Белград, Пловдив, Задар та Клуж-Напока прийматимуть жіночий чемпіонат Європи-2021, який відбудеться з 18 серпня по 4 вересня.

Участь у турнірі візьмуть 24 кращі команди Європи.

Збірна України ще має шанс потрапити до фінального раунду турніру. З 7 по 9 травня українські волейболістки поборються за путівку з командами Грузії, Швеції та Португалії. Кваліфікаційний турнір відбудеться у португальському місті Матозінюш.

Нагадаємо, що континентальна першість, як і в 2019 році, відбудеться одразу у чотирьох країнах Сербії, Болгарії, Хорватії та Румунії.

Збірна Сербії є переможцем двох останніх чемпіонатів Європи.

eurovolley

До речі, у сербському Белграді відбудеться і фінальний матч турніру. Загалом, місто також прийматиме матчі однієї з груп, чотири гри 1\8 фіналу, два чвертьфінальних матчі, два півфінали та матч за третє місце.

Пловдив – ще один головний волейбольний центр Балканів, де проживають багаторазові національні чемпіони та учасники Ліги чемпіонів ВК Маріца. Незважаючи на те, що Болгарія раніше приймала жіночий чемпіонат Європи (1950, 1981 та 2001), Пловдив ніколи не мав честі та привілею вітати європейську волейбольну еліту. Попередні континентальні змагання проводились у Софії, Варні та Пернику. І ось нарешті у 2021 Пловдив прийме матчі однієї групи, чотири матчі 1\8 фіналу та два чвертьфінальних матчі.

Хорватський Задар стане справжнім волейбольним містом в 2021 році. У вересні континентальна першість серед жіночих збірних, а у травні там відбудеться кваліфікаційний турнір чоловічого ЧЄ. Задар, як і Пловдив, ніколи раніше не приймав таких гучних змагань з волейболу – хоча Хорватія була господарем чемпіонату Європи-2005. Матчі пройшли в Загребі та Пулі. Ще в 1975 році, коли країна ще була частиною Югославії, хорватське місто Рієка було серед тих, хто також приймав жіночий чемпіонат Європи.

Нарешті, Клуж-Напока – це місце, яке було обрано для довгоочікуваного повернення Євроволлей до Румунії, де континентальний чемпіонат востаннє відбувся у 1963 році. Місто в Трансільванії вже приймало низку міжнародних спортивних подій, включаючи чемпіонат Європи зі спортивної гімнастики. Очікується, що чемпіонат Європи повинен продовжити цю історію успіху в країні, яка була однією з першопроходців у розвитку волейболу в Європі. Клуж-Напока та Задар прийматимуть матчі групового етапу турніру.

eurovolley 2021

Фото: cev.eu