Головний тренер збірної України Гарій ЄГІАЗАРОВ прокоментував минулі матчі 2-го та раунду та найближчі ігри 3-го раунду відбіркового турніру чемпіонату Європи-2017.

- Гарію Шамоєвичу, напевно, говорячи про тур, який відбувся в Італії, є сенс говорити тільки про матч з господарками, який все і вирішував…

- Так. Матчі зі збірними Латвії та Австрії ми провели достатньо впевнено, без тіні сумніву. Ми повинні були обігравати ці команди на класі, не опускатися до їх рівня, це ми і зробили.

- Щось перевіряли в цих матчах з прицілом під гру з Італією?

- З такими суперниками щось перевіряти дуже важко. Щоб перевіряти, повинен бути достойний супротив.

ІТАЛІЯ

- За щось чого планували боротися з грізним суперником в особі Італії?

- Два аспекти, на яких я загострював увагу гравці, це витримати прийом, адже суперник дуже добре виконує подачу за тактикою, та, природно, додати в атаці. Це два основних компоненти, в яких ми повинні були додати, якщо ми хотіли обіграти італійок.  На жаль, не все це вийшло повною мірою.

- Перша партія вийшла провальною. Могли очікувати, що саме в цій розстановці, на подачі Кірікелли, все складеться так невдало для збірної України?

- Очікувати-не очікували, але в принципі тут на діях команди позначилася атмосфера матчу. Знов таки повертаюся до наболілої теми, про яку вже не раз говорив, і ще раз наголошую на цьому: нам потрібні міжнародні ігри. Причому не такі, не ображаючи суперників, як з Латвією та з Австрією, а з рівними нам за класом. Треба грати в таких переповнених залах, де з публікою працюють, де публіку готовлять. Знаєте, коли заходить в зал збірна Італії, і зал просто вибухає, це впливає на людей, які бачать це в перший раз. Про це не розкажеш, це треба відчувати, і не один раз, щоб витримувати такі речі.

- Начебто гравці досвідчені зібрані в збірній?

- Досвідчені в чому? Ми говоримо про вік гравця, чи про кількість зіграних матчів на такому рівні? Це визначальний фактор в рівній грі. Гра в Італії показала: ми не витримуємо повною мірою накал матчу. Я маю на увазі супротив збоку суперника, неймовірна підтримка публіки та атмосфера навколо гри. Щоб це все витримувати, треба в таку ситуацію окунатися якомога частіше. Якщо це відбувається від випадку до випадку, це не дає користі. Якщо це відбуватиметься раз на рік, це все буде забуватися. Ії важко відкласти в пам’яті. Ось в чому проблема.

А так, на мій погляд, були упродовж матчу були і дуже позитивні моменти. У другій партії гра пішла в зворотну сторону, і вже ми диктували хід гри. Щоправда, трохи змазали кінцівку – дали супернику можливість супернику прийти до тями. Але визначальною в матчі була третя партія. Ми непогано ії розпочали, але потім відбувся провал, коли ми дали супернику піти у відрив. Стали наздоганяти, але для матчів з командами такого рівня ця фора була дуже великою.  

В цілому, повторюся позитивні моменти вимальовуються. Гравцям треба пройти через такі матчі, щоб зростати. Ще раз підкреслю: таких ігор повинно бути якомога більше, якщо ми хочемо дійсно хочемо, щоб команда зростала.

Ukraine vs Italy

- Якщо розібрати визначальну партію – третю, в чому збірна України поступилися?

- Прийом. Дуже сильно відподавалися італійки, а ми при цьому допустили чимало помилок. Від цього і атака наша, зі збитого прийому, була спрощеною. А грати таким чином проти команди з хорошою організацією блоку та захисту дуже важко.

- Тобто нападникам не вдалося виправити той прийом, який був?

- Так. На жаль, у нас немає нападника, який може виправляти, і достатньо результативно, збиті м’ячі. Тож напад та прийом, про що наголошував до початку, позначилося на грі.

- Ось, дивлюся на статистику саме третьої партії. Начебто і помилок небагато, і заблокованих м’ячів…

- Це говорить про якісні захисні дії. До того ж ми кілька важливих догравальних м’яча не добили.

- В четвертій партії команда вже була емоційно подавлена?

- Ми трохи зникли, а суперник у свою чергу розігрався. Плюс зал почав все сильніше підтримувати. Тут багато факторів. Кожний потроху і позначився на результаті. В цілому радує – і до цього я закликав гравців  - що команда боролася до кінця. З будь-якої ситуації треба витягувати уроки, і уроки повинні бути позитивними. Треба боротися, треба битися за кожний м’яч.

Ці два матчі показові, вони повинні дати поштовх до зростання гравців та команди в цілому. Приходиться констатувати, що цього замало. Втім, на даному етапі ми провели шість ігор перед третім раундом і, сподіваюсь, це дасть позитивний ефект.

- Дуже добре, що матчі третього раунду граються, що називається, не відходячи від каси, чи не так?

- Так. Це дуже добре. Ми зараз на ходу, і як би там не було ми провели шість ігор, і це були офіційні ігри, що набагато краще, ніж товариські. В кожному матчі ставилися певні задачі. Наприклад, в матчах з Латвією та Австрією стояла задача дати супернику набрати якомога менше очок в окремих партіях, адже навіть перемога над італійками з рахунком 3:2 могла нам дозволити посісти перше місце в групі. Тож невеличка перерва між іграми другого та третього раунду – це великий плюс для нас.

Команда знаходиться в нормальному ступені готовності, тож готова до рішенню основної задачі. Якщо нам не завадять якісь форс-мажорні обставини, то все буде добре. Наприклад, сьогодні піднялася температура у Анастасії Чернухи – після перебування в аеропортах в Римі та Стамбулі, де натовп людей зі всього світу, простудитися недивно. А фізично ми виглядаємо непогано.

ІСПАНІЯ

- Останній суперник на шляху, як говорять, «зірок» з неба не хапав – збірна Іспанії. Що можете сказати про неї?

- Так, ми вже маємо певну інформацію про суперника, причому свіжа – з туру, який проходив паралельно з нашим в Бельгії. Команда непогана, пробує грати дуже швидко, якщо є доводка, достатньо зіграна. Не можу сказати, що це слабка команда.

- За набраними очками у складі суперника виділяється Джесіка Ріверо (№4), яка набрала 106 очок за шість матчів. Це основна ударна сила іспанок?

- Те, що я бачив у грі з бельгійською збірною, по діагоналі з нею діяла Хелія Гонсалес, яка така ж мала серйозне завантаження. Явно випадає в цьому відношенні тільки один з п’яти нападників. Є ще Марія Сегура, яка і з країв грає, і з задньої лінії, хоча є центральною блокуючою. В цілому збалансована команда, з хорошою загальною грою. Такі перші враження, але, звісно, ще розбиратимемо більш детально.

Team Spain

ПЛАН ПІДГОТОВКИ

- Який план підготовки безпосередньо до матчу?

- У нас не так вже і багато робочих днів. Сьогодні (у вівторок. – прес-служба) у нас було вечірнє тренування. Ми працювали в тренажерному залі та трохи з м’ячами. В середу два тренування. Зранку, зазвичай, робота над захисними діями, прийом-подача, ввечері – робота над атакою, блоком, командними взаємодіями. В четвер у нас одне тренування зранку, де детально попрацюємо над нашим суперником, а в п’ятницю вже опробування.