Президент ФВУ Михайло Мельник поділився своїми очікуваннями стосовно участі жіночої збірної України у фінальній частині ЧЄ-2017.

Востаннє жіноча збірна України у фінальній стадії континентальної першості грала у 2011 році. Незважаючи на те, що у нашій групи у суперниках головний претендент на чемпіонський титул - команда Росії, один з фаворитів турніру - збірна Туреччини, і учасник наступного чемпіонату світу - команда Болгарії, Михайло Григорович чекає прийдешніх матчів з оптимізмом. 

- У Баку ми націлюємося на високі результати, хоча усі ми є реалістами. У нас дуже непрості суперники, але знаєте жіночий волейбол тим і цікавий, що усе може змінитися буквально в один день. Он подивіться на результати останніх спарингів нашої команди зі збірною Туреччини. Туркені на сьогодні одні із лідерів світового волейболу, нещодавно виграли жіночий чемпіонат U-23, в інших вікових категоріях або з медалями, або дуже близько до нагород, національна команда у європейському рейтингу п'ята, а ми з ними грємо спочатку 0:5, а потім даємо бій - 2:3. Звісно, то спаринги, але подібні зустрічі дають можливість багато чого проаналізувати. Для деяких гравців нашої збірної це, напевне, буде останній чемпіонат у кар'єрі. Томуі вони спробують себе проявити якнайкраще, та й в інших зараз величезний апетит до перемог. До перемог збірна України звикла під час виступів у Євролізі-2017, тепер прийшов час показати себе і у фінальній частині чемпіонату Європи.

- У Баку збірна України зіграє без свого лідера Олесі Рихлюк...

- Так і це величезна для нас втрата. Олеся не поїхала у Баку через незаліковану травму плеча. У нас була з нею розмова і вона сказала, що допомагати збірній готова, але не зараз. На цій позиції радують останні здобутки Анастасії Чернухи. Уже під час виступів на Універсіаді в Тайбеї було видно, що вона відчутно додала у класі. Зараз Чернуха знаходиться у відмінній формі і якщо вона покаже свою гру, то, звичайно не на 100%, але Олесю Рихлюк зможе достойно зімінити. У нас є багато інших хороших гравців. Якщо не піде гра у наших номінальних діагональних, на цій позиції може без проблем відіграти Ірина Трушкіна. У нас хороші гравці першого темпу, надійні ліберо, класні зв'язуючі, прекрасні догравальниці, тож нам  є ким перемагати у фінальній частині. Вірю, що з групи ми вийдемо - це для команди завдання мінімум.  

- Чи не занадто амбітні завдання у такому квартеті?

- А ми на менше і не націлюємося. Звісно, вихід у фінальну частину чемпіонату Європи - це велике досягнення. Проте уже неодноразово наголошував, ми повинні постійно грати у фіналах, а не говорити про участь у них, як про подарунок долі. Мене уже питали про формат наступного відбору чемпіонату Європи-2019, але я сказав "не спішіть".  Ми можему уже у Баку попасти у фінал наступного чемпіонату Європи. Для цього нам потрібно потрапити у цьому фінальному турнірі у вісімку кращих. Достатньо буде уже першого місця у групі, або можемо поборотися за цю путівку у раунді плей-оф. Вийти із групи буде не просто, але усі гравці налаштовані боротися за раунд плей-оф. Контрольні ігри в Туреччині у цьому плані були для нас дуже корисними. Уже навіть те, що збірна Туреччини нас запросила до себе на спаринги, багато про що говорить. Раніше команди такого рівня з нами просто не хотіли грати, а зараз з нами у Європі уже рахуються. У нас був вибір з ким спарингуватися. Запрошували нас у Румунію та Угорщину, але тренерський штаб вирішив, що більше користі буде від поєдинків саме з командою Туреччини.

- Не занадто рано розкрили карти перед нашими суперниками по "групі смерті"?

- Ми спілкувалися на цю тему із Гарієм Єгіазаровим. Він вважає, що з командою Туреччини у нас буде остання гра на груповому етапі. І ми їх вивчимо, і вони нас, так що ніхто нічого ні від кого не приховає. Доречі, якщо нам не вдасться вийти, у фінал ЧЄ-2019 безспосередньо на нинішній континентальній першості. Я гарантую, що ми обов'язково будемо у лідерах посіву у кваліфікації. У цьому плані нам багато, що дала участь у Євролізі. Ці десять матчів дали досвід гравцям, тренерському штабу, підняли нас у рейтингу. Хотів би подякувати Міністерству Молоді та спорту, яке нас дуже підтримує. У свою чергу наші збірні віддячують своїми результатами. Так що волейбол у нас є і буде! І тут у Баку можу підсумувати, хоч у нас і "група смерті", вірю в позитивний результат.

ТРАНСЛЯЦІЇ МАТЧІВ ЧЕМПІОНАТУ ЄВРОПИ-2017