Збірна України програла збірній Іспанії в першому матчі 3-го раунду відбіркового турніру чемпіонату Європи-2017. Українки відіграли два матчболи в третій партії, перемогли в четвертій, але поступилися на тай-брейку. Матч-відповідь – 7 жовтня в Гвадалахарі.

Україна – Іспанія – 2:3 (22:25, 23:25, 29:27, 25:23, 12:15)

УКРАЇНА: Кодола (к) 15 (13 – атака, 2 – блок, 0 – подача), Кириченко 5 (4,1,0), Новгородченко, Трушкіна  10 (6,4,0), Юрченко 3 (1,1,1), Дорсман 7 (6,1,0); Дельрос (л), Степанюк 21 (15,3,3), Чернуха 10 (7,3,0), Козлова 9 (9,0,0), И.Молодцова 2 (2,0,0).  Тренер – Гарій ЄГІАЗАРОВ.

Іспанія: Гонсалес 18, Корреа Естебан 4, Сегура 19, Ріверо 17, Коллар 15, Корраль Боуза 1; Санчес  (л), Шелегель 1. Тренер – Паскуаль Сорін.

Тривалість матчу: 139 хв. (28+28+35+31+17).

Судді: К.Хепп (Люксембург), А.Матейзер (Румунія).

Набрані очки: 111-115 (63-61 – атака, 15-7 – блок, 4-7 – подача, 29-40 – помилки суперника)

1 жовтня. Южне. ФСК «Олімп». 600 глядачів. 

ФОТО МАТЧУ ТУТ.

ВIДЕО МАТЧУ ТУТ.

СТАТИСТИКА МАТЧУ ТУТ.

Южненські вболівальники створили яскраву волейбольну атмосферу, а команди подарували їм спектакль на майданчику. Щоправда, без хеппі-енду для господарок майданчику.

В першому сеті українські волейболістки довгий час лідирували 2:0, 10:7, 16:14, 19:17, але дозволили суперницям себе наздогнати. 22:22. Джессіка Ріверо вивела свою команду вперед, а Мілагрос Коллар завершила партіями двома ейсами.

У другій партії в основному були попереду іспанки, і саме вони першими впритул наблизилися до перемоги в сеті – 23:21. Але  українки передавили іспанський захист в наступному розіграші, а потом діями на блоці заставили помилитися Хелію Гонсалес. Втім, кінцівка знов за суперником. У вирішальний момент капітан червоно-жовтих зіграла чітко в атаці – 25:23. 2:0 – Іспанія вже набрала одне очко в двоматчевому протистоянні.

Вже при рахунку 2:2 в третій партії Гарій Єгіазаров після чергової помилки замінив Ганну Лісєєнкову. Вийшла Анна Степанюк і стала однією з героїнь цього матчу, ставши кращою снайперкою – 21 очко. Втім, виділяти все ж таки нікого не хочеться, адже на результат працює вся команда.

Спочатку Степанюк вивела команду вперед, зробивши серію ейсів. Рахунок змінився від 4:6 на 7:6. Після цього розвернула наднапружена боротьба за кожний м’яч. Наприкінці сету Степанюк заблокувала потужну Коллар. 24:23. Перший сетбол для України. А далі вже матчболи для Іспанії. Україна показала характер та прекрасний захист. І в решті решт Світлана Дорсман пробила між рук блокуючих. 29:27.

Тим не менш, у наступному сеті іспанки, задавалося, впевнено прямували до перемоги з рахунком 3:1. Вони довгий час вели – 12:6, 17:12. Переломили хід гри догравальниці збірної України. Анна Степанюк своєю подачею знов дезорганізувала гру іспанок в атаці, а Тетяна Козлова та Надія Кодола ефективно спрацювали на сітці. Цікаво, що довгий час на подачі Степанюк українки грали без зв’язуючої – замість Олени Новгородченко на передній лінії грала Надія Кодола. І цей тактичний хід Гарія Єгіазарова виправдав себе. Вісім очок поспіль в одній розстановці набрали українські волейболістки. 20:17. Партія за нами – 25:23. 

Втім на тай-брейку волейболістки збірної України відразу ж відпустили суперника – 3:7. Наздогнати вже не зуміли, хоча відчайдушно боролися за кожний м’яч. 15:12 та 3:2 в матчі

Тепер в Іспанії збірну України влаштує тільки перемога. Якщо українки виграють 3:0, чи 3:1 то вони стануть фіналістами Євро-2017, в разі перемоги 3:2, буде назначений «золотий сет», який і визначить учасника чемпіонату Європи.

ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ

Надія КОДОЛА, капітан збірної України:

- Ми зробили багато помилок у вирішальні моменти. Це є основною причиною нашої поразки. Втім, ми все ж таки маємо позитивні моменти в цій грі. Ми взяли одне очко, крім того, успішно зіграли дівчата, які вийшли з «лавки» - вони молодці. Боротьба продовжується, і ми націлюємося на перемогу в повторному матчі.

Гарій ЄГІАЗАРОВ, головний тренер збірної України:

- Ми зробили багато помилок в перших двох сетах, особливо на прийомі і атаці. Ми могли виграти перший сет, але ми не добили брейкові м’ячи. Гравці, які вийшли на заміну, додали ефективності в атаці, що позитивно вплинуло на нашу гру. На мій погляд, кінцевий результат цього протистояння залишається відкритим.

В Южному для нас були створені досить комфортні умови для підготовки до ігор, які ми тут проводили і тут в Южному, і за кордоном. Ми продовжимо тут готуватися і до другої гри зі збірною Іспанії. Я хотів б висловити подяку жителям Южного, а особливо хочу подякувати керівництву Одеського припортового заводу за умови, що були створені для збірної України. Думаю, що команда повинна це оцінити і дати позитивний результат.

Хелія ГОНСАЛЕС, капітан збірної Іспанії:

- Це був важкий матч, і ми, звичайно, задоволені перемогою. Наші шанси на вихід у фінал рівні - 50-50.

Паскуаль СОРІН, головний тренер збірної Іспанії:

- Я вважаю, що це був видовищний та цікавий матч для вболівальників. Ми показали хорошу гру і сподіваюся, що ми гратимемо так само добре і в повторному матчі. Ми дуже задоволені умовами, які біли тут в Южному – і готель «Еллада», і ФСК «Олімп» - на рівні.