Зломивши впертий опір Ісландії, наша команда стала переможцем першого відбіркового турніру змагань.

У Черкасах добіг кінця перший кваліфікаційний раунд до чемпіонату Європи серед дівчат U-19. У своєму заключному матчі збірна України зустрілася з відвертим аутсайдером групи – Ісландією. Тож, здавалося, досягне успіху без особливих труднощів. Але без них, схоже, нашим дівчатам обходитися складно…

УКРАЇНА – ІСЛАНДІЯ – 3:0

(25:23, 25:8, 25:17)

ВІДЕО МАТЧУ

Статистика матчу

Українки у доброму настрої провели передматчеву розминку, розпочали стартовий сет точним «гарматним» пострілом Вікторії Лохманчук і… надалі взялися видавати помилку за помилкою. Причому, такі, яких від них просто ніхто не очікував. Тут була і купа подач у сітку та за межі майданчику, і жахливі технічні огріхи на прийомі, і тактична неузгодженість при організації атак та дій у захисті… Зрештою, за рахунку 5:10 нерви наставника української збірної Богуслава Галицького не витримали, і він узяв перший тайм-аут. Після нього картина почала потроху виправлятися.

На щастя, «гармата» Лохманчук і надалі продовжувала бомбардувати чужу половину майданчику майже без холостих зарядів, а також дуже вчасно активізувалася Христина Франк. Нарешті, саме після її подач наша команда виграла п’ять очок поспіль і вийшла вперед. Однак без нервової кінцівки все одно не обійшлося. Маючи чотирибальний сетбол, українки примудрилися тричі не порозумітися на подачі Маттілдур Ейнарсдоттір – найкращої виконавиці у складі суперниць. Та все ж у кульмінаційний момент черговий залп Лохманчук із четвертої зони виявився для Ісландії роковим.

Ну, а далі наші дівчата наче мішки з картоплею з плечей поскидали. Звідки й взялася у них ота легкість, впевненість, чіткість, точність… Вибивши опоненток з прийому шістьома поспіль потужними подачами, надалі вони вже впевнено нарощували перевагу. Ісландські волейболістки вкрай рідко були спроможними завадити «вбивчим» атакам Вікторії Лохманчук, не відставала уже й Христина Франк. Налагодила надійний прийом ліберо Вікторія Ніколайчук. Ну й, звісно, згадала про свої фірмові «парашутики» через чужі блоки зв’язуюча Анастасія Яремчук. Отже, у другому сеті від оборони Ісландії, образно кажучи, мокрого місця не залишилося.

У третій партії наставник гостей Еміль Гуннарссон узявся відчайдушно «тасувати» склад численними замінами, і періодично вони спрацьовували. Але і в нашій команді знайшлися волейболістки, котрі кваліфіковано підтримали старання лідерів. Зокрема, у потрібні моменти не підвели Ганна Шумейко з Євгенією Хобер, розважливо зіграла Вікторія Даньчак, вдало вийшла на заміну Анастасія Маєвська… І, зрештою, прийшла довгоочікувана загальна перемога!

Таким чином, збірна України вийшла до другого кваліфікаційного раунду чемпіонату Європи, матчі якого відбудуться наприкінці квітня в Росії. Там її суперницями будуть команда господарок турніру, Словенії та Фінляндії. Переможець квартету одразу потрапить до фінальної частини континентальної першості, яка стартує у вересні в Албанії, а другі команди кожної із семи загальних груп і одна третя з найкращими особистими показниками утворять два квартети, які розіграють останні путівки у третьому раунді. Щасливчиками стануть по дві кращі збірні з кожного.

Фото cev.lu