У стартовому матчі змагань підопічні Угіса Крастіньша на характері здобули дуже важливу перемогу над чехами.

Чемпіонат Європи-2019. ГРУПА D

УКРАЇНА – ЧЕХІЯ – 3:1 (25:21, 25:19, 19:25, 25:22)

Україна: Терьоменко (набрав 4 очки), Діденко (3), Плотницький (15), Семенюк (11), Вієцький (23), Єрещенко (15); Фомін (л), Брова (л), Ковальчук, Томин. Тренер – Угіс КРАСТІНЬШ.
Чехія: Джаворонок (15), Паточка (2), Хадрава (16), Галабов (9), Заїчек (5), Януш (1); Монік (л), Кунц (л), Фінгер, Соботка, Сєдлачек (6), П.Бартош, А.Бартош. Тренер – Міхал НЄКОЛА.
Тривалість матчу: 112 хв. (28+27+26+31).
Судді: Поп (Румунія), Вудуріс (Греція).
Кращі гравці (за версією ФВУ): Вієцький – Хадрава. 
13 вересня. Роттердам. Ahoy Sport & Exhibition Centre. 350 глядачів.

ukraine
cze-ukr

Як і слід було очікувати, стартовий поєдинок турніру розпочався із взаємного обміну помилками. На діях спортсменів обох команд суттєво позначалося хвилювання, тож першу суттєву перевагу здобув би той, хто опанує психологічну врівноваженість. На щастя, ними виявилися українці. Роль лідера в атаках вдало взяв на себе Дмитро Вієцький, якого періодично підтримували Ян Єрещенко та Олег Плотницький. Паралельно Денис Фомін швидко налагодив надійний колективний прийом. Підопічні Угіса Крастіньша впевнено домінували, не даючи опонентам можливості видати вдалий відрізок та відчути впевненість у власних силах.

Проте у чехів знайшовся виконавець, який зумів значно загострити хід боротьби у другій партії. І ним виявився Ян Хадрава, який фактично самотужки вніс кардинальний перелам у хід поєдинку Чехія – Україна в рамках змагань цьогорічної «Золотої Євроліги». Тоді наша збірна, ведучи 2:0, в підсумку зазнала поразки 2:3. Але тепер «синьо-жовті» до його підвищеної активності виявилися готовими. І кінцівка і цього сету завершилася на користь збірної України.

Натомість у третьому настирливість чеського дуету Хадрава-Джаворонок таки зіграла в плюс. Щоправда, їм допомогли помилки українців, в яких виникли проблеми на подачах (загалом нарахувалося 23 неточні спроби!) і часті влучання в чужий блок. Тому Джаворонок і компанія таки зуміли записати одиничку у графу виграних на поточному чемпіонаті Європи сетів.

На певному куражі чехи розпочали й четверту партію. І знову підопічні Угіса Крастіньша тривалий час спрощували їм задачу, подаючи в сітку або за лицьову лінію. Однак невпинно вигравали важкі, однак від того ще більш приємні розіграші на чужих подачах. А коли в кінцівці підтягнули якість і власних, то одразу ж вирвалися вперед на чотири пункти. Плюс до цього – Юрій Семенюк дуже вчасно «зачохлив» кілька атак опонентів, після чого очевидно змирився з поразкою і Джаворонок, і його партнери.


Фото: cev.eu

Таким чином, збірна України здобула дуже важливу перемогу в протистоянні з одним із найсерйозніших конкурентів у боротьбі за путівки до плей-офф ЧЄ-2019. 

Результати інших матчів у групі: Естонія Польща – 1:3 (22:25, 27:25, 22:25, 17:25); Нідерланди – Чорногорія – 3:0 (25:13, 25:17, 25:15).