Головний тренер жіночої збірної України підсумував виступ команди у фінальній частині чемпіонату Європи-2017!

- Враховуючи те, що у нас не було досвіду виступів на подібних змаганнях дуже давно, і те що ми за останні шість років нарешті відібралися на чемпіонат Європи і потрапили у таку складну групу, я вважаю, що результат достатньо позитивний. Звичайно хотілося вийти в наступний раунд. Нажаль долю цієї путівку довелося вирішувати в останньому матчі групового турніру. А щоб грати такі матчі, потрібен досвід. Збірна Туреччини виявилася більш досвідченною, порівняно з нами і у перших двох партіях, дівчата дещо не були схожими на себе. Вони не показали те, на що вони здатні. Позначилося хвилювання. У третій партії  ми справилися з цим хвилюванням. У четвертому сеті, програючи сім очок, нам вдалося вирівняти ситуацію, вийти вперед. Невеличкі помарки наприкінці партії не дозволили нам зрівняти рахунок. Я думаю, що вирви ми перемогу у четвертій партії, на підйомі можна було б говорити уже про більше у наступній п'ятій партії. 

- Де ми втратили цю путівку у наступний раунд чемпіонату Європи? Хоча може й не втратили, нас то одразу причислили до аутсайдерів...

- Важко сказати. Аутсайдери ми були номінальні, знаєте у спорті все водносно. Ми з першого матчу показали, що багато хто помилився, коли нас віднесли до аутсайдерів. Особливо гра з Росією показала, що ми достатньо пристойно виглядаємо на цьому чемпіонаті Європи. Все ж таки ще раз повторюся, команді дещо не вистачило досвіду. Але позитивного ми взяли дуже багато. Команда боролася і я вдячний  дівчатам  за те, що вони до останнього не опускали руки і билися за кожний мяч. Усі бачили, що шанси були у грі з командою Туреччини, тому це  дуже позитивний момент. В таких матчах і народжується сильна команда. Я вважаю, що у нас цей рік достатньо успішний. Ми пристойно відіграли і в Євролізі. Не були статистами на чемпіонаті Європи. Нам би ще з десяток  матчів такого рівня напередодні старту чемпіонату Європи, думаю, результат був би дещо іншим.

- Матчі з Туреччиною, які ми провели напередодні старту. Наскільки вони нам допомогли, щоб у останній грі виглядати з цією командою на рівних?

- Я говорив про це ще після першої гри, ми дуже давно не грали з такими сильними збірними. Дуже давно. А щоб їх перемагати, з ними треба грати. З такими командами необхідно якомога частіше зустрічатися. Тоді гравці починають відчувати, що це точно така сама команда, такі самі гравці. Вони так само помиляються у складних ситуаціях. Але одними словами ця ігрова впевненність не з'явится. Це потрібно відчути у товариських матчах. Ті поєдинки були дуже корисними. Я спілкувався в Туреччині з Джованні Гуідетті на цю тему і він запитав, скільки матчів ми проводимо за сезон на рівні збірних. Коли я йому озвучив, що тільки в цьому році у нас набралося близько двадцяти матчів, а раніше було набагато менше. Він сказав, так це мінімум, який повинен бути. Тому, вважаю, ми на правильному шляху. Команда повинна виступати у змаганнях такого рівня, як Євроліга або Гран-прі. Що б там не було. Ми маємо туди заявлятися, якщо хочемо, щоб збірна у нас росла, щоб гравці наші підвищували свою майстерність. 

- Багато хто говорив, що у Євролізі суперники були не найсильнішими. Скажіть, як допомогла Євроліга, щоб відчувати себе більш-менш впевненно на таких турнірах, як чемпіонат Європи?

- Звісно рівень команд у Євролізі не такий, як у фіналі чемпіонату Європи, але це завжди краще, ніж взагалі ніде не грати. За попередні сезони ми набирали максимум п'ять матчів. Це дуже мало, щоб відчути у собі впевненність. А у нас були гравці, які не мали досвіду. Та ж Чернуха, та ж Денисова. Це молоді гравці, які за великим рахунком ще ніде не грали на високому рівні. Для них це перші подібні змагання і ви бачите, вони відіграли дуже пристойно. Тому я вважаю, що потрібно грати. І проводити якомога більше матчів.

- Кого б виділили у нашій команді після цього чемпіонату Європи?

- Я б у першу чергу відзначив наших молодих гравців, про яких згадав. Це Чернуха і Денисова. Це гравці які, справді, не мали великого досвіду виступу у складі національної збірної. Вони мене дуже приємно вразили. Чернуха дуже потужно відіграла з командою Росії, Денисова у матчі з Туреччиною була одним із лідерів нашої команди. Я б відзначив і інших гравців. Так не було стабільності, але я повторюсь, це брак досвіду.