Одна з героїнь матчів проти збірної Іспанії Анна Степанюк поділилася своїми враженнями від матчів раунду плей-оф, розказала, як ставиться до замін і про те, де проведе наступний сезон.

- Настільки важкою виявилася ця здобута путівка у фінал чемпіонату Європи?

- Путівки у фінали ніколи легко не дістаються, ці матчі завжди емоційні і ніхто їх просто так не віддає. Було важко, звичайно хотілося на чемпіонат Європи потрапити без цього раунду плей-офф. Італію ми перед цим не здолали, але дуже задоволені, що пройшли Іспанію!

- Усе ж ми, однозначно, були сильнішими за іспанок. Чому ж тоді матчі виявилися такими напруженими?

- Так, я згодна, що ми сильніші. У нас хороша атака, захист, подачу ми теж ускладнювали, на блоці переважали. Іспанки дуже добре відіграли в захисті. Іноді мені здавалося, що вони руками і ногами діставали ті м'ячі. Уже думаєш все, добив м'яча до підлоги! А ні, вони його піднімають у захисті і піднімають. Дома ми поступилися - 2:3. Знаєте, кажуть, якщо дуже хочеться, то обов'язково отримаєш. Ми дуже хотіли у Южному перемогти, словами не передати. Але бачите як у підсумку закінчився той матч!? Можливо, перегоріли. Інколи таке трапляється. Добре, що в Іспанії усе склалося по іншому.

- У Гвадалахарі тренер випустив тебе у старті , але потім замінив. Травма, не дай боже? Як віднеслась до такого рішення тренера?

-  Після вдалої для мене гри вдома, тренер довірив в Іспанії місце у старті. Для мене це було надзвичайно приємно, але також дуже відповідально. Коли ти виходиш у старті такого поєдинку, наставник сподівається, що ти його не підведеш. У такому матчі кожна помилка перетворюється на фатальну. Я вдячна Гарію Шамоєвичу за те, що він повірив у мене у домашньому матчі в Южному і довірив місце у стартовому складі в Гвадалахарі. Травм немає, Слава Богу! А на заміни я реагую абсолютно нормально. Для мене важливий командний результат. Як на мене, той час, що я провела в Іспанії, провела його з користю - 14 очок не надто поганий результат! А для мене дуже важливо, скільки ти користі приніс команді, якщо навіть відіграв якихось п'ять хвилин.

- Ви потрапили у фінал чемпіонату Європи - це пів-справи. Чим збираєтеся дивувати суперниць?

- Для мене потрапити на фінал чемпіонату Європи це не пів-справи. Це величезна перемога вітчизняного волейболу. Але у фінальному турнірі будемо намагатися приємно дивувати. Чим? Давайте дочекаємося. Тепер важливо добре підготуватися.

- Ти провела сезон у Азербайджані, добре вивчила цю країну. Для тебе було додатковою мотивацією, що фінал чемпіонату Європи буде приймати Азербайджан?

- Мені дуже подобається Азербайджан, там надзвичайно красиво. Те, що матчі проходитимуть у цій країні мене це абсолютно ніяк додатково не стимулювало. Якби фінал проходив у будь-якому іншому місці, ми так само хотіли б пройти кваліфікацію. В Азербайджані я провела хороший час, там у мене багато друзів. У будь-який момент можу туди полетіти, мене завжди там чекають. Але цього сезону я вирішила рухатися далі, підписала контракт із «Самсуном», так що проведу наступний сезон у Туреччині.