Але все ж таки вдалося договоритися.

- Як працюється на зборі?

- Відмінно. В колективі доброзичлива атмосфера. Для мене взагалі це дуже позитивний момент – приїхати в Южне, де виступала шість років, та пограти разом з дівчатками, з якими грала в одному клубі.

- Якій настрій перед стартом змагань?

- Бойовий. Тим більше, що є шанси. Гадаю, що якщо не з першого, то з другого місця вдасться потрапити у фінальну частину чемпіонату Європи. Всі волейболістки дуже хочуть зіграти на Євро, адже останнього разу це було дуже давно - навіть не пам’ятаю коли (сміється). Тим більше, що у нас зараз і умови для підготовки краще – є всі умови для тренувань, відновлення, команда забезпечена екіпіровкою.

- Збірна Італії зараз оновлена команда у порівнянні з Олімпійськими іграми. Чи можна обігравати цього суперника?

- Непереможних команд, як відомо, немає. Тому це реально. Це ж волейбол, тим більше жіночий, а він, як відомо, непередбачуваний.

- Які в цілому очікування від турніру в Южному, де ви провели достатньо багато часу, виступаючи за «Хімік»?

- Для мене це дуже хвилююче - виступати перед вболівальниками,  які стали рідними за той період, що я провела в «Хіміку». Сподіваюсь, звісно, на їх підтримку, адже матчі дуже відповідальні. 

Olena Novgorodchenko

Надія КОДОЛА, капітан збірної України:

- В збірну України завжди приїжджаю з позитивними емоціями. Поки вистачає здоров’я, завжди приїжджатиму. Тим більше зараз, коли половина гравців збірної – це «Хімік». Це в радість – зустрітися та пограти разом. Дуже приємно.  Тож стараємося, викладаємося на тренуваннях на всі 100%.

- Які акценти робить в підготовці головний тренер збірної Гарій Єгіазаров?

- Головний акцент – створення єдиного колективу, адже це важливий фактор для досягнення мети. Ще один момент: не зациклюватися над помилками, бути психологічно стійкими, щоб могли вийти з будь-якої ситуації.

- В минулому сезоні, під час виступу в «Каннах», ви грали в діагоналі та не були задіяні на прийомі, наскільки це впливає на дії в цьому елементі зараз?

- Були деякі побоювання в цьому відношенні, але, коли розпочалася робота, ніяких проблем не виникло. Звісно, помилки є завжди, але я намагаюся звести їх до мінімуму. Своєю грою за збірну хочу показати, що в «Каннах» в новому сезоні можу грати в повному об’ємі – крім атаки, бути задіяною і на прийомі також, і тим самим допомогти команді.

- Як оцінюєте нашу відбіркову групу, а також шанси на прохід далі?

- Шанси у нас дуже великі. Головне, щоб ми ними скористалися, щоб на всі три гри вийшли в бойовій готовності. Бажано, що все обійшлося без травм. Гадаю, що, граючи вдома, ми можемо виграти всі три матчі. Так, збірна Італії доволі сильна, а команди Австрії та Латвії слабше, але з кожної гри вичавлювати максимум - при своїх вболівальниках ми не можемо грати інакше.

- Для тебе грати в Южному це щось особливе?

- Так. У нас і склад такий же – особливий, адже, як говорила, в збірній багато дівчат, які чи грали за «Хімік», чи грають.  Гадаю, що южненські вболівальники будуть раді бачити нас. І ми, само собою, будемо раді побачити старих знайомих. Сподіваюсь і грою своєю порадуємо, і результатом. Повторююся, націлюємося на виграш всіх трьох матчів. Хочеться показати, що ми не тільки не втратили своїх кращих якостей, але й додали в класі. Тобто буде ще й така мотивація. Але найголовніша мотивація – пройти далі. Пора вже щось міняти.

Дуже хочеться виступити у фінальній частині чемпіонату Європи, і не просто виступити, як було п’ять років тому, а набагато успішніше.

- Зараз всі говорять про успішний виступ юніорської збірної – і не дарма – заслужили. Срібні медалі юніорів є стимулом для гравців національної збірної?

- Так. Хлопці – молодці. Ми слідкували зі їх іграми. Наша команда показала характер та зуміла взяти верх над італійцями.  Те,  що вони зробили в цьому матчі, це просто фантастика. Ми зі свого боку теж старатимемося піднімати український волейбол.

Nadia Kodola

За матерiалами прес-служби ФВУ