Головний тренер збірної України Гарій ЄГІАЗАРОВА відповів на питання журналістів за підсумками матчу з «Хіміком», який відбувся у середу в Южному, де збірна готується до Євро-2017.

ІГРИ В ЮЖНОМУ

- Гарію Шамоєвичу, збірна України провела в Южному серію спарингів («Алтай-2», Казахстан - 4:1, 5:0, «Хімік» - 4:1. – прес-служба). Яку інформацію для роздумів отримали? Чи задоволені діями підопічних?

- Говорити про повне благополуччя не приходиться, і це – нормальне явище, тому що ми знаходимося під навантаженням. І відповідно граємо під навантаженням. Сьогодні (6 вересня. прес-служба) у нас взагалі четвертий робочий день поспіль. Тому десь не вистачає свіжості, не вистачає швидкості. Є шорсткості, над якими ми працюватимемо в час, що залишився. Залишає бажати кращого взаємодія, у цьому відношення є над чим слід працювати.

- На якій стадії підготовці зараз знаходиться? Що більш за все хвилює? Можливо, вже суперників вивчаєте?

- Вивчати суперників ми розпочнемо трохи пізніше, зараз більше працюємо над своїми діями. Особливо мене непокоїть атака. Не вистачає агресивності. З тими суперниками, з якими ми гратимемо на чемпіонаті Європи, без агресивної атаки нема що робити. Над цим працюватимемо в найближчі дні.

З ПРИЦІЛОМ НА ЄВРО

- Чи можна говорити, що ви вже визначилися із заявкою збірної України на Євро-2017?

- Я би так не сказав. Можна сказати, що вже вимальовується приблизний склад, але остаточно все вирішуватиметься безпосередньо перед від’їздом, за день-два до цього моменту.

- Коли вже можна буде оцінити готовність збірної до Євро?

- Гадаю, що в іграх зі збірної Туреччини – вони будуть вже показовими. Тому що в перших двох іграх в Южному суперник був достатньо слабкий, і картина була не настільки об’єктивної, як хотілось би. А ось ігри зі збірної Туреччини, які відбудуться незадовго до старту чемпіонату Європи (17-18 вересня), дадуть вже об’єктивну оцінку нашого стану.

- Які задачі ставитимуться перед збірною України на Євро?

- Природно, це вихід з групи. Для початку. І це непроста задача, адже всі три збірні вище за рейтингом: Росія з Туреччиною знаходяться в числі лідерів європейського волейболу, а збірна Болгарії має у складі достатньою кількістю волейболісток високого класу, які грають у провідних клубах Європи. Суперники достатньо серйозні, тому вихід із групи був би об’єктивом для першого етапу.

- Який психологічний настрій в збірній? Чи стали, наприклад, сильніше після перемоги в Євролізі?

- Євроліга, перед усім, дала колосальний досвід. Провести десять ігор за короткий проміжок часу – це те, чого у нас не було напевно років десять. Ми такої кількості матчів навіть за сезон давно не набирали. Так, можливо, не всі ігри вийшли напруженими, але для награвання взаємодій потрібні і слабкі суперники. Досвід, підкреслю, колосальний. Побільше би таких турнірів в майбутньому. Особливо нашим молодим гравцям. Якщо ми бажаємо вирощувати гравців, конкурентоспроможних, принаймні в Європі, ми повинні брати участь в такого роду турнірах.