Юнацька збірна U-18, а також дівочі команди U-17 та U-19 зберігають на це лише теоретичні шанси.

Після ретельної оцінки стану здоров’я та безпеки в Європі через пандемію коронавірусу, а також після проведення ряду конференц-дзвінків із представниками національних федерацій, ЄКВ вирішила скасувати всі кваліфікаційні змагання континентальних чемпіонатів U-17 та U-19 – серед жінок і U-18 та U-20 – серед чоловіків. Натомість, у нинішньому році відбудуться одразу фінальні турніри. І в одному з них гарантовано мають виступити представники України…

Після тижнів напруженої роботи та безперервного обміну інформацією з усіма зацікавленими сторонами, стало очевидним, що умов для безпечного проведення кваліфікаційних змагань в усіх чотирьох вікових категоріях гарантувати неможливо. Більше того, в деяких країнах Європи досі існують обмеження на поїздки, а команди не мають можливості для повноцінних зборів і тренувань. Відповідно, ЄКВ вирішила задовольнитися проведенням лише фінальних турнірів, а їхніх учасників визначити за допомогою поточних континентальних рейтингів. Водночас стало зрозуміло, що принаймні в одному з цих турнірів гарантовано мають виступити й українські волейболісти.

Мова йде про чоловічу команду U-20. Наразі у європейському табелі про ранги вона посідає 10-й рядок, а оскільки нагороди Євро-2020 у кожній віковій категорії мають виборювати по 12 збірних, то позбавити її права поборотися за один із комплектів цих нагород може тільки власна відмова від участі. За словами ж президента ФВУ Михайла Мельника, змусити федерацію піти на такий непопулярний крок можуть лише дуже серйозні форс-мажорні обставини, в іншому же випадку наші молоді таланти обов’язково боротимуться за свій шанс разом із найкращими командами Європи.

Щоправда, цим самим командам ще належить офіційно підтвердити свою участь у фінальному турнірі. Бо на даний момент гарантію надав лише його господар – Чехія, що, до речі, має 5-й рядок у континентальному рейтингу. А так, ймовірно, колективу Володимира Романцова, згідно цього рейтингу, крім Чехії, компанію складуть ще Росія, Польща, Німеччина, Італія, Туреччина, Франція, Білорусь, Сербія, Нідерланди та Бельгія.

Що стосується вікових груп U-17 - у жінок та U-18 - у чоловіків, то у них, крім господарів - Чорногорії та Італії відповідно, формальне право зіграти у фінальних турнірах отримали й переможці 1-го раунду зональних кваліфікацій. У жінок це - Сербія (BVA), Росія (EEVZA), Словаччина (MEVZA), Фінляндія (NEVZA) та Італія (WEVZA); у чоловіків - Туреччина (BVA), Польща (EEVZA), Чехія (MEVZA), Фінляндія (NEVZA) та Франція (WEVZA). Ще по шість учасників мають бути визначені за допомогою континентальних рейтингів. І тут, на жаль, шанси опинитися серед щасливчиків для обох українських збірних є лише теоретичними. Адже наша дівоча команда наразі посідає у своєму рейтингу 12-ту позицію, а хлопці у своєму – 15-ту. Можна, звісно, сподіватися, що через чиюсь відмову від участі Фортуна раптово повернеться до них обличчям, але, звичайно, було б куди краще, якби обидві вищезазначені українські збірні проторували собі дорогу до фіналу Євро-2020 завдяки власним здобуткам на континентальних аренах.

У зв’язку з цим дуже доречно вказати на неприпустимість відверто ганебної, вибачте, позиції деяких фахівців волейболу, котрі стверджують, що національна федерація має піклуватися лише окремими молодіжними та юніорськими командами, а надавати підтримку всім іншим - нераціонально. А що не буде міжнародних ігор – не буде й належного рейтингу, то, мовляв, неважливо. У якому «болоті» в підсумку можна опинитися з такою позицією, яку, хоч як прикро, охоче розділяло колишнє керівництво ФВУ – красномовно вказує вищезгадана ситуація. Сподіваємося, тепер усім зрозуміло, до чого призводить подібна «підтримка». І не варто зайвий раз пояснювати, яку користь нашим хлопцям і дівчатам могла б принести конкуренція в компанії найсильніших збірних континенту. А хто не грає - той і не має...

Нарешті, фактично не має навіть теоретичних шансів зіграти у фіналі Євро-2020 жіноча збірна України U-19. Адже її поточна 23-тя позиція у континентальному рейтингу марити оптимістичними ілюзіями відверто не дозволяє.

Що ж, хоч як там було, а тримати кулаки за підопічних Володимира Романцова обов’язково буде вся вітчизняна волейбольна громада! Сподіваємося, відчуваючи цю справжню підтримку, наші молоді волейболісти зуміють виступити на гідному рівні…