У Софії стартував чемпіонат Європи серед дівчат вікової категорії до 17 років. Як відомо, у групі В виступає збірна України, де її суперниками є Румунія, Італія, Нідерланди, Німеччина та Туреччина. На жаль, українській команді двічі поспіль не вистачило холоднокровності у вирішальний момент поєдинку.

У стартовому поєдинку українки зазнали прикрої поразки від спортсменок Туреччини.

ТУРЕЧЧИНА – УКРАЇНА – 3:1

(25:23, 26:24, 16:25, 27:25) 

Це протистояння вийшло на рідкість непередбачуваним і напруженим. І розпочалося воно з того, що туркені вирвалися вперед – 8:2. Та після першої технічної перерви малюнок гри кардинально змінився. Віктор Перебийніс вніс у гру своїх підопічних необхідні корективи, яки призвели до позитивних наслідків. Наші дівчата спочатку відіграли чотири очки поспіль, а незабаром взагалі вийшли вперед – 14:11.

Проте тепер тайм-аут краще використав наставник наших суперниць Бюлент Гюнеш. Після нього розчохлила свою «гармату» Дамла Токман, точні удари якої призвели до потужного ривку – 9:0!

За такої ситуація психологічно міг зламатися будь-хто. Однак наші волейболістки показали, що вміють тримати удар. А Катерина Ткаченко, Марта Федик та Ангеліна Хміль спрямували на чужу половину майданчику серію власних «привітів». І рахунок став - 23:23! Та треба ж було такому статися, що в двох наступних розіграшах україночки припустилися помилок…

Розізлившись самі на себе, наступний сет вони розпочали дуже потужно, тривалий час виграючи 3-5 м’ячів. Але в самій кінцівці знову раптово втратили ініціативу, дозволивши туркеням «видряпати» партію на «більше-менше».

Хоч як прикро, проте боротьба ще не завершилася. І Віктор Перебийніс зумів довести це до своїх підопічних досить переконливо. Принаймні, у третьому сеті вони, що називається, повністю розібрали турецьку машину на запчастини.

Здавалося б, тепер психологічна перевага має бути на боці української збірної. Тим більш незрозуміло виглядає її провал на початку четвертої партії – 0:8! Проте наші дівчата знову продемонстрували дива стійкості та почали потроху відігравалися. На допомогу головним бомбардирам дуже вчасно прийшли Вероніка Жукова та Валерія Нудьга. І спільними зусиллями їм вдалося зрівняти рахунок! Справа знову дійшла до «більше-менше», причому наші дівчата здобули сетбол. Але… після цього програли три очки поспіль…

Ось так неприємно завершився для української команди цей поєдинок.

turkey-ukraine

Як і в першому матчі, українкам забракло концентрації у кульмінаційний момент протистояння з Німеччиною.

 НІМЕЧЧИНА – УКРАЇНА – 3:1

(25:19, 25:19, 18:25, 25:23) 

Хоч як прикро, але наші дівчата, попри титанічні старання, вдруге поспіль опинилися в ролі битих. Причиною цього, знову ж таки, стала нестача досвіду виступів у таких напрочуд відповідальних поєдинках та неспроможність дотиснути суперниць у кульмінаційні моменти. На всі сто правий був наставник «синьо-жовтих» Віктор Перебийніс, коли назвав німецьку збірну справжньою машиною. «+5» чи «-5», але вона однаково наполегливо продовжувала робити ставку на власні сильні сторони та справжнього «джокера» в особі Шини Штокманн. І хоча багато хто може назвати цю тактику примітивною, у поєдинку з українками вона таки принесла «Бундестім» позитивний результат.

Але ж цілком реально могла і не принести! Так, поки наші дівчата з’ясовували між собою, хто більше винний у численних помилках, німкені впевнено виграли дві перші партії. Проте ніяк не скажеш, що підопічні Віктора Перебийноса не боролися. Та все ж, попри точні удари Катерини Ткаченко, Марти Федик, Дар’ї Великоконь, Вероніки Жукової, Валерії Нудьги та Ангеліни Хміль, у захисті українська команда вперто являла собою компанію досить незігранних виконавців, які проявляли непоступливу монолітність лише епізодично. Саме так сталося у третьому сеті, наприкінці якого українки, що називається, винесли опоненток в одні ворота. І, спіймавши кураж, продовжили вести вперед у сеті четвертому. Щоправда, лідируючи в рахунку – 11:5, вони дозволили Шині Штокманн і компанії зрівняти його – 15:15. Та вихід Валерії Якушевої ознаменувався вирішальним, здавалося, ривком – 22:17. Однак у відповідь волейболістки Німеччини спромоглися відіграти п’ять очок поспіль. А далі блок Анастасії Секулаєв, чіткий прийом Сімони Даммер та черговий невідпорний «постріл» Шини Штокманн принесли «Бундестім» вирішальні бали й дуже важливу перемогу.

ukraine-germany

На превеликий жаль, українська збірна вдруге поспіль залишилася з нулем очок у матчах, в яких була цілком спроможною взяти їх максимум. Сподіваємося, у сьогоднішньому поєдинку проти команди Нідерландів усе складеться значно краще! Початок о 15:00.

tablica