Головний тренер збірної України Віталій СТАДНІКОВ відповів на кiлька питаннь напередодні першого туру відбору на Євро-2017.

ПІДГОТОВКА

- Віталію Вікторовичу, в якому стані прибули на збір у Львів волейболісти збірної України?

- Не в дуже хорошому стані, адже з м’ячами на той час мало хто працював. Крім двох волейболістів – Яна Єрещенка та Дмитра Терьоменка, які у складі «Білогор’я» вже приймали участь у турнірі. Але це не завадило в підготовці – на «Кубку Лева» ми провели три матчі на доволі непоганому рівні, виграли сам турнір.

- Наскільки корисними були ігри «Кубка Лева»?

- Вони були дуже корисними, адже нам треба було проглядати гравців-кандидатів та проводити відсів, щоб визначити дванадцять кращих. Після турніру ми ще зіграли два матчі з «Баркомом» - двічі перемогли з рахунком 3:1. Хотілось би, звісно, ще зіграти кілька матчів. Але…

- Як будували гру команди на «Кубку Лева»?

- Ми спробували будувати гру, виходячи з того підбору гравців, який у нас був. Головне було – проглянути всіх кандидатів. Більш-менш це вдалося зробити.

- Хто порадував упродовж проведених матчів, крім, можливо, Єрещенка та Терьоменка, який приїхали на збір краще готовими?

- Непогано відіграв «Кубок Лева» Владислав Богатирьов. В хорошій формі знаходиться Костянтин Жилінський. Решта – десь на своєму середньому рівні.

- Наскільки показовим був матч з «Ресовією» - однією з найсильніших польських команду, яку за рівнем напевно можна порівняти зі збірними-конкурентами у відбірковій групі?

- Так, дійсно «Ресовія» приїхала у Львів доволі добротним складом – не вистачало тільки канадського діагонального Гевіна Шмітта. А так на майданчику були всі основні гравці поляків – Шопс, Івовіч, Тіхачек, Мажонек, Новаковскі. Тож це великий плюс для нас, що ми зіграли матч з командою такого рівня. До того ж перемогли. Гра вийшла видовищною та доволі напруженою. Це був безцінний досвід для нашої команди.

- Ця гра напевно показала якійсь рівень готовності збірної?

- Не тільки по цій грі, але й по іншим матчам «Кубка Лева». Ми вже побачили якійсь малюнок гри та визначився великою мірою основний склад.

- Яку гру намагалися поставити команді?

- За цей короткий відрізок складно привіти якусь гру, ми виходитимемо з того, що є. А вже під час матчів корегуватимемо дії команди. Націлюємося грати швидко, адже у нас центральні хорошого рівня. 

СУПЕРНИКИ

- Чи є інформація про суперників?

- Сьогодні (напередодні від’їзду в Грецію) приїжджає наш статистик Сергій Ємельяненко, відомий по роботі в «Локомотиві», і підвезе ще інформацію, ще більш детальну. Суперників розбиратимемо вже безпосередньо в Греції. По першому супернику – збірній Молдові – інформація вже є. А інших суперників ми вже побачимо наживо, і аналізуватимемо їх вже по свіжому.

- Молдавія теж серйозний суперник?

- Молдавію не слід недооцінювати, адже вони непогано відіграли відбір. Доволі міцний горішок. У складі команди волейболісти, які грають в хороших європейських клубах. Дмітрій Бахов, наприклад, грає у французькому «Парі Воллєй». Крім нього, також є люди з досвідом.

- Чи можете привести умовний рейтинг команд групи, де виступає збірна Україна?

- Достатньо сильний суперник – збірна Бельгії. Ця команда брала участь у Світовій лізі – зіграла 2:3 з Польщею та США, перемогла французів з таким же рахунком. Колектив явно на ходу. Напевно, це фаворит №1 в нашій групі.

Не скидаємо з рахунків команду Греції зі своїм лідером Джуричем, яка до того ж грає на своєму майданчику.

- Те, що розпочинаємо з Молдавією, напевно непогано для нас?

- Так. Таким чином, у нас є можливість втягнутися. Тож календар для збірної України доволі непоганий.

- Чи задоволені готовністю команди?

- Остання контрольна гра з «Баркомом» дала якійсь малюнок гри і, думаю, що команда готова. Але вже тільки ігри покажуть, наскільки вона готова.

- Які цілі стоять перед збірною у відборі?

- Потрапляння в фінальну частину чемпіонату Європи 2017 року. Бажано це зробити, посівши перше місце в групі.

Ukraine team

За матерiалами прес-служби ФВУ