Ексклюзив з однією із найсильніших діагональних світу, екс-українкою, яка нині виступає зі збірну Азербайджану - Поліною Рагімовою.

Найрезультативніший гравець збірної Азербайджану на нинішньому чемпіонаті Європи Поліна Рагімова в Україні відома під прізвищем Петрашко. У шістнадцять років вона переїхала до Азербайджану. Тепер славу і перемоги приносить цій збірній. Про медальні завдання, про гру збірної України Поліна розповіла в невеликому інтерв'ю.

- Я думаю, за медалі на цьому турнірі ми реально можемо боротися. Потрібно далі вірити в себе, в команду. По собі скажу, що в матчі з командою Польщі я добре допомагала своїй команді, а у поєдинку проти німкень цього уже не було. Бачу по грі, що я показала того, на що здатна. Але я відчуваю, як мене підтримала команда. Справді, у нас немає такого, що граємо кожен сам за себе. Ми не розбігаємося, ми моноліт, ми справді - команда. Вважаю, це найсильніша сторона нашої збірної. Ми разом і це дуже добре. Сили є і шанси є на медалі. Тільки потрібно не зараз думати про нагороди, а поетапно. Спочатку ми вийшли з групи, далі маємо готуватися на наступного суперника. Потрібно наближатися до нашої мети поетапно.

- Вдалося, хоч краєм ока подивитися за виступами збірної України? 

- Справді, це можна саме так і назвати - краєм ока. У перший день ми розминалися під час того, коли українки грали з росіянками. Щось бачила, точно чула від диктора, як усе відбувалося на майданчику. Можу тільки похвалити українських дівчат, добре вони провели цей турнір. Була дуже вражена, як збірна України тут виступила, особливо була здивована у грі проти Росії! Молодці! Дуже приємно, що рівень збірної України також росте!

- Кажуть дома рідні стіни допомагають. Це один з головних ваших козирів на цьому чемпіонаті Європи?

- Знаєте, не завжди домашні стіни сприяють хорошому виступу. Навпаки, інколи буває ще більше хвилювання у себе удома. Тут на іграх і Президент Азербайджану, і дуже багато близьких людей, перед якими також хочеться показати себе з найкращого боку. Тому досить часто це надмірне хвилювання не дозволяє проявити себе у повній мірі.

- Когось можете виділити на цьому чемпіонаті Європи? Хто лідери у чемпіонській боротьбі? Доречі у букмекерів збірна Азербайджану до числа фаворитів не входила...

- Ну це ми подивимося, хто входив, а хто ні. Як на мене квартет фаворитів - Росія, Сербія, Азербайджан, Італія. Усі збірні пробилися в раунд плей-офф з першого місця. Але тут поняття фаворит воно відносне. Наприклад, група В, матчі якої проходили в Грузії. Там одразу було зрозуміло, що Італія - фаворит квартету. Але подивимося, що вони зіграють тут з іншими командами. Тільки після цього можна буде уже дати чіткіші прогнози.

- Що можете сказати про сьогоднішній рівень азербайджанського волейболу? 

- Як на мене, рівень усього азербайджанского волейболу не надто високий. Раніше у нас було багато сильних клубів. У нас фінансування було на високому рівні і за азербайджанські клуби грало багато сильних іноземних гравців. Тоді чемпіонат був потужним, а зараз зменшилася кількість клубів, тут уже намагаються виховувати місцевих гравців. Подивіться, зараз в збірній Азербайджану з'явилася хороша лава запасних. Значить це величезний плюс, коли з місцевих клубів є гравці для збірної. Для нас цей чемпіонат Європи дуже важливий. Усі чекають від нас вдалого результату, Президент Азербайджану постійно на матчах. Усі розуміють, після вдалого виступу знову з'явиться більше спонсорів і знову підніметься рівень внутрішнього чемпіонату. Ми розуміємо, що це дасть поштовх.

- Раніше фінансування спорту і зокрема волейболу тут було кращим?

- Зараз основні кошти ідуть на будівництво. Місто росте, стає красивішим. Баку розбудовуєть у нас зараз ростуть такі красиві райони, які називаються "Біле місто", "Чорне місто". Багато було вкладено у спорт під час Євроігр-2015, у Формулу-1, етап якої приймаємо уже протягом пяти років, в Ісламські Ігри-2017. Тому багато фінансів пішли на ці проекти. Плюс у нас була девальвація манату. Це відчуваємо не лише ми спортсмени, а й звичайні люди, у яких прибутки або мінімальні, або середні. Тому зараз не лише волейбол менше отримує фінансування, зараз скрізь така ситуація.