Зв’язуюча збірної України Олександра ПЕРЕТЯТЬКО в інтерв’ю проаналізувала фаворитів нашої групи на Євро - збірні Туреччини та Росії.

Перша бесіда з однією з найдосвідченіших  волейболісток збірної України на Євро-2017 відбулася в останній вихідний команди перед від’їздом збірної з Южного, де упродовж двох тижнів з гаком відбувався тренувальний збір. Друга – вже після двох спарингів в Стамбулі зі збірною-господаркою, після якої ми вже більш детально поспілкувалися про наших суперників – головних фаворитів групі С, адже Олександра має досвід виступів і в Туреччині, і в Росії, де грала два останні сезони. 

ЮЖНЕ

- Олександро, ви приєдналися до збірної лише 7 вересня, до цього готувалися в своєму клубі – «Єнісеї». Розкажіть, з яким багажем підготовки приїхали в збірну?

- Підготовку в своєму клубі «Єнісеї» розпочала ще 15 липня. Спочатку працювали вдома, в Красноярську, потім був тритижневий збір на базі в горах, а саме в Саяногорську. Більшою мірою він був  присвячений загально-фізичній підготовці – тут ми працювали під керуванням фітнес-тренера, який контролював процес та дозував навантаження. Працювали і з м’ячами.

Що стосується мене особисто, планую, що на чемпіонаті Європи бути в гарній формі. Власне, так і побудований тренувальний процес, щоб підвестися до фінальної частини Євро в оптимальній готовності – і фізично, і шо стосується ігрових взаємодій. Зараз більше працюємо над швидкістю, ніж над силою.

- Чи необхідний час для адаптації в збірній?

- Так, звісно. В «Єнісеї» ми тренувалися усіченим складом -  чимало гравців задіяні в збірних, в збірній – повноцінний склад, можна грати в повному обсязі відточувати взаємодії. Тож тут інтенсивність дещо інша. Само собою, треба згадувати, кому і як пасувати в тій, чи іншій ігровій ситуації. Для цього потрібний деякий час.

- Але всі гравці знайомі – ті ж нападники, що були в команді під час світового відбору…

- Так, але, в будь-якому разі, потрібен час, щоб згадати особливості передачі тому, чи іншому нападнику, кому як зручно атакувати. З кожним тренуванням все краще і краще – за відчуттям м’яча, за відчуттям гри. Спаринги з Туреччиною дуже серйозно допоможуть в налагодженні зв’язків. Зіграємо – і в бій!

- Вже розбираєте суперників?

- Так. У нас проходять відеоперегляди, де ми вивчаємо та розбираємо команди, з якими нам належить зіграти. Безпосередньо установки будуть вже перед матчами, а поки отримуємо основну інформацію.

- Чого очікуєте від чемпіонату Європи – огляду кращих команд континенту?

- Звичайно ж, я мріяла зіграти на чемпіонаті Європи. Мені дуже цікаво проявити себе на Євро, хочеться, щоб і команда виступила достойно. Група у нас дуже сильна – напевно найсильніша на чемпіонаті. Для початку треба вийти з неї. Зробити це буде доволі важко, але шанси у нас є. 

ТУРЕЧЧИНА

- Матчі зі збірною Туреччини вийшли різні за характером (0:5, 2:3. – прес-служба). Як вважаєте, чому?

- Ну, по-перше, ми грали з четвертою командою минулого Євро, яка укомплектована волейболістками, котрі грають в топових європейських командах - «Вакіфбанк», «Фенербахче» і не тільки в них. Ми давно не грали з командою такою високого рівня, тому в першому матчі, на відміну від другого, відчувалася скутість, від цього йшли помилки. У другому матчі стали себе почувати вільніше, від цього і результат більш позитивний.

- Ваша думка про збірну Туреччини. Чи може вона додати до нашої очної зустрічі, на ваш погляд?

- Товариські матчі це одна справа, а матч за вихід з групи - інша, тому і напруження, і настрій буде, я думаю, іншим. І Туреччина повинна додати у своїй грі, і ми також. Сама гра покаже, хто як готовий.

- Головна загроза - Озсой? Або можливі варіанти?

- Не тільки Озсой, ще Гьозде (№2), топ-гравець «Вакіфбанку», капітан збірної Ердем з «Фенербахче». На двох догравальниках будується швидка гра туркень, з підключенням перших темпів. Плюс є гарні діагоналі, будь-яка може хороший рівень показати.

РОСІЯ

- Перший суперник на Євро - збірна Росії. Багато з гравців знайомі вам по чемпіонату. Хто з них справив яскраве враження в минулому сезоні (може, одноклубниця Марія Фролова), хто може завдати проблем? Або Росія це тільки Гончарова з Кошелевою?

- Природно, Гончарова це гравець, через якого все будується і, якщо потрібно набрати очко, вона його принесе. Тож всі пожежні м'ячі адресуватимуться їй. Кошелева так само – гравець світового рівня. Що стосується Маші Фролової, то вона відіграла весь турнір за Великого чемпіонського Кубку за участю найсильнішіх збірних світу, який проходив нещодавно в Японії, і тримала прийом дуже добре, втім, як і в сезоні за наш клуб. Плюс у неї гарна загальна гра. В цілому, збірна Росії - добре збалансована команда, яка не дарма перемагала на двох останніх чемпіонатах Європи.

- Чи можна боротися з цією командою? Головні фактори успіху, на ваш погляд.

- Шалений настрій з нашого боку, хороша сильна подача, без неї складно буде боротися з першими темпами зростом 196 см. І удача!

- Наталія Гончарова в інтерв'ю сайту «Чемпіонат.com», кажучи про суперників, сказала буквально наступне (цитата): «Думаю, найбільший опір нам дадуть команди з Болгарії та Туреччини - це дуже організовані, сильні збірні. Потрібно дуже серйозно підготуватися до цих ігор. А що стосується України, то, сподіваюся, в матчі з нею у нас не буде серйозних проблем». Як прокоментуєте цей вислів?

- З Росією ми давно не перетиналися на майданчику, тому, щоб спростувати ці слова, з нашого боку потрібно показати рівень своєї гри на 102% і здивувати суперника хорошою грою.

ЄВРОЦІЛІ

- Як гадаєте, на що здатна збірна України на Євро? Склад тут майже такий, що і на світовому відборі, де Україна трохи не «зачепила» ще одного фіналіста Євро – збірну Голландії

- На відбіркові матчі волейболістки приїхали в різній мірі готовності, зараз - всі гравці знаходяться приблизно в однаковій формі, плюс вже місяць знаходяться в режимі зборів, тож, як вже говорила, на чемпіонаті Європи будуть у відповідній готовності. Потенціал чималий, тож ми можемо достойно виступити.

- До старту три дні. Як настрій? Що переважає? Позитив, або хвилювання вже б'є ключем?

- Настрій, природно, тільки позитивний, все-таки це фінальна частина чемпіонату Європи, і ми повноправні учасники змагань. Хвилювання поки ніякого немає, планово готуємося до першого суперника.

ТРАНСЛЯЦІЇ МАТЧІВ ЧЕМПІОНАТУ ЄВРОПИ-2017