Федерація волейболу України повідомила, що в Україні відбудеться чемпіонат Європи з волейболу у 2023 році.

До речі, офіційний сайт Європейської конфедерації волейболу поки що про це не повідомляв. В інтерв'ю сайту Tribuna.com президент ФВУ Михайло Мельник розповів про подання заявки, формат та місце проведення матчів Євроволлей більш детально.

– Як Україні вдалось отримати право проведення Євроволею-2023?

– Свою заявку ми подали в понеділок, а вже вчора президент Європейської конфедерації волейболу Александар Борічіч підтвердив мені телефоном – нам дають одну з чотирьох груп фінальної частини Євроволей-2023. Офіційного повідомлення ще не було, але треба, мабуть, вірити президенту на слово. Думаю, це вже 100 відсотків. Борічіч був тут минулої п’ятниці та суботи на святкуванні 95-річчя волейболу в Україні. Тоді він сказав, що шансів у нас мало на проведення чоловічого Євроволею, бо країни-господарі уже відомі. Але відзначив прогрес нашої федерації й висловив надію в найближчому майбутньому провести фінальний турнір з волейболу в Східній Європі. А вчора уже оповістив, що ми таки будемо проводити турнір. Мабуть, відіграли роль наші добрі стосунки. Все-таки після переобрання на посаді президента ЄКВ два тижні тому першою, кого Борічіч відвідав з візитом, стала Україна. Та й ми давно уже показали, що можемо приймати чемпіонат Європи. Ще раніше було вирішено, що Євроволей-2023 прийме Італія, Болгарія, Сербія та Чорногорія або Македонія. Я так зрозумів, що нам дали провести турнір замість Сербії.

– Де саме в Україні пройде Євроволей-2023?

– Сподіваюсь, що під турнір вдасться збудувати щось в Києві. На цей момент ми можемо провести матчі цього рівня тільки в Запоріжжі. Але мова йде про те, що буде побудований новий зал. Скоріш за все за це візьметься мій віце-президент Олександр Герега, збудує його. Питання тільки, де саме. Розраховувати на більше, ніж груповий етап Євроволею, нам важко – для цього потрібно мати не один, а два відповідні зали. Наприклад, щоб прийняти півфінали та фінал, треба мати десятитисячні арени – тому у 2023 році їх прийме Італія. А от в групі вистачить арени на 3 тисячі – така у нас сьогодні є тільки в Запоріжжі. Але це Запоріжжя – там нема, що показати людям. Навіть наші гравці кажуть – зал там класний, є де тренуватись, але після тренування нема куди піти. Тому я б хотів, щоб в нас такий зал був у Києві. Було б добре, якщо встигнуть збудувати. Бо вже пора, тим паче нам дають такі змагання. Хоча Герега казав мені, що хоче будувати в Шепетівці зал. Йому ще радять збудувати ближче до Європи, в трикутнику Моршин – Трускавець – Стрий. Насправді такі зали мають бути в кожному місті.

– Яка схема Євроволею?

– У фінальній частині чотири групи по шість команд. Одна з чотирьох країн-господарів приймає одну групу. В кожній з них грають одне коло – будь-яка команда зіграє мінімум по п’ять матчів. З кожної групи виходять перші чотири команди. Далі – плей-офф, починаючи з 1/8 фіналу. Загалом у фінальній частині беруть участь 24 команди.

– Збірна України зіграє на домашньому Євроволеї?

– Українська збірна, як один з господарів, потрапляє на турнір автоматично, без кваліфікації. До речі, на Євроволей-2021 ми також потрапили без кваліфікації як команда, яка на попередньому турнірі, Євроволеї-2019, увійшла у вісімку найкращих. Ми були сьомі на турнірі.

– Відомі уже конкретні дати?

– Поки ні. Як правило, це стає відомо восени, в рік проведення попереднього Євроволею. Таким буде Євроволей-2021 в Чехії, Фінляндії, Естонії та Польщі. Тобто, будемо знати точніше десь наступного вересня.

– На які ще міжнародні волейбольні турніри претендує Україна?

– Чемпіонат світу поки не можемо осилити – треба мінімум два зали на 3 тисячі глядачів. А на Євроволей в групі по шість команд, дві гри в день – одного залу вистачає. Але й такого фіналу в нас ще не було – це може бути значним поштовхом для популяризації волейболу в Україні.

Ми також подали заявку на проведення фінальної частини жіночої Євроліги-2021. В мене є два серйозних віце-президенти: Олександр Герега, який відповідає за чоловічий волейбол (це він мене просив уточнити у Борічіча про Євроволей-2023 в Україні, щоб повідомити Зеленському – я так розумію, вони спілкуються), та Володимир Дубінський – президент «Прометея», який відповідає за жіночий волейбол. То це його ідея з жіночим фіналом Євроліги. Але тут ще не має конкретики, бо через пандемію досі не відбулась Євроліга-2020. Її має приймати Болгарія. Якщо вони раптом відмовляться, то ми їх замінимо на наступний рік. Загалом же такого рівня турніри Україна приймала лічені рази. Наприклад, чемпіонат Європи з футболу у 2012 році, коли Суркіс домовився.